Det danske magasin i Spanien
Hold styr på din væskebalance i heden!

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

I mange år har beskeden været klar: Jo mere du kan drikke, jo bedre får din krop det. Og vandet er uendeligt vigtigt for dit helbred og dit velvære, men pas alligevel på med bare at skylle det ene glas ned efter det andet. Du kan faktisk også få for meget vand – især hvis du samtidig knokler løs i varmen eller opholder dig i høje temperaturer, hvor du let kommer til at svede meget (som her på kysten) og derfor konstant føler dig tørstig.

Er du i risiko for at drukne indefra?
Du har måske prøvet at blive svimmel, få en voldsom hovedpine, kvalme og i det hele taget blive rigtig utilpas efter en dag, hvor du bare har drukket masser og masser af vand pga. varmen – for jo mere jo bedre, tænker du sikkert. Utilpasheden kan meget vel skyldes, at du har drukket for meget, for vi er faktisk blevet så ”dygtige” til at drikke, at vi kommer til at skylle for meget ned, så kroppen drukner indefra.

Din risiko for at blive dårlig og måske ligefrem alvorligt syg af at drikke vand er væsentlig forøget, hvis du drikker rigtig meget vand og samtidig:

Deltager i fysiske udfoldelser i over fire timer.

Drikker rent vand stort set konstant.

Er på en diæt, der er saltfri eller natriumbegrænset, eller i det hele taget ikke får salt nok gennem din daglige kost.

Få styr på din væskebalance!
At indtage for megen væske er som sådan ikke farligt. Nyrerne kan nemlig klare at udskille op til 20 liter væske om dagen, uden at kroppen tager skade af at blive skyllet godt igennem.

Men drikker du for meget og samtidig sveder voldsomt, opstår problemet, fordi din krop er afhængig af at have en kropsvæske med en tilpas koncentration af salte. Når du sveder meget og erstatter dit væsketab med masser af rent vand, fortynder du ganske enkelt kropsvæsken, så der pludselig ikke er salte nok. Det kan give hovedpine, forvirring, ildebefindende, kvalme og kramper.

Løsningen er selvfølgelig at lade være med at overdrive væskeindtaget og at erstatte noget af det rene vand med en energidrik med den rette sammensætning af næringsstoffer, der kan erstatte de salte, der bliver svedt ud. Samtidig kan du ganske enkelt også tænke på at indtage salt, natursalt, gennem din daglige kost, og lade være med at spare på det.

Det er livsvigtigt for din krop, at vandstanden i dine celler, muskler og organer altid er passende. Vand er frem for alt med til at regulere din indre temperatur via den sved, der pibler frem, når du får det varmt. Mangler du væske, kan du ikke svede nok og det vil få kropstemperaturen til at stige.

Du skal stadig drikke rigeligt
Vidste du, at halvdelen af din krop er vand? Ja – vores kroppe består af store mængder vand, men hvor meget, der egentlig flyder rundt i kroppen på dig, afhænger af din alder, dit køn og ikke mindst din fedtprocent. Kvinder indeholder mindre vand end mænd, fordi de typisk har mere fedt i kroppen, og af samme grund indeholder overvægtige generelt mindre vand end normalvægtige.

Så rådet om at drikke rigelige mængder af vand gælder altså stadig. Det kan ikke understreges tit nok, at både hjernen, fordøjelsen, organer, hud og celler behøver rigeligt med væske for at fungere optimalt, og at kroppen også skal bruge vand til at holde din hud glat, din indre temperatur i orden og din energi på toppen. Du vil under normale omstændigheder drikke nok, hvis du sørger for at få mellem halvanden og to liter væske dagligt, men du drikker sikkert mere, hvis du fx træner meget, hvis du er i varmt vejr, eller hvis du er meget tung og sveder mere end normalt – og her er det så, du skal passe på din væskebalance.

Får du for lidt eller for meget vand?
Hvis du har drukket for lidt vand, vil du opleve:

– svimmelhed og utilpashed

– forvirring og hukommelsessvigt

– forstoppelse og stive muskler

– rynket og kløende hud

Hvis du har drukket for meget, vil du opleve:

– hyppig vandladning

– kramper og hovedpine

– forvirring – især når du skal koordinere dine bevægelser

Tæl bare kaffe og te med
En gang lød budskabet, at det kun er vand, der gælder i væskeregnskabet, men når du skal regne ud, hvor meget du har drukket, kan du roligt tælle kaffe og te med. Kaffe og te er godt nok vanddrivende, men de giver dig alligevel ekstra væske. En kop vand er dog stadigvæk mere læskende og sund end en kop kaffe.

Mange synes, at vand er kedeligt eller bryder sig i det hele taget ikke om smagen, men du kan drikke vand på 100 forskellige måder og det behøver jo ikke at være rent postevand hver gang. Pres en citron eller snup et stykke saftdryppende vandmelon og put det i vandet for at give lidt smag og gøre vandet mere indbydende. God og meget varm august til alle som bliver på kysten, og husk at drikke rigeligt med væske uden at drukne dig selv indefra.

Af Betiina Larsen, Fysioterapeut og akupunktør

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa