Det danske magasin i Spanien

ETA-medlemmer anholdt, Felipe González beskyldes for at stå bag GAL
To efterlyste, formodede medlemmer af ETA blev en tidlig morgen i april anholdt i Frankrig efter et døgns jagt. Det drejer sig om en kvinde og en mand. Hun var eftersøgt for at have stået bag flere attentater og ansås som værende én af de farligste af de ETA-medlemmer, som stadig var på fri fod. Han er mistænkt for at have tilhørt gruppen i Portugal, hvor man opbevarede et ton sprængstof.
Jagten startede, da parret nægtede at standse ved en vejkontrol. Da politiet satte efter dem, åbnede baskerne ild og ramte én af politifolkene i den ene skulder. 300 flere folk blev sat ind i jagten, som altså næsten et døgn senere resulterede i, at man kunne anholde de to. Også under anholdelsen blev der skudt, men ingen kom til skade.
Tidligere politibetjent José Amedo, som i april blevet afhørt i GAL-sagen, har ifølge El País sagt, at den daværende statsminister, Felipe González, selv gav ordrerne til angrebene mod de formodede ETA-medlemmer.
Den pågældende retssag drejer sig om en nedskydning med maskingeværer i 1986 på to barer i Frankrig. José Amedo har været indkaldt som vidne i sagen mod sin overordnede, tidligere politichef i Bilbao, Miguel Planchuelo, der er anklaget for at have hyret lejesoldater til nedskydningen på barerne i Sydfrankrig. Seks personer blev såret under angrebet.
José Amedo har flere gange sagt, at det var den tidligere, socialistiske statsminister, som var arkitekten bag hele GAL. Amedo peger desuden på den daværende indenrigsminister, José Barrionuevo. Han har begrundet sin anklage med, at en politiofficer aldrig ville beordre udførelse af en kriminel handling.
Den hemmeligholdte operation, som vi senere skulle komme til at kende som GAL (Grupo Antiterrorista Liberal), blev iværksat i 1980’erne med det ene mål at bekæmpe den baskiske terroristgruppe, hvilket også skete ved drab og kidnapninger. Problemet var naturligvis, at man nogle gange kidnappede uskyldige mennesker, ligesom de formodede terrorister aldrig kom for en domstol.
I øvrigt blev det længst fængslede ETA-medlem, José Maria Sagarduy Moja, alias ”Gatza”, løsladt i april. Han blev dømt til 70 års fængsel for medvirken til to drab og flere attentater. Han blev fængslet i juli 1980, da han var 22 år, og i midten af april, næsten 53 år gammel, blev han løsladt.
Straffenedsættelse har gjort, at han har siddet knapt 31 år bag tremmer.

Spanien vil ikke sende flere fly til Libyen
Udenrigsminister Trinidad Jiménez har erklæret, at Spanien ikke vil sende flere kampfly til missionen i Libyen. Man har heller ikke planer om at deltage i luftangreb mod det libyske luftvåben, som nogle af de andre allierede må varetage.
Udenrigsministeren anser det som vigtigere at lægge større politisk pres på Gadaffi for at få diktatoren til selv at gå af. Den spanske regering går dermed imod strømmen, anført af Frankrig og Storbritannien, som mener, at NATO bør have mere støtte og mere magt til at beskytte civilbefolkningen og hjælpe oprørerne med at vinde territorium.
Den spanske regerings beslutning blev offentliggjort i Berlin, hvor NATO-landenes udenrigsministre var samlet for at analysere situationen i det nordafrikanske land.
Det spanske luftvåben bidrager i øjeblikket med fire jagerfly af typen F-18, et optankningsfly, en fregat, en ubåd og et overvågningsfly, der er deltager i arbejdet med at forhindre våben i at komme ind til Libyen. ”Det er, hvad vi fortsat vil bidrage med,” udtalte udenrigsminister Jiménez, som i april fik ministerrådets tilladelse til at forlænge den spanske deltagelse med foreløbig to måneder.

Spaniere arbejder mere end selv tyskerne
En undersøgelse foretaget af OECD maner et par fordomme i jorden. Undersøgelsen viser nemlig, at spanierne er dem, som arbejder flest timer i Europa, selv mere end tyskerne.
Undersøgelsen inkluderer både betalt og ubetalt arbejde og med sidstnævnte mener man f.eks. arbejde i hjemmet.
Hver spanier arbejder hver dag gennemsnitligt otte timer (udregnet som var arbejdsugen på syv dage, hvilket giver et højere antal timer fra mandag til fredag), mens tyskerne dagligt bruger 7,35 timer på at arbejde.
Mexicanerne arbejder mest, nemlig 10 timer om dagen, mens belgierne tager tingene mest med ro; de arbejder ifølge OECD kun gennemsnitligt syv timer om dagen.

