Dagens spanske nyheder fra La Danesa

Dagens spanske nyheder fra La Danesa

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email


Santa María de Garoñas reaktor er samme model som en af dem i Fukushima.

Atomkraftværket Garoña i Burgos lukker

Højesteret beseglede i går Industriministeriets beslutning om definitivt at lukke atomkraftværket i Santa María de Garoña i juli 2013.
Industriministeriet besluttede for nogen tid siden at nedlægge driften af atomkraftværket. Efterfølgende har ejerne af atomkraftværket, elselskaberne Endesa og Iberdrola, sagsøgt Indenrigsministeriet og krævet lukningen udsat med yderligere 20 år, eller en kompensation på 1,5 milliarder euro. Men det har højesteret nu sagt nej til.
PSOE lovede allerede op til valget i 2004 at lukke atomkraftværker i Spanien, når de har rundet de 40 år. Imidlertid ombestemte statsminister Zapatero sig, bl.a. grundet Spaniens tilbageskridt i forhold til Koyoto-aftalen, og udskød lukningerne indtil vedvarende energikilder kan overtage elektricitetsproduktionen i Spanien. På et tidspunkt var der tale om, at Garoña skulle fortsætte driften frem til 2029. Ejere, medarbejdere og tilhængere af a-kraft krydsede fingre – lige til ulykkerne begyndte at hagle ned over værket i Fukushima i Japan, hvis første reaktor er af samme model som den ene i Garoña.
Kun et atomkraftværk er hidtil blevet lukket i Spanien; det var Zorita, som lukkede i 2006 efter negative rapporter fra det nukleare sikkerhedsråd, CSN.
Santa María de Garoña blev sat i drift i 1971 og er Spaniens ældste atomkraftværk. Det er også det mindste og producerer kun godt en procent af Spaniens behov for elektricitet. De resterende værker leverer tilsammen omkring 18 procent.


Endnu en demonstration afholdes i aften.

15M tilbage i Málaga

Græsrodsbevægelsen 15M indtager igen i dag, to måneder efter organisationens start den 15. maj, gaderne i Málaga.
For et par uger siden pakkede man lejren på Plaza de la Constitución sammen, men det betyder ikke, forsikrer talsmanden for organisationen i provinshovedstaden, Javier Fernández, til Diario Sur, at luften helt er gået ud af bevægelsen.
Kl. 20.00 starter således en demonstration på netop Plaza de la Constitución, hvor man først og fremmest vil protestere mod nedskæringer i de sociale ydelser.


Byernes beliggenhed gør det urimeligt at give marokkanere stemmeret, mener PP.

Frygt for muslimske stemmer i enklaverne

Efter de marokkanske myndigheders beslutning om at give udlændinge i Marokko, inklusive spaniere, stemmeret til lokalvalg, har den spanske regering valgt at marokkanske statsborgere i Spanien også skal have lov til at stemme ved de næste kommunalvalg i 2015.
Beslutningen skaber dog problemer i de to enklaver, Ceuta og Melilla. Her protesterer Partido Popular mod lovændringen. De konservative politikere mener nemlig ikke, at man kan tillade, at indbyggere fra et land, som stadig kræver suverænitet over områderne, skal have stemmeret. Og så frygtes det, at partiet vil miste majoriteten, som det vandt ved lokalvalgene i maj samt at et muslimsk parti på sigt ville kunne vinde magten i de to byråd. Der er allerede muslimsk ledede partier i både Ceuta (UDCE) og Melilla (CPM).
Kongresmedlemmerne i både Ceuta og Melilla har derfor foreslået, at byerne ekskluderes i en eventuel aftale, men for at beslutningen ikke skal have en diskriminerende effekt på marokkanerne, bør det gælde alle udlændinge fra ikke EU-lande.
Spanien har allerede lignende, gensidige aftaler om stemmeret med Norge og Island samt en række latinamerikanske lande.
Omkring 500.000 marokkanere vil få stemmeret i Spanien, hvis lovændringen gennemføres. Ifølge El País er ca. halvdelen af Ceutas knapt 75.000 indbyggere og Melillas godt 75.000 indbyggere muslimer. Begge steder oplever man i øjeblikket en radikalisering af islam.

Spaniere er Europas sjoveste

Spanierne er de sjoveste europæere, viser en undersøgelse foretaget af Badoo Global Survey. Organisationen har spurgt 30.000 mennesker fordelt på 15 lande om, hvem som er bedst til at få andre til at grine.
På de næste pladser kommer italienerne, franskmændene og briterne, mens tyskerne er de mindst morsomme.
Spanierne er desuden det næst sjoveste folkefærd i verden, kun overgået af amerikanerne.

Allergi mod mobiltelefon, får tildelt pension

En kvinde er netop blevet tildelt en invalidepension på 1.640 euro om måneden, fordi hun er allergisk mod mobiltelefoner. Ifølge dommeren lider hun af en ”permanent og absolut invaliditet” på grund af elektromagnetisk overfølsomhed. Hun er den første i Spanien til at få tildelt en pension af denne art.

Velsignelse af søfarere

Den 16. juli fejres Virgen del Carmen. Efter at have opholdt sig 364 dage i kirkerne, bliver statuen af Virgen del Carmen (en af Jomfru Marias mange titler) transporteret fra kirken og ud på havet for der at velsigne søfarere. Det er som en påskeprocession på havet og en tradition, der har eksisteret siden det 16. århundrede. Festivitassen afholdes eftermiddag/aften i flere byer, bl.a. Málaga, Rincón de la Victoria, Vélez-Málaga, Torremolinos, Benalmádena, Los Boliches og Estepona.


Helligdage
15. juli: Lokal helligdag i Benalmádena.
16. juli: Lokal helligdag i Estepona, Benalmádena, Rincón de la Victoria, Torremolinos, Fuengirola og Mijas.


¿Qué pasa? – de kommende dage

Benalmádena
Tivoli World

Tivoliet i Arroyo de la Miel er åbent hver dag kl. 17.00 – 01.00.
Indtil 18. september
En udstilling af fotografier fra den andalusiske natur af Carlos Pérez kan ses i det smukke Centro de Exposiciones i Benalmádena Costa.

Frigiliana
Indtil 9. september

En kollektiv sommerudstilling kan ses i Galería Krabbe. Læs mere på www.galeriakrabbe.com.

Fuengirola
15. juli kl. 22.00

En sjælden koncert med popsanger Pablo Alborán kan opleves på Castillo Sohail. Entré fra 27,50 euro på www.malagaentradas.com.

Málaga
Indtil 2. oktober

Cherchez la Femme er titlen på en udstilling af graveringer af Picasso, der kan ses i museet Fundación Picasso på Plaza de la Merced. Mere info på www.fundacionpicasso.es.
17. juli kl. 20.00
Uruguays nationale ballet kan ses på Teatro Cervantes. Entré fra 24 euro – kan bookes på www.teatrocervantes.com.

Marbella
Indtil 7. august

Værker af Joan Miró (Serie Mallorca) udstilles i Museo del Grabado Español Contemporáneo i den gamle bydel.
22. og 23. juli kl. 22.00
En spansk udgave af Shirley Valentine opføres på Teatro Ciudad de Marbella. Entré 25 euro ved indgangen eller på www.elcorteingles.es.
23. juli kl. 21.00
Live Festival hedder en musikfestival med flere internationale pop- og rockgrupper, sangere og DJ’s, som afholdes på Playa del Pinillo, Entré fra 40 euro ved indgangen eller tlf. 695 276 556.

Nerja
12. – 16. juli

Musikfestivalen 52 Festival Cuevas de Nerja, der afholdes i grotterne, byder nu på følgende.
15. juli: Spansk dans med Compañía Aida Gómez.
16. juli: Málagas Filharmoniske Orkester spiller klassiske værker.
Se mere på www.cuevanerja.com.

Mijas
Hver onsdag kl. 12.00

Flamencoshow på Plaza Virgen de la Peña i Mijas Pueblo.
Hver tirsdag og torsdag kl. 19.30 og 23-30
Underholdning i form af bl.a. jazz og flamenco på Plaza Virgen de la Peña.
16. juli kl. 20.00
Hestevæddeløb på Hipódromo Costa del Sol. Entre 5 euro, børn gratis. Dørene åbnes kl. 21.00.

Sotogrande
Hver weekend

Er der poloturneringer på Santa María Polo Club. Flere detaljer fås på www.santamariapoloclub.com.


Læs flere nyheder her…

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa