Elena Salgado om grundlovsændring og højere skatter.
Økonomiminister advarer om højere skat for de rigeste
Økonomiminister Elena Salgado skulle i går redegøre for den formodede ændring af Spaniens grundlov på radiostationen Cadena Ser. Hun sagde bl.a., at lovændringen, der forventes indført, før kongressen træder tilbage den 27. september, skal forhindre et strukturelt underskud på ikke kun statens, men også de lokale myndigheders regnskaber.
I øvrigt har lederen af oppositionspartiet PP, Mariano Rajoy, hævdet, at ideen til grundlovsændringen er hans og ikke statsminister José Luis Zapateros, mens upartiske kritikere mener, at det er EU, som har tvunget Spanien til at indføre ændringen, der lader til at skulle følge en tysk model. Tyskland indførte lovændringen i 2009, og den begrænser underskuddet til 0,35 procent af bruttonationalproduktet.
I løbet af interviewet på radiostationen sagde Salgado, at regeringen ikke har nogen umiddelbar plan om en ny skat for de super rige, mens hun alligevel antydede, at et yderligere skattetryk på de rigeste kan blive afsløret i løbet af fredagen, altså i morgen.
Regnefejl skyld i tragedie hos kommunen i Fuengirola, hævder borgmesteren.
Fuengirola beder om afdragsordning
Også kommunen i Fuengirola er økonomisk trængt. Ifølge Diario Sur har staten nu sendt en rykker på 3,8 millioner euro, som Fuengirola skylder for 2009, mens byens borgmester, Esperanza Oña, har bedt om at kunne afdrage gælden over 10 år.
Årsagen til den store restgæld er dog en fejl hos centraladministrationen, hvormed man havde forudset, at kommunerne skulle være berettiget til større bidrag, end det rent faktisk var tilfældet, og det er denne forskel, som nu skal betales tilbage.
Forskellen er i Fuengirolas tilfælde på 30,7 procent, og det har som ventet fået Esperanza Oña op på barrikaden.
”Spaniens socialistiske regering løj over for befolkningen i 2009, man nedtonede krisens omfang med 30 procent,” citeres hun i Diario Sur, hvori borgmesteren videre begrunder byens ret til en afdragsordning: ”Regeringen har regnet forkert, kommunerne har allerede brugt pengene på serviceydelser til borgerne, og nu et til to år senere vil man have pengene tilbage, så der opstår en autentisk tragedie i de kommunale regnskaber.”
Ingen demonstration mod moske
De lokale catalanske myndigheder har forbudt nationalistpartiet Plataforma per Catalunya (PxC) at afholde en planlagt demonstration på lørdag i protest mod byggeriet af en moske i Salt.
Byen har mange udenlandske indbyggere og der har flere gange været ballade mellem dem og de lokale, hvilket, skriver El País, ofte skyldes grupper af xenofobiske højrefløjsekstremister.
Der er dog ingen planer om at bygge en moske i byen. Selvom to islamiske organisationer sidste år købte en grund i byen, forbød byrådet allerede samme år opførelsen af moskeen.
PxC har alligevel været opsat på at afholde demonstrationen, hvilket kan skyldes, at partiet for nyligt har mistet to af tre byrådsmedlemmer. Den ene, Joana Martínez, forlod partiet, da hun blev opfordret til at slå op med sin kæreste, en mand fra Cameroun, mens den anden, Carles Bonet, trak sig tilbage, da det kom frem, at han havde et forhold med en mand fra den Dominikanske Republik.
Björn Borg er igen i år med til den nostalgiske tennisturnering i Marbella.
Marbella Masters starter i dag
Tennisturneringen Marbella Masters starter i dag og varer til 27. august.
Flere oldboys, bl.a. Björn Borg samt Pat Cash, Yevgeny Kafelnikov og Mansour Bahrami, er med på tennisklubben på Hotel Puente Romano, mens Manolo Santana er med på sidelinjen.
Borg indviede Club de Tenis Puente Romano for 30 år siden og ledede også klubben gennem fire år. Og nu er han tilbage som turneringens store trækplaster.”Marbella er som min hjemby. Jeg var her i næsten fem år og gennem den tid fik jeg mange venner. Jeg havde nogle gode tider her og er glad for at være tilbage,” sagde den svenske tennisspiller i forbindelse med gårsdagens præsentation, hvor organisatorerne lovede en underholdende turnering.
