Det danske magasin i Spanien

Kim Gelser var kun 25 år, da han fik stillet diagnosen ”sclerose”. Med fra lægen fik han en folder om sygdommen med et billede af en mand i kørestol på forsiden. ”Det der er mig om 14 dage”, tænkte han, skræmt fra vid og sans. I dag, 17 år senere, sidder han stadig ikke i kørestol, og lever et liv, der i det hele taget er langt fra de billeder, hans hjerne var fyldt med efter mødet med det danske behandlingssystem.

”Der ér selvfølgelig nogle, der ender i kørestol relativt hurtigt, og der er da også nogle, der dør af sygdommens komplikationer, men langt de fleste lever et næsten normalt liv takket være effektiv medicinering, sund kost, positive tanker og fysisk træning”, siger Kim Gelser, der som følge af sin egen oplevelse har fået ideen til at lave en række nye foldere, som kommer til at ligge på alle hospitaler i Danmark.

I alt bliver der lavet fem foldere, én for hver af de fem faser, man som menneske gennemgår, når man er i krise: chok, vrede, depression, afmagt og accept. Folderne bliver lavet i billeder, fordi vi alle husker og lærer i billeder. Og Kim Gelser forsikrer, at forsiden på den første folder ikke bliver prydet af et billede af en mand i kørestol. Hele ideen er nemlig, at give et ærligt men også et mere positivt billede af sygdommen.

Netop den indgangsvinkel var også grunden til, at Kim Gelser stiftede hjemmesiden Sclerose.info i 2002. ”Jeg ville gerne skabe opmærksomhed omkring sygdommen på en lidt utraditionel måde. Ofte hørte jeg folk sige: ”Nåh, sclerose, det er noget med lammelser og Grøn Koncert” – mange tror, at det er det samme som muskelsvind. På Sclerose.info er der information om sygdommen og mange personlige beretninger. Desuden har jeg været med til at arrangere håndboldkampe, hvor spillere fra kvindelandsholdet deltog, og det har virkelig været en succes, for medierne har både skrevet om kampene og om sygdommen”, fortæller Kim Gelser, der i dag stadig er medlem af bestyrelsen til trods for, at han bor i udlandet. Kim Gelser har selv lært at leve med sygdommen, og han har det væsentligt bedre i Spanien end i Danmark. ”Jeg kan mærke det i mine led, så snart jeg stiger ud af flyveren om vinteren i Danmark. Og det ses straks i min måde at gå på”, siger Kim Gelser, der lider af den type sclerose, der giver pludselige sygdomsudbrud eller ”attacks”. Klimaet og den afslappede livsstil var da også blandt årsagerne til, at familien flyttede sydpå. En anden tungtvejende årsag er, at Sydeuropa er et såkaldt ”lavrisiko” område i forhold til, hvorvidt man udvikler sclerose. Med andre ord var det i høj grad også for børnenes skyld. ”Der er statistikker, der siger, at hvis børn af en scleroseramt forælder flytter fra et højrisikoområde som f.eks. Danmark til et lavrisikoområde, inden barnet fylder 10 år, så får det lavrisikoområdets risiko for at få sclerose. Min ældste søn er i dag 11 år, og jeg ville aldrig kunne tilgive mig selv for ikke at have gjort alt for at undgå, at han udvikler sygdommen”.

Tiden her i Spanien bruger han bl.a. på sin store passion: fotografering. Kim Gelser er autodidakt fotograf og har bl.a. fotograferet sidste års Miss World Danmark, Nadia Pedersen. I det hele taget har han det godt med at fotografere kvinder, for de er ”fascinerende”, men også familier, børn og mænd har han erfaring med at forevige. ”Jeg finder et kreativt frirum, når jeg står bag kameraet. Her glemmer jeg alt andet og er kun i nuet. Det er befriende”, siger Kim Gelser, som i øvrigt får mulighed for at vise den heldige vinder, hvad han kan udrette, i denne måneds La Danesa- læserkonkurrence.

