Det danske magasin i Spanien

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

8000 døde fugle i Italien, flere tusinde døde fugle andre steder i verden. 100.000 døde fisk – af uforklarlige årsager. Alle naturkatastroferne som heden i Rusland, oversvømmelserne i Pakistan og Australien og mange flere steder, der alle synes at ramme, når det havde størst indflydelse på høsten. Er katastroferne menneskeskabte? Og hvilken betydning vil det have for fødevaremuligheder, priser og verdensøkonomien.
Hvor er vi på vej hen med vores etik? Stigende overvågning og kontrol samt mere af den skuffe havde efterhånden hobet sig op i mit sind, og påvirkede min nattesøvn, så jeg havde svært ved at sove. Når jeg endelig faldt i søvn, blev det til få timers urolig søvn. Jeg var simpelthen blevet så overtræt i mit hoved, at jeg ikke kunne falde i søvn – indtil en meget god ven en dag sagde, at han syntes, at jeg var blevet noget omskiftelig på det sidste. Det sårede mig dybt, men jeg vidste øjeblikkeligt, at jeg måtte tage en snak med mig selv. Jeg kan ikke ændre verden, men jeg kan medvirke til, at mine omgivelser har det godt og trygt.
For at komme dertil og finde roen og harmonien måtte jeg starte med at få en ordentlig nattesøvn, så jeg igen kan nyde livet og håndtere dagens udfordringer og glæder.

Søvn som anti-aging
Søvn er en af de allerbedste måder til at optimere væksthormonet, der nedsætter aldringsprocessen. Når du er i en dyb søvn, repareres cellerne, hjerterytmen aftager, blodtrykket falder lidt, iltforbruget nedsættes, din vejrtrækning bliver langsommere, hjernebølgerne skifter til alphabølger og bevidstheden forsvinder. For lidt søvn er med til, at vi ældes hurtigere. De fleste af os kan klare nogle få dage med mindre søvn, men vi behøver bare at se os i spejlet, så opdager vi hurtigt, at de mørke rande under øjnene bliver forstærkede, og huden bliver grå og glansløs.
Det er vigtigt, at vi prioriterer 7 – 8 timers god søvn hver nat. Naturlig, forfriskende søvn er den billigste og letteste vej til at udsætte aldringen.

Søvn og immunsystem
Søvn er livsvigtig. Får du for lidt søvn gennem lang tid, er der undersøgelser der viser, at immunsystemet falder op til 30%. For lidt søvn kan også få smertetilstande til at synes værre.

Søvnløshed
Er desværre et meget almindeligt problem, som jeg tror, vi alle udsættes for før eller siden. Det anses for at mindst 10 – 15% jævnligt generes af søvnbesvær eller søvnforstyrrelser. Mange mennesker bliver desperate og griber til sovemedicin, når de ikke kan sove, men vær opmærksom på at søvnkvaliteten reduceres, og at vi lettere går trætte gennem dagen. Det kan være svært at komme ud af medicinen, og der kan sagtens gå en uge fra, at du stopper med sovepillerne, til din egen søvnrytme fungerer normalt igen. Er du nødt til at tage sovemedicin af en eller anden årsag, så tag det højest et par uger.

Hvad kan jeg selv gøre for en god nattesøvn?
Motion i passende omfang kan medvirke til en god nattesøvn. Jeg er af den overbevisning, at en frisk spadseretur om eftermiddagen eller en svømmetur kan medvirke til, at sovepillen gøres overflødig. Lige så vigtigt er det med visse sengetidsritualer. Se til at dørene er låst, drik en kop afslappende te eller et glas varm mælk med honning, spis et stykke rugbrød med ost eller jordnøddesmør, ryst puderne osv. Lad også være med at overspise eller drikke stimulerende drikke før sengetid. Slut dagen af med at lytte til rolig musik, du holder af. Sørg også for at der er en god atmosfære mellem jer, der er sammen og undgå skænderier eller store diskussioner lige inden sengetid. Hav en let og hyggelig bog liggende, du kan falde i søvn på. Alle krimiserierne i TV, der altid kommer sent om aftenen, er absolut ikke befordrende for god nattesøvn.
Der er ikke noget som kolde fødder, der kan holde én vågen. Lider du af kolde fødder, så tag et par sokker på, eller sørg for en god varmedunk eller smør fødderne med Aloe Vera Heat, der giver varmen.
Put 4 dråber essentiel olie af lavendel på hovedpuden. Det kan du også bruge, hvis du har babyer eller børn, der ikke kan sove. Så skal der bare en dråbe til. Det er meget vigtigt, at børn og babyer sover godt, da de vokser, når de sover – så det er af vital betydning for deres vækst, at de har gode søvnvaner. Bachs blomstermedicin kan også være af stor hjælp. Her skal du blot regne med, at virkningen ikke indtræder lige med det samme.

Melatonin og tryptofan
Når det bliver mørkt producerer vores hjerne melatonin. Det er naturens hjælp til, at vi bliver søvnige. Efterhånden som vi ældes, producerer hjernen mindre melatonin. Melatonin er en kraftig antioxidant, der modvirker iltning.
Det antages af nogle eksperter for at være et af de kraftigste hormoner i vores krop. Har du alvorlige søvnproblemer, kan det være godt med en selvdisciplin, der siger, at der slukkes for TV og computer kl. 20, så melatoninniveauet kan stige automatisk og hjælpe til søvn. Melatonin må ikke sælges i Spanien, men du kan hjælpe melatoninproduktionen, og måske deraf bedre søvn, ved at drikke et glas varm mælk med honning, der indeholder stoffet tryptofan, der er byggesten til både serotonin og melatonin. Sukkerindholdet i honningen øger optagelsen af tryptofan.
Drikker du ikke mælk, kan sojamælk med enten banan eller ahornsirup bruges. Tryptofan kan også tages i pilleform som 5 HTP. Tryptofan bruges både ved gigt, søvnløshed og nedtrykthed, der præges af søvnløshed. Stoffet bruges også ved visse typer af smerter. Mange med fibromyalgi er glade for tryptofan. Anden mad, der indeholder tryptofan er kalkun, hytteost, bananer, avocado, hvedekim og fisk.

Kaffe, koffein og andre søvnforstyrrende ingredienser
Koffein fremkalder meget forskellige reaktioner hos forskellige mennesker. Koffein kan virkelig sætte hjernen i alarmberedskab. Så det kan være en rigtig dårlig idé at spise/drikke noget med koffein sidst på eftermiddagen, hvis du vil sove godt. Andre menneskers hjerne reagerer overhovedet ikke på koffein. Det må hver især finde ud af.
Undgå også sukker og det tredje krydderi (621, MSG) og pas på med for krydret mad. Spis ikke for store måltider med røde bøffer skyllet ned med masser af rødvin, inden du skal sove. Alkohol får dig måske lettere til at falde i søvn, men det bliver ofte en forstyrret søvn.

Sovetidspunkter
Har du søvn- eller stresssymptomer, kan det i en periode være godt med søvndisciplin. Du skal allerhelst være i seng og på vej til at sove kl. ca. 22.30. Mange mennesker ler af mig og siger, at det er umuligt her i Spanien, men det bestemmer du jo nu engang selv.
Giv det en chance og se, hvor meget det betyder for dit optimale velbefindende. Bliver du oppe til kl. 23, er det nemlig ofte sådan, at man bliver ramt af en ny energi, og så let fristes til at blive oppe til kl. 1 eller 2. Nogle mennesker fortæller, at de føler sig mere energiske i dette tidsrum end hele dagen, men lad mig slå fast med 7-tommersøm, at det ikke er sundt og slet ikke sundt for binyrerne.
Har du en tendens til at vågne mellem kl. 3 og 5, kan det være tegn på binyretræthed. Lad være med at stå op til computeren for at læse morgennyhederne og undlad at zappe rundt på TV. Har søvnen været urolig, kan det til tider være godt at sove til kl. 8 eller 9 om morgenen. Et par timers søvn sent på morgenen kan virke helt magisk, og mange mennesker fortæller mig, at de sover fantastisk godt på dette tidspunkt. Derfor er det slet ikke så tosset, at sove længe i weekenderne.

Kosttilskud
Der findes gode kosttilskud, der kan være meget gavnlige, afslappende og hjælpe mange mennesker til at falde i søvn og sove igennem. Af mineraler kan det ofte være en god hjælp at tage tilskud af kalk og magnesium gerne i citratform om aftenen, inden du går i seng.
Der er også mange urter, som bruges til en bedre søvn, f.eks. humle, der findes i Roli*nat eller Prosan Nat. Baldrian findes i også Valerina. Kamille, Citronmelisse og lakrids er også beroligende urter. Urterne virker bedst, når de tages i forskellige kombinationer.
Jeg selv tager altid lidt ren lakrids, inden jeg sover. Det hjælper binyrerne og giver en bedre søvn.
Der findes mange sammensatte urteteer, der hjælper til en dejlig søvn f.eks. Godnat urte te fra Fredsted eller Sleepytime fra Celestial mfl. Det kan evt. være en god ide at putte en teskefuld honning i disse teer.
Ashwganda er ikke en beroligende urt, men er god til at normalisere kolesterol og kønshormoner, der også kan medvirke til søvnforstyrrelser.
Årsag til søvnløshed kan også være B-vitaminmangel, især B1, B3 og B6, men B-vitaminer skal altid tages om morgenen. B3 (Niacin) er kendt som en god ”sovepille”. Tag f.eks. 500 mg før du går i seng. Det er ofte et symptom på manglende B3, hvis du let falder i søvn, men så vågner mange gange i løbet af natten. D-vitamin kan også være en hjælp. Husk at tilføje hele spektret af B-vitaminer i et godt multi-B-produkt om morgenen, da alle B-vitaminerne arbejder sammen.
Fiskeolie med DHA har en god effekt på både hjerne og nervesystem.

Af Anni Dahms, Anni’s Vitalshop

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa