Det danske magasin i Spanien
Cava – Den spanske champagne

Cava er ikke champagne. Men cava er – på sine egne betingelser – lige så fornem og vellavet som champagne. Den er fremstillet af andre druer – Macabeo (Viura), Parellada og Xarel-lo (plus i nyere tid også Chardonnay). Druerne er dyrket i et andet klima og på en anden jord. Den har ikke mindst en blødhed, en finesse, som gør, at de fleste holder af at drikke den. Og så er den billigere end den franske champagne.
Cava er QSWPSR (mousserende kvalitetsvin produceret i en særlig region) og lavet efter champagnemetoden.

Cava fra otte regioner
I 1970 accepterede Spanien franskmændenes krav om ikke at bruge ordet champagne, og man valgte at erstatte ordet med Cava, som er det catalanske ord for vinkælder. Da Spanien blev medlem af EU, krævedes det, at Cava skulle komme fra en afgrænset zone. Altså en Denominación de Origen. Det blev til DO Cava, som dækker et meget stort område spredt ud over hele landet. Denne løsning var dikteret af historie og politik. Der var mange interesser, som skulle tilgodeses, og man var derfor nødt til at udpege 159 forskellige, men nøje afgrænsede områder, som alle har ret til at producere cava. Vi finder dem fordelt på otte regioner: foruden Catalonien også Aragonien, Navarra, Rioja, País Vasco, Valencia, Extremadura og Castilla-Léon. Officiel D.O.-status blev givet den 21. februar 1986.
Det er ikke nødvendigt at notere produktionsmetoden på etiketten, da alle er flaskegæret, og det er heller ikke nødvendigt at angive D.O. på etiketten.
Klima og jordbund er så forskellige i de 159 Cava-zoner, at der er få fællesnævnere. Mere end 95 procent af al Cava er produceret af druer, som er høstet i Catalonien, og fordi de to største Cava-producenter begge hører hjemme i Sant Sadurní d’Anoia, bliver mere end 90 procent fremstillet her.

Drueblanding
De fleste catalanske cava’er blandes af de tre ”store” druer Macabeo (Viura), Parellada og Xarel.lo. En typisk blanding kunne være 50 procent Macabeo (enkel og lidt neutral og derfor god som grundvin), 30 procent Xarel.lo (den er generøs og med til at give cavaen karakter) og til sidst 20 procent Parellada (som er bedst, når den kommer fra de høje, kølige vinmarker).
Flere er begyndt at bruge større eller mindre mængder af Chardonnay. En del cava-huse er fremme med en 100 procent ren Chardonnay. Nogle eksperimenterer også med Pinot Noir. Til cava rosé bruges lidt Garnacha og Monastrell, de røde druer som giver farven. Grundvinen blandes i henhold til det enkelte vinhus’ ønsker, tappes på flaske og tilsættes gær/sukker. Eftergæringen går i gang og cava-loven påbyder mindst ni måneders flaskelagring sammen med bundfaldet, før den kan sælges.

Cavaer fra Raventós i Blanc og andre cava-huse kan købes hos Birdie Vinos.

Af Jeanett Lorentzen

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.