Det danske magasin i Spanien
Min oplevelse med lattergas hos Nordic Dental Centre

Min oplevelse med lattergas hos Nordic Dental Centre

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Lattergas er en lugtfri og mild bedøvende gas og er et udmærket supplement til generel bedøvelse, hvis det er vanskeligt at opnå fuldstændig smertefrihed eller hvis man er bange for sprøjter ved lokalbedøvelse.

En af de store fordele ved lattergas er, at du stadig er vågen, kan tale og besvare spørgsmål under behandlingen. Du føler dig afslappet og mere komfortabel. Din angst er svækket, og det bliver nemmere at behandle.

En halv time efter behandlingen er afsluttet, er man stort set upåvirket af lattergassen.

Hvordan virker det?
Jeg ofrede mig, tog en tur til tandlægen, for at få afprøvet lattergas. Jeg satte mig i stolen, fik sat en engangsnæsebeklædning på næsen, begyndte at trække vejret normalt ind og ud igennem næsen. Snart fik jeg en rolig fornemmelse i hele kroppen, en summen i læberne og en følelse af, at jeg havde fået en øl for meget. For det første fordi, jeg blev en anelse fraværende og for det andet, fordi jeg begyndte at grine uden nogen grund.

”Det er lang tid siden, at nogen af vores patienter har grinet, når de har fået lattergas”, ler Christina Radics og fortsætter: ”Grunden til vi giver lattergas til nogen patienter, er at de kan være så panisk angste for at sætte sig i tandlægestolen, at de slet ikke kan slappe af i deres kæbemuskler, så vi ikke kan komme til at gøre vores arbejde. Derfor er det sjældent at, der er nogen, der har overskud til at grine, de er fuldt fokuseret på at slappe af.

Inden en lattergasbehandling må man tage sine forbehold. Man må ikke indtage fast føde i op til otte timer før behandlingen, og intet flydende i op til tre timer før behandlingen. Dog er det tilladt at indtage tabletten Dormicum med et halvt glas vand i op til en time før behandlingen. Dormicum indeholder et stof kaldet midazolam, som tilhører en klasse af lægemidler kaldet “benzodiazepiner”.

Dormicum virker hurtigt, og gør at du føler dig søvnig eller falder i søvn, og hjælper ligeledes til, at dine muskler slapper helt af.

Bivirkninger
Som alle andre lægemidler kan lattergas give bivirkninger, selvom ikke alle oplever noget ubehag. Vanlige bivirkninger er (mere end 1 ud af 100 patienter): svimmelhed, uklarhed, kvalme og opkast.

Usædvanlige bivirkninger (mindre end 1 ud af 100 patienter): propper i ørene. Årsagen er, at lattergas sænker trykket i mellemøret. Oppustethed i maven på grund af dinitrogenoxid som langsomt øger mængden af gas i tarmene.

Lattergas anbefales ikke til patienter med øreinfektioner eller bihulebetændelse, alkoholikere eller narkomaner, folk med hjerneskader og gravide (især de første 12 uger).

Af Stine Hougaard

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa