Det danske magasin i Spanien
Hovedpine – hvorfor og hvad kan du gøre?


Vidste du, at 70% af den danske befolkning ind i mellem lider af spændingshovedpine? Eller at der findes fem forskellige slags hovedpine med hver sine årsager og behandlingsmetoder? I denne artikel kan du få et overblik over, hvorfor hovedpinerne opstår og hvordan du kan få hjælp til at håndtere smerterne.
Langt størstedelen af os oplever at have smerter i hovedet, og en stor del af os lever med mere eller mindre konstante hovedpinegener. I dag opdeler man hovedpine i fem kategorier. Den vigtigste kategori er ”anden sygdom”, der medfører smerter i hovedet – af de alvorligste sygdomme kan nævnes tumor i hjernen, hjerneblødning og blodprop i hjernen.

Spændingshovedpine
Den mest udbredte hovedpine er spændingshovedpinen. Den føles trykkende, pressende og sidder typisk i hele hovedet eller hen over panden og bag øjnene. Smerterne er moderate og ledsages sjældent af kvalme, ligesom lys og lyd sjældent generer.
Årsagerne er ømme og evt. overanstrengte muskler. Ofte er årsagen dårlig holdning og/eller uhensigtsmæssige arbejdsstillinger, og denne form for hovedpine kan effektivt afhjælpes ved bl.a. massage, akupunktur og fysioterapeutisk behandling. Kommer du med spændingshovedpine i Centro Sanum, vil vi først teste, hvilke muskler der forårsager smerterne og dernæst igangsætte behandlingen.
Udover forslag til ændrede arbejdsstillinger, løft eller holdning kan behandlingen kombineres med massage. Massagen løsner de spændte muskler og øger blodgennemstrømningen til hovedet, hvilket føles afslappende og letter det pres, som hovedpinen giver. De fleste oplever en klar bedring efter blot et par behandlinger.

Migræne
Migræne er en kraftig hovedpine, og lidelsen skyldes en sygdom i hjernebarken. Migræne er i modsætning til spændingshovedpine kendetegnet ved en kraftig og dunkende karakter, og som oftest kun i den ene side af hovedet. Hovedpinen kan være ledsaget af kvalme, opkastninger og overfølsomhed overfor lyd og lys, og smerterne forværres ved fysisk aktivitet. Anfaldene kan vare fra timer til dage og startes som regel af en spændingshovedpine, stress, søvnmangel, overdreven medicinering, alkohol, særlige fødevarer eller lugte.
I dag findes der medicin, der kan hjælpe på migrænetilfælde. Terapeutisk behandling tyder ikke på at have effekt på selve migrænetilfældet, men da migrænen som regel udløses af en spændingshovedpine, og spændingshovedpinen effektivt kan behandles, kan man altså i det tilfælde forebygge det ubehagelige migrænetilfælde.

Klyngehovedpine
En anden ikke så udbredt form for hovedpine er Hortons klyngehovedpine, der er karakteriseret ved hovedpine om aftenen og/eller natten i uger til måneder af gangen, hvorefter symptomerne forsvinder i en tilsvarende periode, deraf navnet ”klyngehovedpine”.
Smerterne sidder ofte bag det ene øje (som regel det samme hver gang). Øjet bliver rødt, og øjenlåget hænger. Somme tider sidder smerterne i kæben, hvilket får patienten til at gå til tandlægen, og mange patienter med klyngehovedpine har uden grund fået trukket tænder ud. Smerterne er så kraftige, at patienterne vandrer hvileløst rundt. Den præcise årsag til klyngehovedpine er ukendt.

Kronisk hovedpine
Den sidste kategori af hovedpine er den kroniske hovedpine, der karakteriseres ved hovedpine i mere end 15 dage om måneden i en periode over tre måneder i træk. Ca. tre – fem % af verdens befolkning lider af kronisk hovedpine, men disse patienter udgør 70 – 80 % af patienterne i hovedpineklinikkerne.
Denne kategori er den sværeste for os terapeuter at behandle, da der ofte er involveret et medicin- eller stofmisbrug, depression, angst, søvnproblemer eller andre psykiske problemstillinger. Denne patientgruppe er derfor bedst hjulpet ved både at arbejde med de fysiske symptomer hos fysioterapeut og læge, og med de psykiske problemstillinger hos psykolog, NLP-terapeut eller psykoterapeut.
Det er dog vigtigt at præcisere, at man ikke nødvendigvis er psykisk syg, fordi man lider af den kroniske hovedpineform, men i behandlingen ses det ofte, at patienterne selv ser det som et stort plus at arbejde med både den psykiske og fysiske del af problemstillingen.

I Centro Sanum er vi uddannet til at kunne hjælpe dig, hvis du har et generende hovedpineproblem. Kontakt os og book en tid. Og benyt dig evt. af vores aktuelle tilbud på massage.

Af fysioterapeut Jacob Lindgreen, Centro Sanum

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.