Det danske magasin i Spanien
Forebyggende midler mod skovflåter

I Spanien findes der skovflåter hele året rundt, men højsæsonen er fra marts til november måned. Mennesker, hunde og katte udsættes for skovflåter, når de befinder sig i områder med meget vegetation, hvor skovflåten hopper fra vegetationen og over på dyret eller mennesket. Skovflåten bevæger sig rundt på kroppen, indtil den finder bar hud, hvor den kan bide sig fast. Skovflåter kan smitte med forskellige sygdomme, som kan være farlige for helbredet hos såvel dyr som mennesker.

Heldigvis er de fleste sygdomme i stor grad til at behandle, men da en skovflåt også kan smitte med alvorlige sygdomme, bør man tage forebyggende midler i brug for at undgå, at hunde, katte eller mennesker smittes af de sygdomme, som flåten bærer samt forsøge at minimere de skadelige virkninger af et bid.

Hvordan undgår man at blive bidt af en skovflåt?
Hvis man befinder sig et sted, hvor man mistænker, at der kan være mange skovflåter, bør man sørge for, at man ikke har bar hud. Med andre ord er det en god ide at have støvler og lange bukser på, som er stukket ned i støvlerne. Desuden bør man have en skjorte eller langærmet bluse på, der er stoppet ned i bukserne. Det er nemlig den eneste måde, man kan beskytte sig selv mod skovflåter. Men det kan selvfølgelig være svært, når sommervarmen lægger sig over landet. Det anbefales også at have lyst tøj på, da det på den måde er meget nemmere at se skovflåten, inden den finder frem til den bare hud. Hvis man ofte befinder sig i områder med meget vegetation, er det derfor en god ide at være omhyggelig med at tjekke efter flåter så ofte som muligt. Børn der ikke er så høje som voksne får ofte skovflåter på overkroppen og hovedet. Det er derfor en god ide at rede barnets hår igennem og kigge grundigt efter ved barnets ører.

Hos hunde sætter skovflåten sig almindeligvis ved og i ørene samt på nakken.

Behandling af hunde og katte
Der findes adskillige effektive præparater på markedet, der fungerer udmærket som forebyggende middel mod skovflåter. Det er kun nødvendigt at behandle sin hund eller kat en gang om måneden. Man opnår det bedste resultat ved at anvende et kombinationspræparat som fx et spot-on præparat og et halsbånd mod flåter. Spørg dyrlægen, der kan finde de bedste forebyggende midler til hver enkelt hund. Hvis man bor på landet og er omgivet af heste, får, geder, vilde hunde og katte bør man tage flere forebyggende midler i brug end under almindelige omstændigheder.

Fjern skovflåten hurtigst muligt
Før i tiden troede man, at flåten skulle sidde fast i mere end 24 timer, før den var i stand til at overføre smitsomme sygdomme. Nyere undersøgelser viser dog, at sygdommene kan overføres meget hurtigere end hidtil antaget. Derfor skal man ikke lade flåten sidde, og man bør heller ikke anvende fedt eller andre midler for at løsne flåten. For det første får flåten lov til at sidde fast alt for længe, og desuden producerer den meget mere spyt pga. fedtet, og det er i spyttet, at de smittefarlige bakterier findes.

Når man skal fjerne en skovflåt, skal man tage fat om dens mund, så tæt på huden som muligt og forsigtigt trække den lige ud. På den måde får man hele skovflåten med inklusiv mundpartiet. Hvis man trækker flåten for hurtigt ud, er der en risiko for, at hovedet bliver siddende. Man kan også dreje flåten ud, men hvis man drejer for hårdt, kan man risikere, at flåtens mund forbliver i huden. For det meste er det dog ikke farligt og forårsager kun en smule betændelse, og efter et par dage udstødes resten af flåten. Man kan også købe forskellige hjælpemidler til at fjerne flåter. Spørg en dyrlæge hvad der er det bedste middel. Og husk at vaske det område, hvor flåten har siddet med et desinficerende middel.

Husk aldrig at klemme på flåtens bagparti, da det kan forårsage, at bakterier fra flåten kommer ind i biddet. Hunde og katte, der har skovflåter, bør anbringe på et tæppe eller håndklæde, hvorefter pelsen redes. Man må ikke bare smide skovflåterne ud. De skal slås ihjel med det samme. Det bedste er at brande dem. Hvis du har spørgsmål, så kontakt din dyrlæge.
 

Af Susanne Kamu, Skandinavisk Smådyrsklinik

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.