Det danske magasin i Spanien
Lokalvalget 22. maj


Statsminister Zapatero fik en ny etiket påhæftet under valget, Un zombie político – en politisk zombie.

Historisk triumf for Partido Popular
Den store valgdag i går blev ikke påvirket af massedemonstrationerne og bevægelsen Democracia Real Ya (DRY), der ellers havde opfordret til boykot af både lokale og regionale valg. Faktisk var deltagelsen ved kommunalvalgene, hvor ca. 70.000 byrådsmedlemmer skulle vælges, på 66,18 procent, tre procentpoint større end ved sidste valg i 2007. 800.000 spaniere kunne stemme for første gang.
DRY havde også foreslået, at man i protest mod partierne stemte blankt, men det valgte kun 2,5 procent af vælgerne, og det var ikke mange flere end ved det sidste valg i 2007.PP oplevede jordskredssejre over det meste af landet. Totalt fik de konservative 37,58 procent af stemmerne – omkring to millioner flere stemmer end PSOE, der måtte nøjes med 27,8 procent af stemmerne.
Statsminister José Luis Zapatero, hvis værste frygt gik i opfyldelse, mener, at hans partis dårlige resultater skyldes den økonomiske krise.
Formanden for PP, Mariano Rajoy, der her ses som nummer to fra venstre i partiets hovedkontor på Calle Genova i Madrid, havde derimod meget at fejre.

 

Konservative regerer Kysten
Her er resultaterne fra en række af byerne langs Costa del Sol.

Marbella:
PP fik faktisk et mandat mindre end sidst, nemlig 15, mens PSOE gik fra 10 til syv mandater. I stedet gik IU fra en til to, mens det tredjestørste parti er Opción Sampedreña, der fik tre mandater. Konservative Ángeles Muñoz (billedet) beholder dog som forventet borgmesterposten.
Fuengirola:
PP fik 18 mandater, to flere end før. Borgmester Esperanza Oña bliver dermed på sin post. PSOE med Javier García León i spidsen gik fra otte til fem mandater. Det betyder dog, at svenske Johanna Forrsell bliver medlem af byrådet, da hun var placeret som nummer to på partiets kandidatliste.
Mijas:
Ikke overraskende var valget her historisk, da PSOE tabte for første gang i demokratiets historie. PP vandt 15 mandater, og Ángel Nozal bliver den nye borgmester. Koalitionen AM/Los Verdes fik et enkelt mandat, hvilket betyder, at nummer to på listen, danske Pia Bruun, ikke kommer med i byrådet.
Benalmádena:
Her gik PP og borgmester Enrique Moya frem med syv til 11 mandater, men skal dog indgå i en koalition for at bibeholde borgmesterposten.
Benahavís:
Tidligere seks, nu otte mandater. Dermed fortsætter PP, og det betyder også, at den svenske kandidat Åke Olofsson bliver medlem af byrådet.
Málaga:
PP med Francisco de la Torre i spidsen øgede antallet af mandater fra 17 til 19.
Nerja:
PP fik igen 12 mandater og borgmester José Alberto Armijo fortsætter dermed på sin post.

Også Rincón de la Victoria, Estepona, Vélez-Málaga, Coín og Antequera får nu konservativt ledede byråd.
I Málaga-provinsen tog PP sammenlagt 124.000 stemmer fra PSOE. Valgdeltagelsen i provinsen var på 61,18 procent.

 


Finske Katia Westerdahl stillede op for PP i Fuengirola, og kan nu begynde sit nye liv som byrådsmedlem.

