Det danske magasin i Spanien
Dagens spanske nyheder fra La Danesa

Dagens spanske nyheder fra La Danesa

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email


Grundloven ændres uden folkeafstemning til fordel for tilliden til spansk økonomi.

Ekspres grundlovsændring sætter loft på underskud

Spaniens regering blev i går enige med oppositionspartiet PP om en lynhurtig ændring af grundloven, der skal sætte et loft på det maksimale underskud på statsbudgettet samt de regionale og kommunale regnskaber.
Ændringen blev vedtaget i forbindelse med det ekstraordinære plenum i kongressen, der ellers blev afholdt for at debattere regeringens seneste sparepakke.
Det tog 10 minutter at vedtage grundlovsændringen. Inden forsamlingen i går havde statsminister José Luis Zapatero dog allerede talt med PSOE’s spidskandidat til det kommende valg, Alfredo Pérez Rubalcaba, der fra at være imod forslaget foretog en kovending og indså fornuften i et loft, samt med lederen af PP, Mariano Rajoy, der også støttede forslaget.
Parterne mener, at et tal for det maksimale underskud vil konsolidere tilliden til Spaniens økonomi. ”Jeg mener, vi skulle have gjort dette noget før, og tingene ville være gået meget bedre,” citeres Mariano Rajoy i El País.
Det er første gang i over syv år, at landets to største partier er blevet enige om noget som helst. Og det er første gang, at grundloven ændres siden dens indførsel i 1978, og denne ændring bliver så en økonomisk selvrestriktion, som skal forsikre omverdenen om, at man formår at overholde et budget.
Også EU-kommissionen er for en ændring til fordel for et maksimalt underskud; talsperson Amadeu Altafaj byder Zapateros ”politiske engagement og økonomiske moral” velkommen. Faktisk kom ideen fra Tysklands kansler, Angela Merkel, under hendes møde med Frankrigs præsident, Nicolas Sarkozy, sidste uge i Paris, hvor hun opfordrede flere lande til at indføre lignende klausuler.
Modifikationen af grundloven sker uden en folkeafstemning, hvilket mange andre medlemmer af kongressen tager afstand fra, heriblandt medlemmer af IU, PNV og UPyD, men eftersom de to største partier har omkring 92 procent af mandaterne, kan lovændringen gennemføres, før parlamentet opløses den 27. september grundet valget den 20. november.
Der er endnu ikke sat tal på den maksimale, tilladte afvigelse, men økonomiminister Elena Salgado mener, at det bliver ”meget tæt på nul.”
Statsminister Zapatero er godt klar over, at grundlovsændringen ikke vil skabe mirakler. Han sagde efter møderne: ”Vi ved alle, at dette ikke vil løse krisen eller arbejdsløsheden, men det er et skridt på den rigtige vej.”


Provinshovedstadens Alcazaba

Málaga blandt de allersmukkeste

Málaga er den sjette smukkeste by i Spanien, svarer de adspurgte i en undersøgelse foretaget på internettet af Skyscanner. Øverst på listen af spanske byer ligger Barcelona, som efterfølges af Sevilla, Valencia, Madrid, Palma og altså Málaga.
Sitets brugere udnævner Paris til den smukkeste by i Europa, mens Venedig og Firenze ligger hhv. nummer to og tre på den liste.

Plejefamilie til efterladt baby søges

Junta de Andalucía søger nu en plejefamilie til den lille nyfødte pige, som i søndags blev efterladt på et dørtrin i Torre del Mar.
Politiet fandt i går frem til moren, en kun 17-årig pige, der havde holdt graviditeten hemmelig for sine forældre og født barnet alene. Hendes bror er, som pigen selv, tiltalt i sagen, han dog kun for at have hjulpet hende med at efterlade babyen.
En moster har meddelt, at hun er interesseret i at adoptere den lille, men mens familieforholdene undersøges, søger myndighederne altså en plejefamilie.
Hvert år bliver omkring 800 mindreårige piger i Málaga-provinsen gravide. Gennemsnitligt to ud af ti beslutter at gennemføre graviditeten.


Pris: 3.000 euro.

Mijas erklærer krig mod tyggegummi

Et stykke tyggegummi kan nu koste 3.000 euro. I hvert fald hvis man bliver fanget i at smide det på gaden i Mijas.
Byrådet vil intensivere rengøringen i kommunen, og det betyder, at gaderne skal være frie for klatter af tyggegummi, som det er meget tidskrævende at fjerne. Derfor har man nu besluttet, at en allerede eksisterende regel, der giver en bøde på op til 3.000 euro for at smide et stykke tyggegummi på gaden, fremover vil blive håndhævet.


Mourinho ses her stikke en finger i øjet på FC Barcelonas assistenttræner.

Mourinho forlader ikke Madrid

Real Madrids stormomsuste træner, portugisiske José Mourinho, har afvist rygterne om, at han ønsker at forlade fodboldklubben.
Rygtet var opstået efter den famøse hændelse, hvor Mourinho i forbindelse med tumulten under Super Cup-kampen mellem Real Madrid og FC Barcelona stak en finger i øjet på Barcas assistenttræner, Tito Vilanova.
”Kun de, som ikke kender mig, tror, at jeg kunne forlade Real Madrid,” udtaler træneren, der har sagt undskyld til klubbens fans, men også kun til dem.
Det er endnu ikke besluttet, hvilken straf Mourinho skal have for sin ekstreme opførsel, men han kan risikere karantæne for mellem fire og 12 kampe.

Og så blev det Villarreal

Som gik videre til Champions League gruppespillet. Presset på holdet var naturligvis enormt efter 0 – 1 mod OB i Odense, men sejren på 3-0 i returkampen i aftes på El Madrigal var langt fra ufortjent.
Dermed er klubben den fjerde spanske i den fornemste europæiske turnering, hvor de direkte kvalificerede, FC Barcelona, Real Madrid og Valencia, allerede er at finde, og som de nu kan koncentrere sig om, når der ikke spilles i La Liga.


Læs flere nyheder her…

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa