Det danske magasin i Spanien
Zinfandel eller Primitivo

Zinfandel og Primitivo er to navne for den samme drue, der dyrkes i henholdsvis Californien i USA hvor den betegnes som den californiske nationaldrue og Italien hvor den er regionen Puglias stolthed. Men er det overhovedet den samme drue – og hvorfor hedder den noget forskelligt alt efter hvor den kommer fra?

Gennem 30 år har der været meget uenighed om, hvorvidt Primitivo og Zinfandel var den samme drue. En moderne DNA-analyse udført af Carole Meredith fra California University i 1990’erne slog dog fast, at det faktisk er tilfældet.

Lidt historie

Zinfandel kan dateres helt tilbage til den tidlige middelalder på Dalmatinerkysten i Kroatien. Her kendtes druen under navnet Crljenak Kaštelanski, som betyder ‘den røde drue fra Kastela’. Siden rejste druen over Adriaterhavet til Puglia i Italien omkring 1700-tallet under navnet Primitivo, som er opstået af det italienske ord “primo”, som betyder første, da druen modner tidligt. Sidenhen rejste druen over Atlanterhavet til USA hvor den slår igennem som “Zinfandel”. Hvordan druen fandt sin vej til USA og har været kendt siden 1800-tallet, er der flere teorier om. Nogle mener den fandt vej fra den kejserlige planteskole i Wien til den amerikanske østkyst. Andre at den kom til USA sammen med den kroatiske Habsburg-monarki der besøgte Boston i 1829. Det var under Guldfeberen i 1849, at druen blev bragt vestpå af de mange guldgraverne som gik over til landbrug og var afhængige af at få planteforsyninger fra Østkysten. I 1852 blev Zinfandel-druen bragt til Vestkysten, hvor den siden har solet sig i Californien.

Forskellen mellem Zinfandel og Primitivo

Genetisk set er de ens, men jordbund, klima, antallet af solskinstimer er alle sammen faktorer, der spiller ind i, hvordan den færdige vin tager sig ud. Selvom der er store ligheder mellem californisk Zinfandel og italiensk Primitivo, så har de også hvert deres særpræg. Blandt andet er jordbunden en helt andet i Puglia end den er det i Californien, det samme er klimaet og antallet af solskinstimer som druerne udsættes for. Holdt mod hinanden er der da også forskel på druernes farve og størrelse.

Fællesnaevneren her er tørre somre, kølige vintre, rigeligt med solskinstimer og en lang, varm vækstsæson som druen skal bruge for at modne ordentligt, og derfor stortrives den både i Californien og i Puglien som opfylder alle krav.

Populær Primitivo

Primitivo druen er de senere år blevet en utrolig populær drue blandt vores kunder – den sødmefulde og afrundede smag passer godt til manges smagsløg. Jeg kom først i kontakt med Primitivo druen for ca. 10 år siden, da en af mine kunder forærede mig en flaske som var og er idag, hans absolutte ynglingsvin. Skæbnen ville at jeg på vinmessen VinItaly besøgte vinhuset og senere er begyndt at importere fra samme producent. Et stort tak til Charlie for det gode tip.

Charlie’s vintip giver jeg hermed videre til jer. Find proptrækkeren frem og gør klar til en fantastisk vinoplevelse fra Italien.

Sessantanni – Primitivo di Manduria

…er kultvinen fra Cantine San Marzano fra D.O.P regionen Manduria i Syditalien (ved støvlehælen), det fineste område for druen Primitivo. Et område hvor de høje dagstemperaturer som suppleres at de kølige middelhavsvinde om natten giver vinstokkene optimale forhold til at avle druer af højeste kvalitet. Til Sessantanni bruges kun de bedste druer fra 60 år gamle vinstokke, og det kan smages. Med et reduceret udbytte på kun 3000 kilo pr.hektar og lavt udbytte af regn giver meget koncentrerede druer som giver den endelige smag til vinen. Vinen er hældt på en kæmpe, eksklusiv glasflaske, som ligner en magnumflaske i størrelse og vægt. Den vejer det samme tom som andre fyldte flasker – en luksusvare i luksus indpakning.

Druerne til Sessantanni håndplukkes og høsten foregår normalt omkring midt september hvorefter druerne transporteres hjem til vinhuset i små kasser, så druerne ankommer intakte inden de kommer op på sorteringsbordet og de druer som ikke opfylder de strenge kvalitetskrav til denne vin, bliver sorteret fra inden druerne dumper ned i pressen. Efter en skånsom presning foregår gæringsprocessen på ståltanke i ca. 18 dage. Vinen gennemgår også den anden gæringsproces, den så kaldte malolaktiske inden den lagres på både Franske og Amerikanske egetræsfade i 12 måneder.

Sig goddag til en vinoplevelse af de helt store

Vinen har en flot, blank, dyb rubinrød farve. I duften er den overdådig, meget kompleks og frugtrig med toner af blommer, modne kirsebær og krydrede nuancer af tobak. Smagen er meget koncentreret, godt struktureret, fuld og kødfuld med et vidunderlig integreret syreindhold og bløde men markerede tanniner. I den imponerende lange eftersmag går mange smagsnoter gennem ganen; både sødmefulde marmeladeagtige frugtnuancer men også mere krydrede nuancer af kanel, cedertræ, mokka, engelsk lakrids og en smule vanilje til sidst. Nyd vinen ved en temperatur på 18 ° C.

Primitivo og mad

Primitivo rammer mange af vores smagsløg fordi den er præget af solmoden frugt som jordbær, brombær – og chokolade. De krydrede noter af kanel, tobak, chokolade og peber der kan findes i nogle varianter af rødvinen, gør den god til krydrede retter fra eksempelvis det tyrkiske, marokkanske eller arabiske køkken.

Et glas rød Primitivo udmærker sig også ved at kunne drikkes året rundt – det er eminent til sommerens grillretter og smager pragtfuldt med en Tournedos Rossini.

Du kan få en stor vinoplevelse for kun 22,95 EUR.

Andre vine fra Cantine San Marzano

Cantine San Marzano laver også mere “normale” vine på den samme drue, der i blandt en frisk rose lavet på den samme Primitivo drue. Super behagelig og letdrikkelig rose med en elegant farve. I munden har den fin struktur, men er blid og behagelig med runde tanniner, perfekt til at nyde på terassen, pris per flaske 7,95 EUR.

Vi har alle Primitivo vinene fra Cantine San Marzano i butikkerne, så hvorfor ikke gå på opdagelse og måske du finder din favoritvin i blandt dem.

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.