Katia Westerdals valg
Trods det at hun kun har sovet to timer ovenpå aftenens sejrsfest, og nu er i fuld gang med dagens arbejde, udtrykker finske Katia Westerdal stor glæde over resultatet, da La Danesa fanger hende på telefonen dagen derpå. Partido Popular har vundet 18 mandater i Fuengirola, og Katia, der var nr. 15 på listen, kom altså i byrådet. “Jeg havde regnet med et godt valg for PP i Fuengirola, men jeg var alligevel nervøs, mens stemmerne blev talt op. For man ved jo aldrig…” Katia håber på, at hun får lov til at arbejde med udlændingespørgsmål, som i sagens natur ligger hende meget på sinde. “Vi må sætte os ned og tale om, hvilke poster der skal besættes af hvem, men jeg ved, at Esperanza Oña (borgmester i Fuengirola, red.) er sød til at tage hensyn til de enkeltes ønsker”.
Katia er forberedt på, at det kan blive noget af et puslespil at få hverdagen som redaktør på det finske magasin Olé, rollen som mor til tre og posten i byrådet til at gå op i en højere enhed, men hun er ikke bekymret. “Jeg glæder mig, og føler mig klar til at kaste mig ud i arbejdet. Jeg elsker at have mange jern i ilden. Jeg fokuserer aldrig på problemer, men på løsninger”, slutter Katia.”

Pia Bruuns valg
Danske Pia Bruun ser frem til at fortsætte arbejdet sammen med sine partikammerater i De Grønne. Partiet har stillet op til valg i Mijas tre gange, og nu lykkedes det så endelig at komme ind. Pia, der var nr. 2 på kandidatlisten, kom desværre ikke i byrådet i denne omgang, men hun glæder sig over, at Juan Porras fra Alternativa Mijeña, som De Grønne har indgået valgsamarbejde med, kom ind. “Han er en yderst kvalificeret person. I det hele taget har vi haft en fantastisk team-ånd under valgkampen. En dejlig dynamo. Og det har helt sikkert haft enorm betydning for det flotte resultat”, siger Pia Bruun, hvis politiske kerneprojekter handler om integration af udlændinge i Mijas kommune samt en mere bæredygtig turisme. “Vi vil gerne kunne tilbyde en mere aktiv og grøn turisme, mindre hoteller og større diversitet, når det kommer til restauranter og udbuddet i butikkerne, der nu om dage mere eller mindre sælger det samme alle sammen – og det hele kommer fra Kina og ikke fra Mijas”.

 

Regionsvalg også katastrofale for PSOE
I de 13 regioner, hvor der samtidigt som kommunalvalgene også blev stemt til regionsvalgene, havde resultaterne omtrent samme farver – nemlig alt andet end rødt.
PSOE tabte selv den traditionelt socialistiske højborg, Castilien La Mancha, hvor PP’s generalsekretær, Dolores de Cospedal, fik 26 mandater.
I Extremadura fik PP også flest stemmer, men her kan en koalition mellem PSOE og IU stadig blive aktuel, ligesom en koalition i Navarra kan udelukke PP. I Aragonien og De Kanariske Øer bliver PP nødt til at danne en koalition for at kunne få en del af magten.
I samtlige PP-regerede regioner genvandt partiet.
I Madrid fik Esperanza Aguirre så meget som 71 mandater, og selv i Valencia gik PP frem og har nu 55 mandater. I sidstnævnte havde vælgerne åbenbart ingen kvaler om at stemme for formand Francisco Camps, på trods af vedholdende beskyldninger om korruption i forbindelse med Gürtel-sagen.
Ellers bibeholder PSOE kun magten i Andalusien og Baskerlandet, hvor der altså ikke blev stemt til de lokale regeringer i går. Det blev der heller ikke i Catalonien eller Galicien. Regionsvalgene i disse fire regioner er planlagt i forbindelse med parlamentsvalget i marts næste år.

Bildu vandt Baskerlandet
Den baskiske venstrefløjskoalition Bildu, der for nyligt først blev forbudt af højesteret, men senere godkendt af forfatningsdomstolen, vandt valgene i hele 74 kommuner i Baskerlandet og Navarra. De har via koalitioner stadig mulighed for at vinde magten i endnu flere kommuner.
Koalitionspartiet vandt flere mandater end selv PNV. De to fik hhv. 953 og 872 mandater.

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.