Det danske magasin i Spanien
Roques de la Vila – Finestras ‘kinesiske mur’

Roques de la Vila - Finestras 'kinesiske mur'

En dramatisk skønhed

For dem, der søger oplevelser uden for typiske turistmål, er Roques de la Vila et MUST. Stedet er en påmindelse om, at Spanien stadig har meget at tilbyde folk, der tør vove sig væk fra alfarvej.

I Huesca-provinsen er der nogle storslåede klippeformationer, der strækker sig højt over turkisblåt vand, omgivet af frodig natur. I folkemunde hedder stedet La Muralla China de Finestras (Finestras kinesiske mur) eller La Muralla de Finestras. Det rigtige navn er Roques de la Vila (La Vilas klipper), og du kan finde dem præcis på grænsen mellem Aragon og Catalonien.

Det er ikke så overraskende, at klippeformationerne kaldes Finestras Kinesiske Mur, da de lodrette klippevægge skyder flere meter lige op i luften. På en længere strækning løber klippevæggene også parallelt med hinanden, hvilket naturligvis leder tankerne hen på verdens længste bygning og en af ​​verdens mest besøgte turistattraktioner – Den Kinesiske Mur.

Skønhed, eventyr og drama

Men her er man, i modsætning til i Kina, ikke omgivet af tusindvis af turister. I stedet er det en sand naturoplevelse i Sierra del Montsecs beskyttede naturområde mellem Sabinós-bjergkæden og Canelles-vandreservoiret. Roques de la Vila er både skønhed og eventyr med dramatiske klippeformationer, glitrende vand og en fredelig atmosfære.

Selvom det på afstand kan ligne noget, menneskeheden har skabt, blev disse geologiske kalkstensområder skabt i kridtperioden for omkring 100 millioner år siden. De lodrette klippeformationer forklares som et resultat af svækkelse, da to lithiumfarvede plader kolliderede med hinanden og derefter millioner af års erosion af kalkstenslagene.

Mellem de to parallelle lag, eller ‘mure’, finder du Ermita de San Vicente-kapellet fra det 11. århundrede og resterne af middelalderborgen Castillo de Finestras. I middelalderen var stedet perfekt til et slot, da de høje stenformationer fungerede som en naturlig fæstning og beskyttelse. Kapellet blev bygget over resterne af et muslimsk slot, der brugte en del af klinten som en naturlig mur.

Udfordrende bjerge og køligt vand

De imponerende klippeformationer starter på toppen af ​​bjerget, hvor den ubeboede by Finestras ligger og fortsætter ned ad skråningen, som gør ‘muren’ endnu mere dramatisk. Derfra krydser klippevæggene reservoiret (med en åbning, hvor vandet i Canalles reservoiret kan passere) og fortsætter op på den anden side, indtil de forsvinder ind i bjerget. Naturstensmuren er 840 meter lang og nogle steder er klippevæggene mere end 20 meter høje.

At gå op til resterne af Ermita de San Vicente, som er en del af ruinerne efter Castillo de Finestras, kan være lidt af en udfordring. På trods af at strækningen er knap en kilometer, tager det godt 30 minutter. Stien kan være lidt dårligt markeret og svær. Den snor sig og går op og ned, nogle gange stejlt, mellem enebær og stenege. På den sidste del er der nogle trin og et reb, der gør det nemmere at komme op og ned.

Du kan også gå ned til reservoiret og beundre klippeformationerne nedefra, og hvis vejret er varmt, kan du tillade dig en svalende dukkert i det kølige, turkise vand.

Byen Finestra

Den imponerende naturlige klippevæg begynder ved den ubeboede by Finestras, som har udsigt over klipperne. Området her var beboet, i hvert fald tyndt befolket, indtil 1960, og selvom der i dag kun er ruiner tilbage af byen, er der et kapel og resterne af en gammel olivenmølle.

Bedste udsigt over ‘muren’

Den bedste udsigt over La Muralla de la Finestras fås fra Ermita San Marco-kapellet. Dette er en lille, beskeden bygning (åben for offentligheden) ca. 350 meter fra Finestras. Herfra har du en fantastisk panoramaudsigt over kalkstensvæggen og Ermita de San Vicente. Det er også et glimrende sted at nyde en medbragt madpakke.

Seværdigheder i nærheden

Canelles Reservoir

Det store reservoir og dæmningen Canelles blev bygget i 1960’erne af det, der dengang hed Enher, nu Endesa. Reservoiret har en kapacitet på 688 kubik hektar, og floden, der fører til det, hedder Noguera Ribagorzana. På grund af inddæmningen af ​​området blev nærliggende marker og veje oversvømmet. Dette førte til isoleringen af ​​de små byer i området og er årsagen til, at Finestras til sidst blev forladt. Reservoiret markerer ellers grænsen mellem provinserne Huesca (Aragonien) og Leida (Catalonien), og er et stop værd.

I dag er der flere virksomheder tilknyttet reservoiret, der tilbyder f.eks. kajakudlejning og bådture – en anden måde at beundre de mægtige klippeformationer, naturen og det turkisblå vand.

Montrebei-kløften

I nærheden af ​​Roques de la Vila (det rigtige navn på La Muralla de la Finestras) ligger den maleriske kløft Montrebei, som er blevet skabt af floden Noguera Ribagorzana. Kløften kan nu opleves helt tæt på takket være anlagte træstier langs de imponerende kløftmure.

Sådan kommer du til Roques de la Vila

For at komme til Roques de la Vila kører du fra Huesca til Finestra, hvilket tager knap to timer. Følg motorvej A-22 mod øst, tag afkørsel 62 mod Barbastro og fortsæt på N-240. Efter omkring ti kilometer kommer du til en rundkørsel og følger vej N-123 mod Estopiñán del Castillo. Fortsæt derefter forbi Puente de Penevera-broen så langt du kan. Når du ikke kan køre længere, parkerer du bilen og fortsætter til fods (vejen er markeret).

NB! Vejbelægningen efter Puente de Penevera kan være i meget dårlig stand. Derfor parkerer mange besøgende ved broen og går de sidste fem kilometer til Finestras. Hvis man foretrækker at køre, anbefales et 4×4 køretøj.

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.