Rasende fans, skuffede spillere og frustreret personale. Sportsdirektørens bil besat og demonstrationer uden for Estadio La Rosaleda i Málaga, da sheik Abdullah Al-Thani vendte sin gældsplagede klub ryggen og proklamerede den til salg.
Det står nu indlysende klart for enhver:
Sheik Abdullah Al-Thani var ikke den verdensmand, han udgav sig for ved ankomsten til Andalusien for to år siden. Nok stod han i spidsen for forretningskonsortiet Group NAS i Doha, nok viste stamtræet emir-blod i årerne og nok sprøjter oliepengene i hans hjemland Qatar, men hverken hans mentalitet eller pengeboks rakte til at drive fodboldstoltheden på Costa del Sol, La Liga-klubben Málaga CF.
Hans storslåede projekt om at gøre klubben til en magtfaktor i europæisk fodbold i løbet af fem år er sat på en alvorlig stand by.
Tilbage en klub, der som alle andre virksomheder i økonomisk vanskelige tider gennemgår en tilpasning til situationen med fyringer og stramninger af organisationen. I spidsen for dette projekt har Al-Thani sat en af sine betroede direktører i Group NAS, jordanskfødte Moayad Shatat. Assisteret af Málaga CFs udviklingschef, Vicente Casado, der forfremmedes til generaldirektør.
De sidder midt i en institutionel krise.
På spillersiden var der frem til 20. august sagt farvel til Salomon Rondon til russiske Rubin Kazan, Santi Cazorla til engelske Arsenal og Mathijsen til hollandske Feyenoord. Alle tre landsholdsspillere for henholdsvis Venezuela, Spanien og Holland. Endvidere skiftede Apono til spanske Zaragoza. Spillere, som Málaga CF samlet solgte for 29 mio. euro – en fortjeneste i forhold til deres købspriser på blot knap 6 mio. euro.
Hans dagsorden
Men hvordan er det kommet dertil, at Al-Thani op til La Liga-afslutningen for sæsonen 2011-2012 den 13. maj på Estadio La Rosaleda kunne proklamere balance i regnskabet og efter den flotte sæson med kvalifikation til europæisk fodbold bebude nye spillerinvesteringer til i alt 150 mio. euro?
Enten har han det så godt med sit eget ego, at han gang på gang blæser det op. Eller også går det virkelig skidt hjemme i Doha. Til chok for alle stod han i slutningen af juni med en samlet gæld på 40-50 mio. euro i Málaga CF.
Denne var blot på 15 mio., da han i juni 2010 for 36. mio. overtog Málaga CF af familien Sanz!
På samme tidspunkt førte Al-Thani sig frem på de bonede gulve hos borgmester Fransisco de la Torre i Málaga og borgmester Angeles Muñoz i Marbella, ligesom han fik kontakt til førende personer i Junta de Andalucía.
Dagsordenen lød på investering i et nyt fodboldstadion i Málaga, en luksus-marina og et hotel i Marbella.
Samt et fodbold-akademi.
”Jeg har investorer i ryggen”, fortalte han på møderne.
Han blev selvfølgelig godt pressestof. Fremstod, som manden, der med sine store projekter kunne give Andalusien en tiltrængt økonomisk indsprøjtning. Et hav af jobs lå klar forude.
Den driftige sheik lavede aftaler med tv-stationen Al-Jazeera og UNESCO. Málaga CF skulle brandes i Mellemøsten og tilføres et socialt og ansvarsfuldt image.
Fyringer og køb
I Málaga CF fyrede han i løbet af seks måneder to trænere, spanske Juan Ramón Lopez Muniz, og portugisiske Jesualdo Ferreira. Og på direktionsgangen holdt hans egne opfindelser, generaldirektør, Jasmeen Al- Sahoud og Javier Amantegui, stedfortrædende sekretær for bestyrelsen, kun kort. Også Fernando Sanz forsvandt hurtigt ud af det billede, hvori han stod som rådgiver.
Al-Thanis første rekruttering af nye spillere – heriblandt danske Kris Staadsgaard – kostede samlet 26 mio. euro, men med fyringerne løb omkostningerne op i 30 mio. euro.