Der spilles de tre dage fra kl. 18.00, entré mellem 9 og 23 euro ved indgangen eller på www.elcorteingles.es. Læs mere om turneringen på www.marbellamasters.es.
88.013 flere udlændinge
Spanien har de seneste tre måneder fået 88.000 flere fastboende udlændinge, afslører nye tal fra arbejds- og immigrationsministeriet.
Dermed bor 5,14 millioner udlændinge fast her i landet. 51,86 procent kommer fra et andet EU land, hvoraf de fleste er fra Rumænien, dernæst Storbritannien og Italien.
Fra lande udenfor EU kommer flest fra Marokko, Ecuador og Colombia.
Madrid, Barcelona, Alicante, Valencia, Málaga og Balearerne er i nævnte rækkefølge de provinser, som tiltrækker flest udlændinge.
Duquesa de Alba og hendes kommende ægtemand, den 25 år yngre Alfonso Díez.
Duquesa de Alba gifter sig i oktober
Hun kendes bedst som Duquesa de Alba (Hertuginden af Alba), selvom hun nok underskriver sig Cayetana Fitz-James Stuart, og hendes fulde navn er María del Rosario Cayetana Alfonso Victoria Eugenia Francisca Fitz-James Stuart y de Silva. Dernæst kan hun tillægge omkring 200 titler – ifølge El País er hun den person i verden, som har allerflest, heriblandt syv titler som hertuginde, 22 som grevinde og 24 som markis.
Huset Alba kan spores tilbage til det 12. århundrede, og selvom der nok er tale om Spaniens rigeste familie, når godser, kunstværker o.l. regnes med, har slægten overlevet perioder med stor modstand mod både adelige og monarkiet.
Duquesa de Alba er i dag 85 år og er anset som en excentriker. Det er dog ikke uden løftede øjenbryn, at spanierne nu har modtaget meddelelsen om, at hun vil gøre alvor af at gifte sig for tredje gang – nu med sin kæreste gennem de seneste tre år, den 25 år yngre Alfonso Díez.
Protester fra familie og konge
Rygterne om et bryllup havde svirret længe, og Cayetana Fitz-James’ seks børn – fem sønner og en datter – havde udtrykt bekymring om, hvorvidt hendes kæreste monstro var ude efter andet end hende selv.
Selv kong Juan Carlos blandede sig i hendes affære – det spanske kongehus har traditionelt vetoret over Huset Alba, mens Cayetana Fitz-James dog fik overbevist dronning Sofia og dermed kongen om, at der var tale om kærlighed fra begge parters side.
Og hun chokerede alle, da hun for kun et par uger siden meddelte, at hun ville gøre sit bo op og tildele børnene det, som ellers vil blive deres ved hendes død. Det drejer sig om utallige paladser, jorde, kunstværker og kontanter. Den ældste søn, Carlos, får titlen som Duque de Alba og overhoved for det gamle dynasti ved Cayetana Fitz-James’ død.
Nu har Duquesa de Alba så endelig meddelt, at hun og kæresten har besluttet, at brylluppet skal stå i begyndelsen af oktober, og at kun den nærmeste familie skal deltage.
Alba-trivialiteter
· Duquesa de Alba blev født den 28. marts 1926 i slægtens palads Palacio de Liria i Madrid.
· Hun nedstammer fra kong James VII af Skotland og dennes ”illegale” søn James Fitz-James med Arabella Churchill, og er en fjern slægtning til både Winston Churchill og prinsesse Diana.
· Hun arvede titlen som Duquesa de Alba, da hendes far, Jacobo Fitz-James, døde i 1953.
· Hun har seks børn, alle med Luis Martínez de Irujo y Artacoz, som døde i 1972.
· Hun giftede sig igen seks år senere, denne gang med den tidligere præst Jesús Aguirre. Han døde i 2001.
· Hun har 200 titler og indtil den endelige opdeling af boet en formue på op mod 3,5 milliarder euro.
· Hendes titler giver hende nogle sære rettigheder, som at hun ikke skal knæle for paven og har lov at ride på hest ind i katedralen i Sevilla.
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
UDGIVES AF:
D.L. MA-126-2001