Det danske magasin i Spanien
Andalusisk inspireret hammam i Málaga

Andalusisk inspireret hammam i Málaga

– Skru tiden 700 år tilbage – til dengang maurerne besad Andalusien.

I det historiske centrum i Málaga ligger Hammam Al Andalus Málaga. Smalle gader snor sig om bygningen i det gamle araberkvarter. Engang (indtil for godt 500 år siden, red.) besad maurerne Andalusien, og i den arabiske tid bredte byens medina sig ud i dette kvarter. I dag er seværdigheder som Carmen Thyssen Museet en attraktion for turister, der besøger det historiske centrum. Blot et stenkast derfra ligger en smuk bygning med et hint om, at den gemmer på mere end bare en flot facade. Historisk set skulle bygningen ud mod gaden være diskret, og først når man åbnede døren og trådte ind, så man den virkelige skat: Hammamen. Og sandt nok. Det er et overvældende syn at træde ind i hammamen. Alligevel er facaden i sig selv smuk og blikfang i de spanske gader anno 2013. Den er iøjefaldende og skiller sig ud fra de omkringliggende bygninger på Plaza de los Mátires i Málaga.
Hammamen i Málaga er firmaet Grupo Al Andalus’ seneste skud på stammen. Det råder allerede over en række arabiske bade i Granada, Córdoba og Madrid, men intet kan måle sig med det nye pragteksemplar i Málaga, siger Antonio Rivadeneyra Sicilia, der er leder af hammamen i Málaga og tidligere direktør for de tre andre bade.
”Hammam Al Andalus Málaga er stjernen, det fineste af dem alle. Det er det største, flotteste og det hidtil dyreste. De andre tre kan ikke måle sig med det.”

Når man træder ind i den nyopførte hammam, vil man med det samme blive overvældet af det fem millioner euro dyre projekt, og man vil straks opdage, at det er som om, at man bliver sendt 700 år tilbage i tiden. Alt er inspireret af Nazarí-tiden fra 1300-1400-tallet, både bassinerne og udsmykningerne. I den tid var Málaga centrum for hele Andalusien. Ud over at være et kommercielt knudepunkt qua en travl havn, var byen også kendt for sin udsmykning. Det var en flot by, som gjorde meget ud af at dekorere gaderne og bygningerne. Hvis man har besøgt Alhambra i Granada eller Alcazaba i Málaga, vil man straks kunne nikke genkendende til udsmykningen i den nye hammam.
Der bliver lagt stor vægt på, at badene er i andalusisk stil. Det kommer blandt andet til udtryk ved, at både mænd og kvinder bader sammen. Normalt foregår det nemlig hver for sig i de arabiske bade. Der er fem bade, hvoraf ét er andalusisk. Altså har de her valgt at gøre det på deres egen andalusiske måde.
Hammam Al Andalus Málaga er 1.300 m2 og består af fem bygninger, der er sat sammen. Det, man har gjort i forbindelse med opførelserne af de fire hammamer, er, at firmaet bag køber nogle bygninger og giver dem ny værdi i det vigtigste historiske centrum i byerne. I Granada ligger det op ad Alhambra, i Madrid ved Plaza Mayor og i Córdoba ved siden af moskéen. I Málaga ligger hammamen over for den gamle moské Iglesias de los Mártires, som nu er en kirke, i det tidligere araberkvarter.

Længe under vejs
Hammam Al Andalus Málaga åbnede den 6. maj i år. Et projekt, der har været undervejs i 11 år.
”Det har taget 11 år, fra vi begyndte i 2003. Selve byggeriet har kun taget to og et halvt år. Grunden, til at det har taget så lang tid, er, at vi ikke har arbejdet lige intensivt hele tiden. Det har samtidig været svært at skaffe penge til projektet i et land, der er hårdt ramt af krisen. Designet er der også blevet ændret på flere gange, og har der været to forskellige arkitekter på. Og så har vi også hentet finske ingeniører ned for at lave den termiske opvarmnings- og køleteknologi,” fortæller Antonio.
Hvad der møder synet, når man går rundt i hammamen, er søjler, der er hugget ud i hånden, skabe skåret ud i træ, og 12.000 mosaiksten sat sammen stykke for stykke. 95 procent af alt er lavet i hånden af lokale håndværkere i Málaga, mens resten er fra Granada, og kun gulvet er fra Marokko. Stedet er meget autentisk og en smule orientalsk.
Mændene og kvinderne har hver deres omklædningsrum. Her har man også mulighed for at låse sine ting inde i et af de flotte skabe, der ligesom alle andre træudsmykninger i bygningen er håndlavede af lokale carpinteros (snedkere). Der spilles Nuba-musik, som er typisk andalusisk. Rosen-aroma fylder rummet og lyset fra de mange lanterner spejler sig i konstruktionens finurligheder. Efter man har skiftet til badetøj, mødes man med en dame, som viser vejen ud til badene. Her fortæller hun om de forskellige bassiner, og så er der et område, hvor man skal vælge den aroma, man vil masseres i (rose, lavendel, jasmin el.lign.). Afslutningsvis viser hun, hvor man kan vaske sig, inden man går i bassinerne. Både mænd og kvinder går under bruseren sammen i badetøj.

Der er to kolde bade på henholdsvis 15 og 19 grader, et lunkent bassin på 36 grader, et varmt på 39 grader og et afslapningsbassin på 36 grader. Der er ikke klor i vandet, men mineralvand. Derudover er der et tyrkisk bad, som man kun må opholde sig i tre-fire minutter. Den varme damp er med til at rense porerne. Har man lyst til at slappe af uden for bassinerne, kan man lægge sig på varme marmorsten til duften af roser og lyden af Nuba-musik.
I de kolde bade er mosaikken grøn, blå, hvid og turkis, som er farverne, der symboliserer det kolde vand. I de varme bassiner er farverne blandt andet orange og røde. Badene er Nazarí-design inspireret fra Alhambra i Granada. Midt om dagen kommer solens stråler ned gennem vandet, og gulvet i bassinet er grønt, så lyset kan reflektere.
”Man siger, at der er forskellige hammamer alt efter årstiderne og tiderne på dagen, fordi lyset skifter,” fortæller Antonio.
Hammam Al Andalus er baseret på de fem sanser. Den første er duften/aromaen, som er typisk malagueño, så er der varmen i gulvet, de kolde og tempererede bassiner, musikken og teen, som man kan sætte sig og få i afslapningsområdet efter massagen.

Historien bag hammamerne i Spanien
For 15 år siden startede et ungt par konceptet ’hammam’ i Granada, som er en arabisk badetradition. Her tænkte de, at der ville være basis for projektet grundet byens arabiske arv. Dengang var der ikke noget tilsvarende overhovedet i Spanien. De fik også hurtigt succes og udvidede til henholdsvis Córdoba (2001), Madrid (2003) og nu i Málaga (2013). Hammaen i Málaga har kostet fem millioner euro. Til sammenligning havde det unge par 3.000 euro at starte med, da de påbegyndte hammamprojektet første gang. Med lidt entreprenørstøtte fra kommunen fik de det første bad op at stå. Den dag i dag hører der også et hotel med til hammamen i Granada, ligesom man har udvidet projektet til Córdoba, Madrid og Málaga som tidligere beskrevet.

Har man lyst til at prøve Hammam Al Andalus Málaga, kan man tage til Plaza de los Mártires 5, 29008 Málaga. Man kan også besøge hjemmesiden www.hammamalandalus.com, hvor det er muligt at booke sit besøg online. Telefon: 902 333 334.

Faktaboks:
Jeg prøvede pakken: Bath + Al Andalus Ritual. Her fik jeg 15 minutter i bassinerne og 15 minutters massage. Pakken koster 60 euro. Massagen var nærmere en wellness-oplevelse end egentlig massage. Man bliver blandt andet skummet til med sæbeskum med rød grape-aroma. Hvis man har lyst, kan man bagefter gå op på tagterrassen med udsigt til katedralen og den gamle moské, Iglesias de los Mátires.

Af Nanna Lunnemann

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.