Herefter kom den store 59 mio. euro satsning i sidste sæson med disse spillerkøb:
– Santi Cazorla fra Villarreal for 19 mio. euro.
– Jeremy Toulalan fra Lyon for 11 mio.
– Isco fra Valencia for 6 mio.
– Monreal fra Osasuna for 6 mio.
– Bounanotte fra River Plate 4,5 mio.
– Joaquín fra Valencia for 4,2 mio.
– Demichelis fra Bayern Munchen for 3 mio.
– Sergie Sanches fra Sevilla for 2,8 mio.
– Mathijsen fra Hamburg for 2,5 mio.
– Ruud van Nistelrooy kom på fri transfer fra Hamburg.
Alle løntunge drenge. Hyret for at bære et stort fodboldprojekt igennem. Og de så frem til opgaven.
Mesterlige indkøb af sportdirektør Antonio Fernandez. Han var ligesom generaldirektør Fernando Hierro, ex-landsholdsspiller og stjernespiller i Real Madrid, blevet headhuntet i det spanske fodboldforbund.
For som Málaga CFs pressechef Victor Varela dengang sagde til La Danesa:
”Vi skal have de ypperligste folk på alle topposter i klubben. Der skal stå respekt om os”.
Og det gjorde der. Også omkring Al-Thanis samlede spillerinvesteringer, der var løbet op i nærheden af 90-100 mio.
Senere har han opgjort sine samlede investeringer i Málaga CF til omkring 180 mio. – med skat, lønninger til det administrative personale og alt det løse.
I forhold til skat har han fået lidt sympati. På et banner fra en fan-gruppe ved matchen mod engelske Everton om Copa del Sol-trofæet den 11. August hed det:
”Det korrupte skattevæsen skal respektere Málaga”.
Den dårlige betaler
Det store minus i hele denne eventyrlige historie blev blot, at sheiken viste sig som en dårlig betaler, hvilket hurtigt gik op for såvel spillerne som de øvrige ansatte. De holdt blot loyalt tæt. Første nys om problemerne kom frem til La Liga-matchen i Málaga mod Osasuna den 11. december sidste år. En spillerstrejke var planlagt, men afblæstes med lovning om snarlige udbetalinger. De kom aldrig regelmæssigt, hvorefter klubberne Hamburg SV, Villarrea, Osasuna og River Plate offentliggjorde, at sheiken også skyldte dem penge for spillerhandlerne.
Med trusler om nedrykning til 2. division og udelukkelse af Champions League/Europa League gik Al-Thani i aktivitet:
Han satte Málaga CF til salg og skaffede penge ved spillersalg. Indtægter fra disse dækker klub-restancerne og afdrag på spillerlønninger og giver mulighed for et par nye lejemål af spillere udefra.
Oliemand sagde nej
En interesseret køber kom på banen i den albanske olie-magnet Rezart Taci, Group Taci, med storkapital fra russiske og ukraineske investorer. Forhandlinger førtes på advokatplan i Madrid og Marbella, men Taci, der er meget fodboldinteresseret med investeringer i de italienske klubber Milan og Bologna, turde ikke.
Han havde ikke tiltro til, at gælden i Málaga CF ”blot” var omkring 40 mio. euro.
Selvom ny kapital tilføres ved den kommende deltagelse i Champions League eller Europa League.
Al-Thani, der ganske uhæmmet har ladet sig hylde af socios på La Rosaleda , viser sig næppe mere i byen.
Han har mistet al respekt såvel på de bonede gulve som på gaden.
Fan-klubben Front Bokeron samlede således flere end 200 til en demonstration til støtte for Málaga-spillerne og i protest mod Al-Thani.
Andre frustrerede tilhængere sprang på sportsdirektør Antonio Fernandez bil, den dag han forlod klubben.
Selv har Al-Thani udtrykt utilfredshed med restriktive spanske love, politisk magtmisbrug og korruption i TV-aftalerne i La Liga, hvor storklubberne Real Madrid og FC Barcelona favoriseres voldsomt.
Det er blevet hverdag i Málaga CF.
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
UDGIVES AF:
D.L. MA-126-2001