Det danske magasin i Spanien
Kæmper ikke længere mod vindmøller

Kæmper ikke længere mod vindmøller

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email
shutterstock 579151
 
Spanske forfattere
 
Spansk litteratur ville ikke være, hvor den er i dag, var det ikke for den store roman Den sindrige Ridder don Quijote de La Mancha. Eller, om man vil, bare Don Quijote.
Miguel de Cervantes de la Saavedra fik det første bind udgivet i 1604, det andet i 1615.
Historien om den noget sindsforstyrrede adelsmand og ridder Don Quijote, som i 1600-tallets Spanien følger tidens ridderromantik og gør det til sit livs opgave at bekæmpe vindmøller i La Mancha og al verdens uretfærdighed sammen med sin tro væbner, bonden Sancho Panza, mens de begiver sig rundt i Spanien fulgt af adelsmandens krikke, Rosinante, er stadig en vedkommende beretning.
Den betragtes som Europas første moderne roman, og den anses stadig som én af verdens morsomste, hvori Cervantes gør flittigt brug af velvalgt humor, ironi og sarkasme til at beskrive samtidens Spanien og en lang række farverige karakterer.
Det formodes – man ved det ikke med sikkerhed – at Cervantes blev født den 29. september 1547 i Alcalá de Henares. Han døde den 22. april 1616 i Madrid. Udover at skrive én af verdens største romaner, udgav han en serie kortere fortællinger, og så havde han et usædvanligt liv.
Som ung mand var han soldat og sejlede i den spanske armada, der kæmpede imod tyrkerne, der herskede over Nordafrika. I et slag mod algeriske korsarer blev han taget til fange og i fem år holdt som slave i Algeriet. Efter han blev frikøbt af sine forældre og en katolsk orden, der stod for indsamling af løsepenge til tusindvis af slaver, blev den gode Cervantes såmænd skatteopkræver. Der var tilsyneladende uoverensstemmelser i hans regnskaber, og blev i 1597 idømt en fængselstraf i Sevilla.
Og han blev romanforfatter, og i dette forfatterskab gjorde han rig brug af sine oplevelser i Algeriet; ikke kun inkluderede han i Don Quijote en maurisk prinsesse, men også ironiske og indsigtsfulde samfundskritiske kommentarer, der dog aldrig mangler den forfriskende og fængende humor. Derudover havde Cervantes et så flot sprogbrug, at den statslige sproginstitution, skabt i 1991 med det formål at udbrede og beskytte det spanske sprog og litteratur, Instituto Cervantes, er opkaldt efter ham.
Don Quijote er flere gange oversat til dansk, hvorfor titlen kan variere, ligesom den ædle adelsmands navn ofte staves Quixote.
Senere forfattere, inklusive men ikke udelukkende spanske, er ikke gået til angreb på vindmøller, men de har tydeligvist fundet indsigt i Cervantes’ kløgtige pen, og ellers burde de. Her følger en beskrivelse af nogle af de senere, mere bemærkelsesværdige spanske forfattere.
Ildefonso Falcones med syv millioner solgte bøger
Ildefonso Falcones debutroman, Havets Katedral (La Catedral del Mar), er en medrivende historie udspillet i middelalderens Catalonien. I centrum er den selvfølgelig sympatiske Bernat Estanyol og hans familie, hvis skæbne følger opførelsen af kirken Santa María del Mar. Romanen tegner et glimrende billede af 1300-tallets Barcelona og Catalonien med kampe mellem adelen og bønder, jødeforfølgelsen og inkvisitionen. Samt kirkebyggeriet.
Og ja, Havets Katedral står der skam den i dag i Barcelona.
Falcones anden roman, der i styrke matcher den første, foregår i 1564 i Granada – både byen og provinsen, hvor maurere gør oprør mod de kristne undertrykkere. Helten, Hernando, har kristen far og muslimsk mor, hvilket udsætter ham for mistro i begge lejre, og selv er han splittet mellem de to trosretninger og mellem to kvinder, hvoraf den ene er Fátima.
I 2013 er hans tredje bog, med titlen Sigøjnerinden fra Sevilla (La Reina Descalza) udkommet. Det er en medrivende historie om to kvinder i 1700-tallets Andalusien, nærmere betegnet Cádiz og Sevilla. Her er den cubanske slave Caridad og sigøjneren Milagros, der med mod og værdighed som deres bedste våben kæmper både for deres egen frihed og for kærligheden.
Ildefonso Falcones (de Sierra) er født i 1958 i Barcelona og er egentlig uddannet advokat.
Havets Katedral er alene i Spanien solgt i to millioner eksemplarer, alt i alt har han solgt syv millioner bøger.
Javier Sierra om mystik og konspiration
Hans andet efternavn er Albert, og han er journalist og forsker. Han har gennem mange år arbejdet på at finde beviser på, at der skulle have eksisteret en gylden tidsalder, som skulle være bukket under for omkring 10.500 år siden, men som har dannet grundlag for alle kendte civilisationer.
Samtidig er han forfatter og har udgivet flere bøger. Heriblandt er Den Hemmelige Nadver (La Cena Secreta), som udkom i 2004.
Handlingen foregår, mens Leonardo da Vinci maler Den Sidste Nadver i Rom. Broder Agostino Leyre er inkvisitor for Vatikanet, og han modtager et mystisk brev, og tager derefter til Milano for at løse en gåde om et kættersk komplot og eftersøgningen af sandheden omkring Den Sidste Nadver.
