Det danske magasin i Spanien

alt

Så kom sommervarmen til Costa del Sol, og vi føler trang til at trække udenfor. Vi får gjort terrassen sommerklar, solen varmer, vores humor bliver pludselig meget bedre, og nu skal vi i gang med at grille og spise lettere mad. Vi har lyst til at være sammen med familie og venner, vejret ligefrem indbyder til hyggeligt samvær, og hvad er bedre end god mad og naturligvis et glas god vin dertil?

Med sommeren kommer lysten til at skifte de kraftige tørre rødvine ud med de frugtige. Det er tid for hvidvin – og rose selvfølgelig. Køligt skænket i store glas. Herligt! Er du en af dem, som kun er til rødvin, går du faktisk glip af nogle gode oplevelser. Friske og køligt serverede passer de hvide og rosevinene til den mad, vi spiser, når det er varmt.

Og apropos sommermad. Er der noget bedre end at bringe køkkenet udenfor, tænde grillen og lave mad over åben ild? Kødet syder på grillen, sprøde grøntsager og salater knaser under kniven. Der er noget uformelt over at grille, det er afslappende, det er sjældent at vores gæster kommer i fint tøj og højhælede sko til sådan en aften. Nej, har vi indbudt til grillaften, kommer vores venner og familie i afslappet tøj. Grillen bliver vores samlingspunkt, hvor vi iagttager kokkens færdigheder. En del af hyggen ved grillselskaber er ventetiden, og den fordrives udmærket med et glas vin eller to, mens værten iført forklæde vender kød, fisk og grøntsager.

Sommerrødvine
Rødvinen er på den lettere eller frugtige side. Vine med varme, krydderi og frugt. Hvidvinen eller rosévinen er tør eller frugtig. Det er sommer og det handler om sommervine.
Temperaturen er vigtig. Servér hvid, rosé eller cava (perlende) direkte fra køleskabet, og derefter på bordet i en ispand (halv is/halv vand) eller benyt en af Vacuvins vinkølere, og server rødvinen ved 16-18 grader. Vinen kan forvandle dit måltid fra at være dejligt til at blive mindeværdigt.
Og det er vist ikke nogen hemmelighed, at et rigtigt glas er meget bedre end papkrus eller plastikbægre.
Vinen til grillmad skal ikke være fornem. Lad de gamle årgangsvine blive i kælderen, de taber alligevel pusten i selskab med myggelys, røg og duften fra grillen.
Oksebøffer, spareribs, lam og de store stege nærmest skriger efter rødvin, men glem de garvesyreholdige vine, som slet ikke kommer til deres ret i selskab med frugtsalat og grøntsagsdip. Find bløde, fyldige vine lavet på solmodne druer som f.eks. Syrah, Merlot eller Zinfandel. De passer fint til grillmaden, som har en røget, lidt brændt smag, eller som er lavet med BBQ-sauce, marinader og glaseringer.
En god, spansk, frugtpræget crianza passer også godt til kød lavet med hvidløg, koriander, rosmarin, timian og chilli.
Vælger man at drikke rødevine om sommeren til alt andet end grillmad, så sigt efter lette vine, der vil have godt af en tur i køleskabet. Det kunne være en ung eller letlagret Tempranillo fra mange forskellige steder i Spanien. Disse er velegnede til lyst kød, til frokost eller en picnictur. Aromaerne fra denne type vin er jordbær og ribs, altså de lyse bær.

Hvide sommervine
En sommervin skal være forfriskende, nem at nyde og med dejlig frugt. En perfekt afkølet hvid- eller rosevin rammer den tørre plet på en helt anden måde, end en rødvin kan på denne årstid. Spanien byder på mange gode sommervine, hvor alkoholprocenten ikke er alt for høj, men har syre, som giver vinen liv og virker tørstslukkende på varme sommeraftener. Et godt bud kunne være en vin lavet af Albariño-druen fra Rias Baixas eller en dejlig Sauvignon Blanc fra Rueda. Undgå hvide vine som har smag af det fad, de har lagret på. Søg de mere friske, de passer bedre sammen med frugt- og grøntsagsdip og lime- og vineddikemarineret fisk og kød, grønt tilbehør og naturligvis diverse salater.

Sommerens farve er rosé
Sommervinen over alle er rosé. Nyd farven og opdag alle de forskellige nuancer en rose kan have. Fra den helt spinkle, lyse rose, til det laksefarvede, det dybe jordbærskær og mørk orange. Alle smukke i solnedgangen. Og glasset vil også vække de mange dufte, der gemmes i en rosé. Frisk frugt, blomster og fine krydderier. En rosévin kan være en let og pikant vin, eller mere grov og påtrængende. Den kan være tør eller sød. Der er lige så mange muligheder som med hvidvin og rødvin. Den tørre og friske rosévin har oftest en smag af røde bær som jordbær og hindbær. Kan du forestille dig noget mere lækkert på en varm sommerdag på terrassen? Rosévinen er lavet på same måde som hvidvinen, bare på rødvinsdruer. Den er opfundet i de varme lande, hvor man normalt dyrker rødvin, men om sommeren har man brug for en vin, som kan drikkes svalt. Prøv en rosé fra Cigales lavet af druen, den kan drikkes med en bred vifte af madretter, lige fra de kryddrede til grillede hvidløgsrejer og paella. Rosé er god til retter med stærke krydderier, salte retter med lufttørret skinke eller til det asiatiske køkken. Også til svinekød og fjerkræ er aromatiske rosévine det rigtige.

