Det danske magasin i Spanien

Atopisk allergi er en medfødt tendens til at udvikle allergiske symptomer, som kronisk kløe, overdreven slikken af kropsdele, som ryg og mave eller at gnide ansigtet mod et tæppe på grund af intensiv kløe.

Da denne type allergi er medfødt, kan den opstå hos helt unge hvalpe – allerede fra 3-måneders alderen. Allergien kan også bryde ud hos hunde på op til syv år, men gennemsnitsalderen for udbruddet er mellem et og tre år. Normale årsager til atopisk allergi er støvmider, pollen (fra træer, ukrudt og græs) og fuglefjer. Når disse mikroskopiske partikler kommer i kontakt med et dyr, kan de føre til en allergisk reaktion på huden hos et følsomt individ. Symptomerne på de forskellige allergityper kan være sæsonbetonede (pollenallergi) eller forekomme året rundt, noget som er tilfældet med mideallergi. Til sidst bliver symptomerne ofte værre og fortsætter en længere periode. Allergiske symptomer kan også forværres af eventuelle loppeangreb. Det er ikke usædvanligt, at et dyr, som er allergisk overfor pollen, også er allergisk overfor insektbid – og her kan et bid forværre eksemen.

 

Hvad er tegn på allergi?
Det mest normale tegn på allergi er en intensiv kløe, som sekundært fører til en dyb infektion i huden på de påvirkede områder. Hunden vil slikke sine poter eller gnider ansigtet, men disse symptomer er ikke specielle for atopisk allergi, eftersom såvel madallergi og andre hudsygdomme kan give lignende symptomer. Fordi hunden slikker eller klør sig meget, medfører det ofte, at håret falder af, huden rødmer, der opstår skæl, pigmentforandringer og huden lugter dårligt.

 

Hvordan diagnosticerer man allergi?
Der findes flere forskellige måder at diagnosticere allergier. Det klassiske er, at man foretager en allergiprøve. Dette indebærer, at man kæmmer håret på det sted, hvor man vil tage testen. Her injicerer man små mængder af renset allergifremkaldende ekstrakter. Reaktioner på ekstraktet (hævelse og rødme) observeres i løbet af de næste 30 minutter. En sådan prøve kan dog give falske resultater, hvis hunden er blevet behandlet med kortison eller antihistamin i op til to måneder før. Antibiotika derimod påvirker ikke testresultatet. En anden måde, at teste allergi på, er en betydeligt mere praktisk metode. Med en blodprøve kan man finde ud af, om hunden er atopiker og/eller lider af en fødevareallergi.

 

Behandling
Hvis hunden lider af en kortvarig sæsonbetonet allergi, er antihistaminer og kortison den vigtigste behandlingsmetode. Kortison har dog visse bivirkninger såsom øget tørst og vandladning – også på kort sigt. Kortison kan ved længere tids brug give alvorlige bivirkninger, som øget modtagelighed for infektioner, hårtab, leverskader, muskelsvind, opkast og diare. Derfor anbefales langvarige kortisonbehandlinger ikke.

Den klassiske behandlingsmetode for kronisk atopisk allergi er at fremstille en vaccine, der baseres på resultaterne af allergiprøven. Ulempen ved denne metode er, at den er relativt dyr, og at en rimelig stor procentdel af dyrene reagerer dårligt på behandlingen.

For mig er det mest væsentlige ved atopiske allergier ikke at ofre mange penge på at finde ud af, hvilke ting i dyrets omgivelser der forårsager problemerne – eftersom disse allergier aldrig vil kunne blive fjernet fra hundens omgivelser. Vigtigere er det at bruge penge på at finde ud af, om hunden samtidig lider af en fødevareallergi og i dette tilfælde ud fra en enkelt blodprøve diagnosticere, hvilke fødevarer dyret reagerer på og ikke mindst ligeså vigtige, hvilke fødevarer den ikke reagerer på. De mest frustrerende og alvorlige allergiformer, er når hunden lider af både en atopisk allergi og en fødevareallergi eftersom, man da må regne med at symptomerne vil komme igen. For et par år tilbage kom der nye gode mediciner på markedet, som har kortisonets positive effekter, men som er helt fri for de negative bivirkninger. Det er de såkaldte cyklosporiner, som underviser kroppens indviklede immunsystem i ikke at reagere på allergien, som kommer udefra. Cyklosporinerne gives i lave doser – og fordi kroppens immunsystem lærer ikke at reagere, kan medicineringen med tiden oftest helt afbrydes.

Med alle typer hudsygdomme, ikke mindst når vi snakker om allergier, er omega 3 og 6 fedtsyrer, fiskeolie – ikke olivenolie – som dryppes på maden – et udmærket supplement. Lægevidenskaben har udviklet sig meget de sidste tre år, og derfor kommer der hele tiden ny og mere effektiv medicin på markedet, som kan hjælpe vores elskede dyr!

 

Af Susanne Kamu, Skandinavisk Smådyrsklinikk

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.