Det danske magasin i Spanien
Hvis bare Tiberius Tudefjæs fandtes i virkeligheden – så havde han været en god legekammerat

Hvis bare Tiberius Tudefjæs fandtes i virkeligheden - så havde han været en god legekammerat

Børnene fik dommerfløjten i hånden og de kritiske briller på, da Renée Toft Simonsens børnebøger ’Tiberius Tudefjæs stikker en løgn’ og ’Tiberius Tudefjæs laver muskler’ blev anmeldt og bedømt fra top til tå.

Mads, Signe og Cecilia har fået læst børnebøgerne højt af deres mødre. De giver her deres bud på, hvorfor Tiberius’ mor er rejst til Argentina for at danse tango med en mand, der har mere hår end faderen, og hvad man lærer af en lyshåret dreng, der støder på krokodiller, bliver sømmet fast til asfalten af en bodybuilder og får en lille, irriterende ven, der piller bussemænd.

Når mor danser tango i Argentina
Snakken falder hurtigt på den lille, lyshårede dreng, der elsker pandekager. Cecilia, 8 og søskendeparret Mads, 8 og Signe, 9 er vilde med bøgerne.

”I den bog, hvor han laver muskler, der grinte vi, for den var faktisk meget sjov. Begge bøger var gode, men jeg grinte altså mest af to’eren. Den med krokodillen stemte ikke, fordi jeg tror, han så syner,” fortæller Mads, mens søsteren nikker anerkendende. Cecilia derimod er ikke helt enig. ”Jeg kunne godt lide dem begge og især ’stikker en løgn’,” siger hun og peger på tegningen af krokodillen med det ildrøde hår. ”Han forestiller sig, at det er læreren.”

Tiberius Tudefjæs vil ikke i skole. Det havde ellers været med glædessmil og sommerfugle i maven, at han skulle starte i 0. klasse, men det blev i stedet lidt af en udfordring. Lærerinden Hanne har nemlig bedt Tiberius’ klasse om at tegne deres familier. Det er møg pinligt, synes Tiberius, når ens mor er rejst til Argentina..

”Han fik søm i skoene,” lyder det fra Signe. ”Han fik ikke søm i skoene, han troede det, fordi han ikke ville i skole, fordi han ikke gad at vise tegningen,” forklarer Cecilia, og Signe fortsætter. ”Så sagde han, at moderen var død.” ”Men hun var overhovedet ikke død,” afbryder Mads. ”Hun tog til Argentina for at danse tango, for at øve sig. Jeg ved ikke, om det var for altid.”

Det er ikke nemt at gå i 0. klasse og samtidig undvære sin mor. Tiberius ved ikke, hvornår moderen kommer hjem fra Argentina, og om hun nogensinde bliver træt af at danse tango.

Det er trist, synes Signe. Cecilia er sikker på, hun kommer hjem, når hun er blevet dygtig nok.

“Jeg tror, hun er rejst til Argentina, fordi det er det eneste sted, hun bedst kan lære tango, og så vil hun gerne prøve at danse tango i lang tid og blive professionel til det,” siger Cecilia og fortsætter. ”Hvis jeg ville danse tango og var Tiberius’ mor, så ville jeg nok rejse til Argentina, prøve at blive professionel og lære små personer at danse, som de gør, der hvor jeg går til sang og dans.”

I modsætning til hvad voksne ville have gjort, stiller børnene ikke spørgsmålstegn ved moderens tangokarriere i Argentina. I deres overbevisning er hun der for tangoen – ligesom de også drømmer om at blive professionelle til enten svømning, ridning eller sang. Men hvad med Tiberius, har han også drømme?

Cecilia kigger eftertænksomt ud i luften, inden hun fastslår, at han drømmer, fordi han savner sin mor. Mads formoder også, at Tiberius har drømme ligesom alle andre. ”Jeg tror nok, at han har en drøm, at han savner sin mor, og at han ønsker, at hun kommer hjem snart.”

 

Lille Jeppe
I klassen går Lille Jeppe. Han er irriterende god til at læse, og så piller han bussemænd. Det er Tiberius godt træt af, men han finder ud af, at Lille Jeppe godt kan være en god ven alligevel.

”Hver gang det er Tiberius’ tur til at sige noget, så siger Lille Jeppe det bare,” og det er ikke god stil, mener Cecilia. Også Signe har lagt mærke til, at Lille Jeppe er hurtig på stepperne, når det kommer til oplæsningen. ”Tiberius kan ikke læse så godt, så Jeppe tager altid pladsen.”

”Men det klammeste ved Jeppe er, når han piller tre, lange, store bussemænd ud. En sætter han på væggen i legehuset, en på vinduet og den sidste spiser han.”

Efter Signe detaljeret har beskrevet, hvordan bussemændene må lade livet én efter én, kommer Mads på banen.

”Selvom han gør det, så kan han faktisk godt være en god ven, fordi han hjalp Tiberius med at komme væk fra de store drenge,” og det må pigerne give den otteårige Mads ret i.

Hvis bare Tiberius fandtes i virkeligheden
”Jeg tænker: se, han kan forstå mig,” og når det er sagt, må Signe da også røbe, at hun helt klart ville lege med Tiberius, hvis hun var en dreng. Faktisk ville de alle tre gerne lege med Tiberius, hvis han fandtes i virkeligheden.

Har I lært noget af Tiberius?
”Ja, jeg har lært rigtig meget,” nærmest råber Signe og Cecilia i munden på hinanden, hvorefter Cecilia fortsætter. ”Jeg har lært, at man ikke skal sige noget, når der er en anden, der siger det. Og man skal ikke banke andre og sådan noget, men det vidste jeg nu godt.”

Straks kommer Mads på banen. Han har blandt andet lært, at man ikke må slå på mindreårige. ”Og selvom man piller bussemænd, kan man godt være en god ven,” siger han, mens de alle sammen skriger af grin, hvorefter storesøsteren tager over og fortæller, hvad hun har lært.

”Jeg har lært, at lige meget om der er én, der er bedre end én selv eller klammere eller piller bussemænd, så kan man godt være en god ven og følge efter ham og tro på ham. Og så skal man altid sige mange tak for det, man får. Og man skal aldrig nogensinde lyve.”

”Jeg siger nok også det samme som Signe, fordi jeg har også lært, at man godt kan lege med folk, selvom de har bussemænd ned ad hænderne,” lyder det eftertrykkeligt fra Cecilia.

 

Pinlighederne
Både Mads, Cecilia og Signe kan blive lidt pinlige undervejs i historierne om Tiberius Tudefjæs, og de kan også nikke genkendende til det fra oplevelser i virkeligheden.

”Det har Signe prøvet,” lyder det rapt fra Mads, der viser, hvordan søsterens bukser engang revnede i skolen. ”Det var heldigvis i den sidste time, for havde det været i den første, skulle hun være i skole resten af tiden og ude i frikvarteret med revnede bukser, og så ville de hænge helt hernede, når hun kom hjem,” siger han og peger ned på søsterens fødder.
Signe ved, hvordan det føles, når man kommer til at fyre en hvid løgn af, når noget er pinligt.

”Jeg fortryder rigtig meget, hvis det er sådan noget pinligt noget. Ligesom hvis nogen spørger, om jeg kan lide skolen, og jeg ikke svarer dem ærligt.” Cecilia er enig med Signe, men tænker også over de konsekvenser, det måtte have for de personer, det går ud over.

”For hvad nu hvis den anden bliver ked af det, hvis det nu er den person, det handler om?”

Tiberius er kommet til at sige til sine klassekammerater og lærerinde Hanne, at hans mor er død. Lille Jeppe lægger hurtigt brikkerne sammen og afslører Tiberius’ løgn om moderens død. Det er simpelthen for pinligt, synes Tiberius, så han løber ud på toilettet for at gemme sig.

”Ja, det var fordi, at Lille Jeppe sladrede,” lyder det fra Mads. ”Han græd, fordi den lækreste pige i klassen syntes, det var synd for ham. Jeg tror også, han græd, fordi han sagde, at hans mor var død,” forklarer Cecilia, der også har prøvet at græde foran klassen. ”Det er også vigtigt, for man renser øjnene. Det har selv min mor sagt,” beroliger Mads.

Tiberius Tudefjæs, det nye idol
”Renée Toft Simonsen fortæller af hjertens lyst. Det er en god begyndelse, når man vil skrive en bog for børn.” Sådan skrev Politiken tilbage i 2004, da de anmeldte bogen om ’Karla og Katrine’. Renée Toft Simonsen har gjort det igen – denne gang fortællingen om Tiberius.

Ligesom Karla-bøgerne var et hit hos mange danske familier, er Tiberius Tudefjæs det nye idol. Det er de bedste bøger, børnene har læst, og så synes de, at Tiberius er hylende morsom.
Med en vis entusiasme i stemmen fortæller otteårige Cecilia om det allerbedste ved bøgerne.

“Først er det den bedste bog, jeg har læst. Og så kan jeg godt lide læreren Hanne, pandekagerne og det der, hvor han laver muskler, og hvor han har fantasi, fordi det er faktisk sjovt. Vi har jo også fantasi, så det er sjovt at se andre fantasere.”

Signe kan godt lide inspektøren, ikke kun fordi han har noget sjovt skæg, men også fordi han kalder Tiberius en vandase, når han og Lille Jeppe laver ulykker i skolen. Men én ting er sikkert, og det er, at han elsker pandekager, for hvem elsker ikke pandekager?

”Det allerbedste er, at han er sjov, og han elsker pandekager. Og han får altid nogle oplevelser,” fortæller Signe, der hurtigt bliver afbrudt af lillebror Mads, der ikke kan vente med at tilføje sine yndlingsting. ”Læreren Hanne, inspektøren og i hvert fald fiskefileter.”

Hvad med tegningerne, kunne I lide dem?
”Jaaa,” bliver der sagt i kor. ”De var meget flotte,” lyder det fra Cecilia. ”De var meget, meget sjove. Hvem har overhovedet lavet dem,” spørger Mads? Bøgerne er illustreret af Pernille Lykkegård. Hun er tegner og har siden 2005 arbejdet med at illustrere skolebøger.

 

Renée Toft Simonsen: Tiberius er sjov, charmerende og finurlig
Renée Toft Simonsen tror, at børn i den alder (5-8 år, red) vil kunne identificere sig med Tiberius, genkende sig selv og føle sig genkendt.
”De temaer, jeg tager op; at få en god ven, at lyve, at være bange for de store drenge etc., er alle sammen temaer, børn i indskolingen vil kende fra sig selv. Jeg tænker også, at bøgerne måske kunne bruges til at få en snak med sit barn – hvis man fx læser dem højt, for Tiberius gør jo ting, man ikke må og kommer i situationer, der er svære. Hvordan ville de mon selv gøre, hvis det var dem?.”

 

Bøgernes handling

Tiberius Tudefjæs stikker en løgn
Tiberius er begyndt i skolen og har fået nogle virkelig dumme lektier for. Han skal tegne sin familie, men hvordan gør man det, når ens mor er flyttet til Argentina med en ny mand, og man selv bor alene med sin far? Tiberius synes, det er møg pinligt og beslutter sig for at lyve. Men pludselig kan han ikke rode sig ud af alle sine historier igen.

Tiberius Tudefjæs laver muskler
Tiberius vil ikke i skole. Tre af de store fra femte har lovet ham bank, så nu er Tiberius gået i gang med at lave nogle ordentlige muskler. Men pludselig kommer Lille Jeppe og vil være Tiberius’ vagt. Lille Jeppe piller bussemænd og er egentligt møg irriterende, men måske er store drenge ikke helt så farlige, hvis man har sådan en. Måske er en god ven endda bedre end muskler.

Fakta
Renée Toft Simonsen vil efter sommeren 2013 være aktuel med den tredje bog i Tiberius Tudefjæs-serien. Bøgerne er på 32 sider og henvender sig til 5-8-årige. Bøgerne kan købes på www.saxo.com

Af Nanna Lunnemann, nanna@norrbom.com

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.