Det danske magasin i Spanien
Regionalvalg i Catalonien på søndag

Regionalvalg i Catalonien på søndag

WEB Artur-Mas-Catalonien
Artur Mas’ parti vinder sandsynligvis valget, men hans popularitet er stærkt faldende.

 
Valget på søndag er et helt almindeligt regionalvalg, men man fristes let til at tro, det er et uafhængighedsvalg, for hele valgkampagnen har gået på Cataloniens tilhørsforhold til det øvrige Spanien. Regeringslederen for regionen, Artur Mas, brød tidligt på sommeren det mangeårige samarbejde med det moderate catalanske parti Unió for at gå sammen med det mere radikale separatistparti ERC og tre andre mindre partier, som støtter catalansk uafhængighed. Den nye koalition fik navnet Junts pel Sí (sammen for et ja), som mere end tydeligt fortæller, hvad koalitionen ønsker. Den nye koalition står ifølge den seneste valgprognose til en overbevisende sejr ved at sikre sig 66-67 mandater og er dermed få stemmer fra at få de 68 mandater, som giver dem absolut flertal. Koalitionen kan dog let sikre sig opbakning hos partiet CUP, som er et venstreorienteret separatistparti, der kæmper for uafhængighed i de catalansk-talende områder: Catalonien, Valencia-regionen og de Baleariske Øer. Trods de fine valgtal for de fem separatistpartier i koalitionen Junts pel Sí er det faktisk en tilbagegang på fem mandater i forhold til sidste regionalvalg. Valgprognosen, som analyseinstituttet Metroscopia har foretaget blandt 2.000 catalanere, fortæller også, at Artur Mas’ personlige popularitet er faldende, og at to ud af tre catalanere er villige til at forhandle en eventuel uafhængighedsaftale med den spanske centralregering.For de klassiske partier tyder alt på, at regionalvalget bliver et stort nederlag. PSOE (som i Catalonien hedder PSC) går fra 20 til 14 mandater, og Partido Popular går fra 19 til 10 til trods for en ny frontfigur i den catalanske partiafdeling. Det Podemos-støttede parti Catalunya Sí que es Pot kommer ind med beskedne 14 mandater, så det største ikke-uafhængighedsparti bliver Ciudadanos, som mere end fordobler sine mandater til 19. Helt galt går det for Unió, som efter bruddet med Artur Mas knap er sikret repræsentation i det catalanske parlament. Partiet står til at få mellem nul og to mandater. Skal Catalonien have selvstændighed, kræver det en ændring af den spanske grundlov, hvilket der i det spanske parlament ikke er stemning for.

 

 
Ønsker du at læse flere nyheder, så tilmeld dig vores nyhedsbrev, der sendes ud til vores læsere hver fredag formiddag. Tilmeld dig ved at klikke på banneret nedenfor.
 
LD Tilmed-nyhedsbrev 1140x180
 

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.