Det danske magasin i Spanien
Derfor er det et problem at have ”stive” muskler

Derfor er det et problem at have ”stive” muskler

Vi har det alle – nogle spændinger her og der, men når spændte muskler har været spændte for længe, så forkortes muskelfibre, muskelfascier, sener mv. og musklen går hen og bliver stiv. En stiv muskel kendetegnes ved, at det er decideret svært eller smertefuldt at strække den ud. Så hvis man spiller golf og eksempelvis ryggens muskulatur er blevet stiv, så mindskes ryggens fleksibilitet og måske gør det tilmed ondt. Svaret er udstrækning af musklerne, vi fysioterapeuter kalder det fleksibilitetstræning.
Det kommer gerne med alderen, og det kan have mange årsager, men de fleste af os vil sikkert nikke genkendende til, at vi er mere stive i vores muskler nu, end da vi var yngre. I klinikken ser vi blandt andet mange golfspillere over 50 år, der primært spiller for hyggens skyld. Det er altså personer, der har nået en alder, der medfører generelt stive muskler. For eksempel er golfsvinget karakteriseret ved et krav om stor fleksibilitet i flere muskler i kroppen, effekten af golfsvinget vil dale i trit med graden af stivhed tager til i de vedrørte muskler og der vil blive kompenseret en hel del fra nærliggende led/muskler. Golf eller sport generelt kræver en vis fleksibilitet, og ikke kun for at undgå skader, men i ligeså høj grad for, eks. at kunne slå optimalt til en tennisbold eller opnå optimal balance og kraft i golfsvinget.
I dagligdagen støder vi ligeså ofte på problemet, der skal jo af og til flyttes nogle store planter i krukker på terrassen, løftes på kufferter, tunge indkøbsposer mm. hvor stive hasemuskler eller balde muskler gør at ryggens led/muskler belastes unødigt og flere af sådanne løft kan føre til en rygskade.
Vores krop er så smart indrettet, at hvis ikke ryggen vil bevæge sig nok i forhold til det vi ønsker, så kompenserer vi bare ved at bevæge noget mere i eksempelvis hofte og skuldre. Men så er årsagen til en potentiel skade også allerede startet. Dette problem kalder vi fysioterapeuter ”en kompensatorisk medbevægelse”. Denne kompensation kan gøre, at bevægelsen kan føres igennem, men hvis det drejer sig om gentagne kompensationer, får du i sidste ende en skade.
Stive muskler fører ikke kun til problemer, fordi andre muskler/led må kompensere for den manglende bevægelighed. Når muskler er stive, skal der også et større træk til at bevæge leddet, men det medfører et større slid i leddets brusk, hvilket fremskynder eller forværrer mulig slidgigt i led.
Nogle fysioterapeuter er godt trænet i at kunne se biomekanisk uhensigtsmæssige kompensationer og kan teste hvilke muskler, der skal strækkes ud. Som grundregel skal dette dog følges op med tests af hvilke muskler, der eventuelt er for svage, så man både får strukket de stive muskler ud og styrket de svage muskler, og derved opnår balance i muskelarbejdet. Fuld fleksibilitet er ikke noget, der opnås/genvindes fra den ene dag til den anden, men er en proces, hvor der langsomt genskabes normal fleksibilitet i den berørte muskel.

I Centro Sanum kan vi lave et personligt træningsprogram, så du kan arbejde frem mod en, for dig optimal fleksibilitet.

God fornøjelse!

Af fysioterapeut Jacob Lindgreen, Centro Sanum

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.