Marbellas strandbarer åbne hele året
Godt 300 solskinsdage om året og alligevel har chiringuitos på Costa del Sol lukket det meste af vinteren, hvilket også betyder, at der hverken er solsenge eller parasoller på strandene. Ifølge det nuværende reglement skal strandbarer, som ligger på offentlig grund, lukke den 31. oktober, og de må først åbne igen den 1. april.
Ikke længere, mener byrådet i Marbella. Man har nu ansøgt Junta de Andalucía om tilladelse til, at strandbarerne kan have åbnet hele året. Lokalregeringen overtog den 1. april bemyndigelsen over strandområderne, der før hørte under miljøministeriet.

 

Den internationale Valutafond ser positivt på Spanien
Forventningerne til den spanske økonomi for de næste to år er skruet en smule i vejret af Den internationale Valutafond.
Valutafonden skønner, at det spanske bruttonationalprodukt vil stige med 0,8 procent i år og 1,6 procent i 2012. I januar lød prognosen på 0,6 procent for 2011.
Det er stadig kun en lille stigning i forhold til prognosen for EU-gennemsnittet. Her er tallene 1,6 procent for 2011 og 1,8 procent for 2012.
Men ingen prognoser overgår regeringens egen; 1,3 procent stigning i år og 2,3 procent næste år. Regeringen forsvarer den positive prognose med, at reformerne stadig ikke har haft den fulde effekt.

Fortsat modstand mod højere pensionsalder
Godt 79 procent af spaniere er fortsat imod at lade pensionsalderen stige fra 65 til 67 år, viser en undersøgelse fra CIS, der foretager sociologiske undersøgelser.
Kun 23,6 procent af de adspurgte ser det rimelige i, at vi bør arbejde længere, mens 28,8 procent modsætter sig, at det antal år, man skal arbejde for at få fuld pension, stiger fra 35 til 37 år.
Næsten halvdelen mener ikke, at en aftale vil løse de aktuelle, økonomiske problemer.

PSOE i Fuengirola tager specielt mod udlændinge om onsdagen
PSOE i Fuengirola har som et supplement til Forum Residents, et forum, som tager sig af de mange spørgsmål og nogle gange særlige behov, man har som udlænding i kommunen, indført specielle åbningstider for denne gruppe i partiets kontor.
Åbningstiderne er hver onsdag kl. 18.00 – 20.00, hvor man bl.a. kan møde partiets svenske kandidat, Johanna Forssell (billedet). Kontoret ligger på Calle Molino 7 (ved det gamle rådhus).

Ny rekord: 48 timer uden ofre på vejene
For første gang, siden man begyndte at føre regnskab over ulykker og ofre på de spanske landeveje, gik hele to døgn uden fatale ulykker.
Den 13. og 14. april går dermed over i trafikdirektoratet Dirección General de Tráficos historiebøger.
Foreløbig er ni døgn i år passeret uden omkomne, dog var det første gang, at alle overlevede to på hinanden følgende døgn på vejene.

 

Flere stjålne børn anmeldes
Sagen begyndte i januar med anmeldelse af 261 stjålne børn, men i april afleverede foreningen Anadir (Asociación Nacional de Afectados por Adopciones Irregulares) yderligere 281 sager til de spanske domstole.
Antallet af søgsmål omkring børn, der i årene fra borgerkrigens begyndelse og til flere år efter diktaturets afslutning blev stjålet fra mødre og bortadopteret eller rettere solgt, er dermed oppe på 542.
Anadir modtager stadig nye sager, og de kommer fra stort set alle provinser, og formanden for foreningen, Antonio Barroso, der selv blev bortadopteret, regner med, at man vil forelægge mange flere sager.
Foreningens advokat, Enrique Vila, mener ifølge El Mundo, at der kan være tale om over 300.000 børn, som ved hjælp af læger, sygeplejere, nonner, præster og bedemænd blev taget fra deres biologiske forældre og solgt.
Mange af ”børnene” har nu fået foretaget en DNA-prøve i håbet om at finde deres familier.

Forlad Andalusien, forlad Spanien
Sådan lyder en besked fra Partido Popular til Manuel Chaves hos konkurrenten PSOE.
Den tidligere formand for den andalusiske lokalregering og nu tredje vicestatsminister med ansvar for regionerne er beskyldt for mandatsvig. Beskyldningerne drejer sig ikke kun om svindelpensionerne ERE, men også en sag omkring hans søn, Iván Chaves, som, mener man i det konservative parti, skulle have nydt lidt for godt af farens position. Iván Chaves mistænkes for at have modtaget provision fra sin arbejdsgiver for at mægle i forhandlinger mellem denne og lokalregeringen
Det er ikke første gang, vicestatsministeren beskyldes for at have haft indflydelse på sine børns arbejdsgiveres fordelagtige aftaler. Hans datter, Paula Chaves, er beskyldt for at have været årsag til, at hendes arbejdsgiver, selskabet Aquas Teñidas som udvinder kobber i en mine i Huelva-provinsen, modtog 10 millioner i offentlig støtte, tre millioner mere, end der var ansøgt om. Det var, da Chaves stadig var leder af lokalregeringen.
Manuel Chaves har afvist alle anklager og mener, at beskyldningerne er løgne og en personlig hetz mod ham og hans familie. Ifølge El Mundo skal han vidne i netop sagen omkring Aquas Teñidas, hvilket Junta de Andalucía nu ønsker at forhindre.

Annan opfordrer private til at involvere sig
Kofi Annan, nobelprismodtager og tidligere generalsekretær for FN, deltog i april i klimakonferencen III Congreso Mundial de Cambio Climático y Vino i kongrescentret i Marbella.
Hans besked var, at ikke kun regeringer, men også private bør tage ansvar for miljøet og involvere sig i at stoppe klimaændringer. Samtidig understregede han, at de lande, som forurener mest, også bør bære udgifterne for oprydningen.Læs mere om hans besøg på www.cambioclimaticoyvino.com

 

Cigaretpakker får påtrykt billeder af syge lunger
Cigaretpakker solgt i Spanien skal fremover vise billeder af konsekvenserne ved rygning.
Fra 26. maj skal alle cigaretfabrikanter rette sig efter det nye regulativ, men det vil stadig være lovligt at sælge tilbageværende pakker, der kun har advarende tekst.
De nye pakker kommer til at være påtrykt et af 14 forskellige billeder, udvalgt af EU. Billederne kommer blandt andet til at forestille sorte lunger, dårlige tænder og forskellige sygdomme, som hovedsagligt skyldes rygning. Billederne vil samtidig blive ledsaget af en tekst, der beskriver de omfattende konsekvenser ved rygning.
Flere lande har allerede taget billederne i brug, med Belgien som det første land tilbage i 2006. Kort efter tog Rumænien og Storbritannien regulativet til sig, og flere EU-lande har planer om at følge trop. Uden for EU har 15 lande, heriblandt Canada, Brasilien og Australien, allerede påført billederne.
Det nye regulativ kommer kun tre måneder efter al rygning blev forbudt indendørs på barer og offentlige steder.
Socidrogalchohol, en arbejdsgruppe under det spanske sundhedsministerium, har desuden meddelt, at det formodentligt bliver muligt at blive vaccineret mod nikotinafhængighed i 2012. Ifølge arbejdsgruppens formand, Julio Bobes, viser en amerikansk undersøgelse foretaget på 2.000 rygere, at 40 procent droppede smøgerne, efter at have fået vaccinationen. Den fjerner den gode fornemmelse, man normalt opnår ved indtag af nikotin.

100 korruptionsmistænkte på valglisterne
Over 100 lokalpolitikere, som er mistænkte for korruption, er at finde på valglisterne til valget den 22. maj.
Det er avisen El País, som er kommet frem til tallet. De to største partier, Partido Popular og PSOE, har flest blandt sine kandidater, selvom heller ikke mindre partier kan sige sig fri. Omtrent halvdelen skulle være fra PP, mens PSOE repræsenterer 35 procent af de, som er involveret i sager, der er ved at blive undersøgt af domstolene. Blandt PP’s kandidater er nogle implicerede i to store skandaler, Gürtel og Brugal, mens PSOE’s er involveret i en række mindre omfangsrige sager.
I Andalusien, som i antal kun overgås af Valencia, er der tale om 26 kandidater, 11 fra PSOE, ni fra PP, de øvrige fra IU og andre mindre partier.
Ifølge El País var der ved valget i 2007 flere mistænkte på valglisterne. Ikke kun mistede mange af dem ikke stemmer; de vandt ligefrem valget.

Mere vin fra Málaga
Málaga, nærmere betegnet Sierras de Málaga, producerer nu næsten en million liter vin om året.
De første vingårde blev etableret i 2001 i bjergene bag byen, og siden da er produktionen øget år for år. Der produceres både, røde, rosé og hvide vine, som fortrinsvis eksporteres til Frankrig, Tyskland, Schweiz, Belgien og USA.
Til sammenligning fremstiller vingårdene i Rioja mellem 250 og 300 millioner liter om året. I den nordlige region har de ca. 1.200 vingårde dog 63.000 hektar beplantet med druer, mens de 39 vinavlere i Málaga kun har 1.300 hektar.

Kæmpe militærfly skal bygges i Cádiz
Airbus’ nye militære transportfly A400M skal delvist bygges i flyfabrikantens afdeling i Cádiz (EADS), mens flyet skal samles i Sevilla. Det blev fastlagt, da en aftale netop blev underskrevet i Sevilla.
Prototypen fløj for første gang i 2009 netop i Sevilla, men siden har flyet vist en række problemer, og derfor har Airbus’ ledelse bedt de syv implicerede lande, inklusiv Spanien, om yderligere 3,5 milliarder euro til udviklingen af flyet.
De syv lande har tilsammen allerede bestilt 180 fly, heriblandt en bestilling på 27 fra Spanien.
Produktionen sikrer ifølge forsvarsminister Carme Chacón 40.000 arbejdspladser i Europa, af dem er 7.600 i Spanien.
Airbus i Cádiz skal fabrikere motordele og dele af halefinnerne, som fabrikken også byggede til A380’erne, verdens største passagerfly.

Greenpeace kræver atomkraftværk lukket
Greenpeace har advaret om, at spildevandet fra atomkraftværket i Santa María de Garoña har fået temperaturen i det tilknyttede reservoir Sobrón til at stige med 10 grader. Vand fra reservoiret og Ebro-floden bruges til at nedkøle atomkraftværket og sendes derefter tilbage til floden.
Greenpeace har fået et uafhængigt firma til at foretage en undersøgelse af vandtemperaturen 10 forskellige steder på en strækning på 19 kilometer af floden.
Atomkraftværket har månedligt lavet egne prøver, men de har ikke vist nogen bemærkelsesværdig stigning. Greenpeace beskylder nu atomkraftværket for at have lavet falske rapporter, og Carlos Bravo, ansvarlig for Greenpeaces atomkraftkampagne siger, at opvarmningen af floden har fået store konsekvenser for økosystemet i området. Organisationen anmoder miljøminister Rosa Aguilar om at skride til handling og kræve atomkraftværkets autorisation til at bruge kølevand fra Ebro inddraget.
Santa María de Garoña har for nyligt fejret sit 40 års jubilæum, og værket indgår i den fremtidige stresstest af de spanske atomkraftværker.

 

Robin nødt til at ændre planen
I april skrev vi om Robin Clementsen, der er godt i gang med at løbe fra Skagen til Gibraltar. Han tog af sted 13. marts, og skal efter planen være fremme 31. maj. Han har haft flere problemer på sin tur indtil videre og planen er blevet ændret en smule, men han fortsætter ufortrødent. Her kommer et uddrag fra hans beskeder på www.runrobin.com:

22. marts: …der har være meget turmult med skader og diverse andre ting, så som overfald og ømme led. Men det er måske det, der gør livet til det, som det nu engang er, det uforudsigelige…

1. april: …Der er nogle ændringer i min løbeplan, så nu løber jeg hver dag, men mindre pr. dag. Så det hele skal nok gå op i en helhed, når tiden kommer til Spanien…

19. april: …Jeg har det godt og er på vej til Barcelona. Vejret er super duper og ja, så kæmper jeg videre…

Desuden skrev Robin til redaktionen den 2. maj, at han på grund af sin vogns vægt og andre omstændigheder løber langs Spaniens østkyst hele vejen til Gibraltar. Så hvis du opholder dig ved kysten inden for den næste måneds tid, så husk at holde øje med en færing med ild i øjnene og syre i benene.

 

 

Dansker-besøg på La Rosaleda stadion
Et dansk hold studerende fra Stenløse har været på besøg på La Rosaleda stadion.
Det skete i forbindelse med deres ophold i Granada, hvorfra en af dagturene gik til Málaga.
Her lagde de først vejen omkring Málaga City Athletics stadion for at overvære Málaga CFs træning og hilse på den ene af klubbens danske spillere, Kris Stadsgaard, der som ung spillede for Stenløse.
Derefter gik turen til La Rosalesa stadion, hvor de studerende bl.a. aflagde MCF Museum&Tour en visit, ligesom besigtigelsen af La Rosaleda stadion, hvor Málaga CF spiller alle sin hjemmekampe i La Liga, imponerede dem.

 

Billedteksten:

 

Stenløse-gruppen på La Rosaleda stadion.

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.