Min dag:
Kl. 07.30: Morgenkaffe på terrassen.
Kl. 07.45: Frokost smøres til Alexander, der går i 7. klasse på British College og lidt til Nicolas, der er i spansk børnehave i Arroyo de la Miel.
Kl. 08.00: Morgenmad.
Kl. 08.30: Jackie, min kone, kører børnene til skole.
Kl. 08.45: Jeg sætter mig og gennemgår mails og planlægger dagens gøremål – skal lige have booket bil og billetter til min tur til London/Oslo/Danmark, hvor jeg skal tage billeder til mit nye foto-projekt, og mødes med Sclerose.info-bestyrelsen.
Kl. 10.01: Jeg mødes med Elena på en tankstation (det er sjældent, og især hvad angår spanske modeller, at de kommer til tiden). Hun skal have taget testfotos til en modelbog og har taget to veninder med, der skal hjælpe på sessionen.
Kl. 10.15: Vi kører til stranden neden for La Capellenía i Benalmádena, Cubana Beach Club. Jeg gennemgår kort med Elena, hvordan jeg mener, vi skal igennem sessionen. Da det kun er en new face session, er der hverken make-up artist eller hair stylist på, hvilket gør det lidt hurtigere at komme i gang. Elena har selv lagt make-up og sat hår hjemmefra.
Kl. 10.55: Så starter vi; tøjskift, poseringer, veninderne holder reflector-skærme osv.
Kl. 13.30: Jeg kører hjem og laver et par sandwich, som jeg spiser, imens jeg tjekker mails.
Kl. 13.55: Telefonsamtaler til Danmark. Jeg arrangerer et par møder, når jeg skal i Danmark for Sclerose.info – og fastlægger med et andet bestyrelsesmedlem, at vi venter til efteråret med et arrangement med Arne Nielsson for scleroseramte – et arrangement vi også gennemførte sidste år.
Kl. 14.45: Jeg går hen til Sportklubben i Higueron, tager 10 minutter på step, og bruger maskinerne i en halv times tid. Så en hurtig kop kaffe i cafeen efter at min kone og yngste søn kommer for at hente mig.
Kl. 16.00: Jeg taler med et par modeller omkring kommende sessioner – snakker med Nadia Pedersen (Miss World Danmark 2009), som har en glædelig nyhed, hun er gravid. Vi planlægger en session hernede i august med ventetøj.
Kl. 16.20: Alexander er tilbage fra skole, han skal være til tennis kl. 16.30 i Sportsklubben Higueron.
Kl. 17.00: Indkøb sammen med min kone.
Kl. 18.30: Laver mad – jeg er ham, der laver frikadeller i huset og har lovet børnene, at det gør jeg i dag.
Kl. 19.30: Vi spiser sammen. Det er ikke hver aften, at vi har tid til det, så det nyder jeg.
Kl. 21.00: Nicolas skal i seng – det er min tur til at stå for tandbørstning – men min kone skal læse historie.
Kl. 22.00 stort suk, Alex er i seng, vi ser lidt tv, inden vi går i seng ved 23.30-tiden.

___________

Hvad savner du mest fra Danmark?
De lange lyse aftener.

Hvilket tidspunkt på døgnet er det bedste?
For mig er det morgenen, når børnene er ude af døren, kaffen, udsigten over middelhavet, roen der sænker sig.

Hvordan ville du tilbringe den perfekte fridag?
Stranden, aviser, børnene, telefonen er slukket, en lille morfar, dejlige gambas pil pil, barnepige om aftenen og en lækker middag på Sakura, en japansk restaurant i Benalmádena Puerto Marina.

Hvad kan gøre dig rigtig sur?
Smålige, negative mennesker, eller når der er nogen, der snyder min kone eller børn.

Hvordan forkæler du dig selv?
Stilheden, de positive tanker jeg træner hver dag, når stilheden sænker sig – børnene er ude, og jeg nyder mit eget selskab

Hvornår taler du spansk?
Det gør jeg dagligt. Jeg har ikke det bedste spanske, men jeg taler med mange. Jeg har lært spansk ved at lytte til nogle cd´er og ved at kaste mig ud i det.

Hvem ville du gerne være for en dag og hvorfor?
Ovenpå denne, med danske øjne, ikke al for gode VM- turnering vil jeg gerne være Morten Olsen og se om jeg ikke med mit næsten spanske blod kan bidrage med et par ideer.

Blå bog:
Navn: Kim Gelser
Fødselsdag: 18. december
Stjernetegn: Skytte
Alder: 41
Bopæl: Reserva del Higueron
Flyttede til Spanien i: 2007
Civilstand: Gift med Jackline (canadisk statsborger), to børn – Alexander på 11 år, Nicolas på 4 år. Mødte sin kone på et ophold i Jordan.
Uddannelse/Arbejde: diverse sælgerjobs, startede egen virksomhed, Form, i 1991, stiftede Sclerose.info i 2002, i 2003 ændredes Form til Form IT og tog partner ind, solgte virsomheden i 2007, i dag er han fotograf og entreprenør.


Vind en portrætserie!!


I denne måned kan du vinde en række portrætfotos af dig eller din familie, taget af Kim Gelser. Du skal blot deltage i vores konkurrence andetsteds i bladet.


Om multipel sclerose
Multipel sclerose (MS) er en kronisk sygdom, som angriber centralnervesystemet, dvs. synsnerverne, hjernen og rygmarven. Der opstår betændelse omkring nervetrådene og med tiden efterfølgende ar, så meddelelser fra hjernen til forskellige dele af kroppen kun dårligt eller slet ikke når frem. I Danmark får omkring 300 mennesker stillet diagnosen årligt, og der er i dag ca. 9.000 danskere med sygdommen. I Spanien har omkring 40.000 mennesker fået stillet diagnosen. Sygdommen rammer flere kvinder end mænd, og oftest i 25-40 års alderen. Man kender ikke præcis årsagen til sclerose.

Af Stine Mynster/www.comunica.dk

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.