Det danske magasin i Spanien
Mulighedernes boligmarked på Costa del Sol

Mulighedernes boligmarked på Costa del Sol

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Finanskrisen har i flere tilfælde ført til kraftige fald i boligpriserne på Costa del Sol. I flere tilfælde er priserne faldet med op til 50 procent. Men boligejere med den ”rigtige adresse” har ingen grund til bekymring, mener ejendomsmægler Heidi Ch. Bråteng.

Der er et generelt fald i boligpriserne på ca. 40 procent langs Costa del Sol. Og i nogle tilfælde er priserne halveret i forhold til priserne før den internationale finanskrise. Det oplyser Heidi Ch. Bråteng fra ejendomsmæglerfirmaet Real Estate Segarra og Bråteng.

Rigtig adresse
Alligevel har de mest etablerede og bedst beliggende ejendomsprojekter langs kysten opretholdt en god værdi selv under finanskrisen, med undtagelse af såkaldte ”hastesalg”.
”En ejendom der ligger flot og er attraktiv inden for sin prisgruppe, er efter min mening forsat en ret god investering. Men man skal gøre sig de rette valg. Det er afgørende. Skandinaver er generelt kritiske og gode til at vælge de rigtigt beliggende ejendomme og dermed gøre gode investeringer,” mener Heidi Ch. Bråteng.

Større efterspørgsel
”Det findes også en del af markedet, som synes helt uberørt af krisen. Det gælder særligt ejendomme med egen strandlinie, boliger centralt beliggende i Marbella eller ejendomme ved lystbådehavnen Puerto Banús. Ejere af sådanne ejendomme har kun lidt at frygte,” mener Heidi.
”Årsagen er, at efterspørgslen på disse boliger forsat er langt større end antallet af boliger, der sættes til salg. Vi får dagligt henvendelse fra folk, der ønsker at købe denne type ejendom. Men potentielle købere skal ikke regne med at finde sådanne boliger billigt til salg,” siger hun.

Overproduktion og krise
Da finanskrisen med fuld kraft også indtraf på markedet for huse og fritidsboliger på Costa del Sol, stod flere tusinde nye boliger næsten klar til indflytning og overdragelse.
Efter en række år med bygge-boom og gode afkast på investeret kapital i stadig nye boligprojekter, sad hundredvis af entreprenører i en fælde, da finanskrisen fejede ind over Costa del Sol. Blandt udviklingsprojekterne, som det særligt gik ud over, var nye boliger, som lå tæt på golfbaner og oppe i højdedragene langs kystlinien.
”Det er særligt disse ejendomme, som har oplevet det største prisfald, ofte mellem 40 til 50 procent,” siger hun.

Hvor er det billigst?
”Hvor er det lettest at opnå så store afslag i prisen?”
”I dag gælder det nok områder som Manilva, Estepona, Calahonda, Riviera del Sol og La Cala, men først og fremmest et stykke oppe i højden og lidt væk fra kysten. Alt, som er bygget på vandsiden af N-340, er altid meget attraktivt. Her er efterspørgslen på ejendomme konstant, også på dagens marked”.

Lidt bedre på brugtmarkedet
”Finanskrisen har gjort, at store og små formuer er forsvundet, eller i alle tilfælde er kraftigt reduceret. For flere boligejere har løsningen været at sælge deres fritidsejendomme for hurtigt at skaffe ny kapital," forklarer Heidi.
Jo mere akut behovet for kapital har været, des ivrigere har ejerne været til at sælge til stærkt nedsatte priser.
”I vores ejendomsmæglerforetagende prioriterer vi de salgsboliger, der har størst hastværk. På markedet søger vi efter de mest eftertragtede ejendomme til bedst mulig pris. Årsagen er, at nye boligkøbere er mere kritiske end nogensinde, blandt andet for at sikre sig mod fejlinvesteringer,” siger Heidi, som har mere end 20 års erfaring indenfor mæglerbranchen på Costa del Sol.

I klemme
Flere nye urbanisationer og lejlighedsanlæg i Marbella, de fleste med meget flot beliggenhed, er ramt af korruptionsskandalen i kommunen, der blev afsløret, før finanskrisen satte ind. Mange af disse steder lå på arealer som var reguleret og afsat til grønne områder eller lå nærmere strandlinien, end kommunen accepterer.
”Disse problemer kommer på toppen af finanskrisen,” forklarer Heidi: ”Det drejer sig om næsten 18.000 nye boliger, som derfor ikke fik udstedt de nødvendige tilladelser”.
Uden disse tilladelser har bankerne ikke villet finansiere køb af ejendommene. Problemet er ikke, at der ikke findes købere. Sælger og køber kan også være enige om prisen, men så længe ejendommen ikke har papirerne i orden, og bankerne ikke vil give finansiering, bliver der ikke noget salg.

Venter optur
”Hvem vil købe en ejendom, som ikke kan finansieres? Forhåbentlig bliver der fundet en endelig løsning på problemerne inden kort tid,” siger hun.
”Marbella kommune har vedtaget, at flertallet af disse ejendomme skal legaliseres snarest. Det vil give en enorm optur på dette marked, selvom meningerne er delte om, hvordan ejendommene bare kan legaliseres og dermed blive frit omsættelige på markedet.”
Heidi Ch. Bråteng mener, at tiden er moden til at sikre sig gode fortjenester på sigt for dem som investerer i hus eller fritidsbolig langs Costa del Sol. Hun tror også på bedre tider for ejendomsbranchen:
”Men det sker næppe før om to til tre år”.

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa