Det danske magasin i Spanien

Sammenhængen mellem diabetes og mundhelse og vice versa

Paradentose er en sygdom, der forårsager løse tænder i munden. I starten viser sygdommen sig ved, at tandkødet bløder, men hvis det ikke afhjælpes, ender det med, at tænderne løsner sig.

Diabetes mellitus (sukkersyge) er en sygdom, hvor blodets indhold af sukker (glukose) stiger, hvis kroppen mangler insulin, fordi bugspytkirtlen ikke formår at producere den mængde insulin, som kroppen har brug for. Sygdommen kan også skyldes, at kroppen ikke er i stand til at optage den insulin, der produceres. Der findes forskellige former for sukkersyge, hvoraf de to mest almindelige er Diabetes type 1 og Diabetes type 2.

Diabetes type 1 opstår, når blodets sukkerniveau stiger, enten fordi kroppen mangler insulin, eller fordi produktionen af insulin er lavere end det bør være. Sygdommen skyldes en autoimmun reaktion på de insulinproducerende celler i bugspytkirtlen (pancreas).

Diabetes type 2 sker når kroppen ikke er i stand til at optage den producerede insulin. Selvom bugspytkirtlens produktion af insulin er normal eller høj, har insulinen en begrænset effekt på kroppen, og derfor stiger blodsukkerniveauet i kroppen.

Hvis man lider af sukkersyge i en længere periode, øges risikoen for paradentose. Dog viser flere undersøgelser, at patienter med sukkersyge, der har en god mundhelse, også har nemmere ved at kontrollere blodsukkerniveauet. Mange forskere undersøger derfor, om det omvendte tilfælde også gør sig gældende, kort sagt om dårlig mundhelse øger risikoen for Diabetes type 2. En stor undersøgelse fortaget på et universitet i Columbia i USA over en periode på 20 år viste, at risikoen for at få sukkersyge var dobbelt så stor hos de forsøgspersoner, der led af paradentose. Resultatet var det samme selvom faktorer som alder, rygning, madvaner og overvægt blev medtaget i undersøgelsen. I en anden undersøgelse også foretaget i USA opdagede forskerne, at personer med paradentose havde fire gange større risiko for ikke at kunne optage den producerede insulin i forhold til personer, der ikke lider af paradentose.
En sidste undersøgelse foretaget på universitetet Lewis Rose i Pennsylvania i USA har viste store forandringer i patienternes diabetes efter, at de påbegyndte behandlingen af paradentose. Efter tre måneder var sukkerniveauet i kroppen blevet stabiliseret, og behovet for insulin var meget mindre end før behandlingen.
På Nordic Dental Clinic tilbyder vi præventiv tandpleje, så hvis du har spørgsmål eller ønsker en konsultation, er du velkommen til at kontakte os.

Af Christina Radics, tandlæge Nordic Dental Centre

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.