Glem ikke den spanske Cava
Mousserende vine er forfriskende som en sommeraften og let som duggen ved solnedgang. De er gode til mad og de er meget varierede. Boblerne i vinen virker som en mundrenser, så du er klar til næste smagsindtryk. Syre- og sødmebalancen gør den i stand til at ledsage retter, hvor mange vine må give op. De spanske tapas og sushi, som er kommet på mode, har cava’en som en naturlig ledsager. Den står heller ikke tilbage til diverse kødretter og grillaftner. Begynd at bruge den til hverdag og ikke kun ved specielle lejligheder. Jeg kan garantere jer for, at det bliver en positiv oplevelse.

God sommer
Jeg håber, den bliver god og velsmagende.


Birdie Vinos anbefaler

Isabel Negra fra Penedes
Lavet af Merlot og Cabernet Sauvignon, og lagret 12 måneder på franske egetræsfade. Vinen imponerer især med en særdeles generøs og appetitlig duft, den lover fylde og blød smag. Og det er præsis, hvad du får fra denne solmodne og fløjlsbløde vin. Bruges til kød stegt på grill med lette krydderier.

La Estacada Syrah fra Ucles
Lavet hovedsaglig af Syrah men med lidt af Merlot-farven og duften er dyb og intens af solmoden og spicy frugt, der harmonerer perfekt med den kraftfulde, nuancerede og cremede, varme smag. Perfekt til grillmad med krydderede marinader eller f.eks. lam krydret med hvidløg, rosmarin og olivenolie.

Valdepison fra Ribera del Duero
En af vinene lavet af vores danske “winemaker” David Tofterup. Purung årgang lavet 100% af Tempranillo-druen. Smagen er fyldt med røde bær af dem, som gror tæt ved jordbunden, hindbær og jordbær, som man fornemmer sammen med mandler og friske nødder. Brug den til lyst kød og andre lettere retter, let afkølet.

Xion fra Rias Baixas
Er lavet af vores nationale Albariño-drue. Den besidder både friskhed og vibrerende syre, som får mundvandet til at løbe. Fyldt med intens, frisk frugt, som sørger for en harmonisk og fin balance. Rigtig god til fisk og skalddyr, også grillede. På tilbud til 5,95 € (normalpris 7.25€)

Viña Cimbron Sauvignon Blanc fra Rueda
Sauvignon Blanc-druen er speciel pga. den aromatiske, næsten tropiske duft. Den er frisk og tør i smagen og med mundrensende syrlighed. Genial til sommerens salater og de lidt mere “fede” fisk som laks.

Perfum de Vi Blanc fra Penedes
Muscat-druen som udgør 50% af denne vin er en af de mest aromatiske druer. Den indeholder flotte duft- og smagsindtryk og utrolige mængder af sødme og syre. Prøv den som en aperitif på terassen, eller til grillmaden her i sommermånederne. Er også god til karrybaserede retter, orientalsk mad og salater.

Docetañidos fra Cigales
Vinen har med 2008 årgangrn vundet guldmedaljen i en af Spaniens vigtigste vinkonkurrencer “Zarcillo”. Det betyder, at den er blandt de absolut bedste rosévine i Spanien. Flot jordbærfarvet med aromaer og smag af røde skovbær med et let tropisk touch. Dejlig fyldig med lang eftersmag.
Den perfekte kompagnon til grillet kød, grøntsager og fisk og salater med kylling.

Principe de Viana Garnacha fra Navarra
Duften og smagen af jordbær, hindbær og solbær gør denne vin enormt indbydende og forfriskende i disse varme sommermåneder. Den er tør med let fyldighed og passer strålende til den lette sommermad med hvidt kød og grønt. Eller bare som et glas i “utide” på terassen.

L’Hereu de Nit Brut fra Penedes
Vores absolutte bestseller i forretningen for øjeblikket. Vores kunder har fået øjnene op for denne flotte, laksefarvede cava, som vi præsenterede i slutningen af 2008. Den kan bruges fra gæsterne kommer, til de går. Fyldt med aromatiske dufte af frugt og blomster, masser af charme, let fyldig, tør men med en tilfredsstillende frugtighed. Servér den med og uden mad, den kan bruges til det hele.


 

Af Jeanett Lorentzen, Birdie Vinos

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.