Den Hemmelige Nadver er udgivet i 42 lande, og på spansk foreligger flere titler af forfatteren, heriblandt El Ángel Perdido, La Dama Azul, El Maestro del Prado og Las Puertas Templares.
Sierra er født i 1974 i Aragonien, og er én af de forfattere, man bør holde øje med, hvis man er til historiske konspirationer og mysterier.
Camilo José Cela, den seneste nobelprismodtager
Denne klassiske forfatter Camilo José Cela y Trulock er den sidste spanske forfatter til at vinde Nobels Litteraturpris. Det skete i 1989 og for hans “rige og intensive prosa”.
Camilo José Cela blev født i 1916 i Galicien, og han døde i 2002.
Under Borgerkrigen (1936-29) var han soldat på nationalisternes side, og skrev i 1942 romanen Pascual Duarte (La familia de Pascual Duarte), der åbnede nye veje i spansk litteratur. Den foregiver at være brudstykker af Pascual Duartes memoirer, en slags forklaring på de forbrydelser, der fører til hans henrettelse.
En anden af hans romaner er Bikuben (La Colmena), som en anarkisk roman, hvor omkring 300 personers skæbne ses i glimt for på den måde at give et billede af dagliglivet i 1942 i Madrid, som er præget af trøstesløshed og undertrykkelse, hvilket står i kontrast til Francos diktaturs billede af tingenes tilstand.
Cela var en kontroversiel forfatter, dels på grund af sin evne til at ramme samfundets ømme punkter, dels fordi hans holdning til borgerkrigen var tvetydig. Hans litterære kvaliteter er genstand for polemik, fordi han tilsyneladende havde svært ved at opbygge en sammenhængende fortælling, men han beundres som et stort sproggeni.
Arturo Pérez-Reverte med erfaringer som krigskorrespondent
Forfatteren, født i 1951 i Cartagena, med det andet efternavn Gutiérrez har skrevet en række gode og succesrige romaner, der har én fod i krimigenren og en anden i historiekategorien.
Han arbejde i 21 år som krigskorrespondent for det statsejede Tv-selskab RTVE, og erfaringerne fra den tid benytter han flittigt i sine romaner, som normalt udspiller sig i Spanien eller omkring Middelhavet.
Han har udgivet faglitteratur, 16 romaner og så har han udgivet syv bøger omkring helten Kaptajn Alatriste (El Capitán Alatriste).
Han blev kendt udenfor Spanien for sine oplysende spændingsromaner, ofte med okkulte undertoner, bl.a. Det Flamske Maleri (La tabla de Flandes), Dumas-klubben (El club Dumas), som i 1999 blev filmatiseret af Roman Polanski .
Filmatiseret er selvfølgelig også Kaptajn Alatriste, hvori Viggo Mortensen spiller hovedrollen som den fattige Alatriste, der lader sig hyre som lejemorder i 1600-tallets Madrid.
Clara Sánchez er årets prisvinder
Hun er født i 1955 i Guadalajara, har læst spansk filologi og har udgivet 11 romaner. Hun er en forfatter, der lægges mere og mere mærke til.
Således også i oktober 2013, hvor hun modtog Spaniens mest prestigiøse litteraturpris, Premio Planeta. Hendes bøger er endnu ikke at finde i dansk oversættelse.
Prisen fik hun for sin seneste roman, El Cielo ha Vuelto (Himlen er vendt tilbage). Den handler om forvandlingen af en kvinde i et giftigt forhold, og ifølge juryen indeholder den “intriger, mystik, følelser og erotik”, og man mener, at den har alle ingredienser til at havne øverst på salgslisterne.
I 2010 vandt hun prisen Premio Nadal for den psykologiske thriller Lo que esconde tu Nombre, hvis hovedperson er en republikaner, der har overlevet koncentrationslejren Mahausen-Gusen, og som sammen med en ung kvinde møder et ældre Nazi-par på Costa del Sol.
Carlos Ruiz Zafón fik gennembrud med Vindens Skygge
Den catalanske forfatter blev med Vindens Skygge (La Sombra del Viento), der udkom i 2001, én af de bedst sælgende spanske forfattere i nyere tid. Romanen er oversat til 40 sprog og udgivet i 45 lande, og Ruiz Zafón har vundet flere internationale priser for denne roman.
Han havde tidligere udgivet tre børnebøger og skrevet flere manuskripter.
Ruiz Zafón slog dog sit navn fast med Vindens Skygge, og efterfølgerne, Englens Spil (El Juego de Ángel), hvis handling faktisk udspiller sig før den i Vindens Skygge, samt Himlens Fange (El Prisionero del Cielo), hvis handling er efterfølgende, og som udkom i 2012.
Begge foregår i begyndelsen af 1900-tallets Barcelona, hvor forfatteren blev født i 1964.
Ruiz Zafóns romaner er som eventyrfortællinger kombineret med drama, fulde af mysterier, kærlighed og melankoli. De kan være noget langvarige, men det er alligevel underholdende læsning, hvor man også kan glædes over med et flot sprogbrug, der er fint fanget i de danske oversættelser.
Og så er det en fryd at følge med Ruiz Zafón rundt i den tids Barcelona; hvor man næsten får udleveret både nøgle og kort til den gotiske bydel og andre labyrinter i den gamle by.
Af Jette Christiansen

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa