Det danske magasin i Spanien
Nevera Solidaria: Solidarisk køleskab – miljøvenligt og tilgængeligt for alle 

Nevera Solidaria: Solidarisk køleskab - miljøvenligt og tilgængeligt for alle 

Ifølge FN’s fødevare- og landbrugsorganisation går omkring en tredjedel af de fødevarer, der produceres årligt til forbrug, tabt. Dette svarer til omkring 1,3 milliarder tons mad. Mad der ifølge organisationen ville være nok til at tilfredsstille 2 milliarder mennesker. Tallene er bekymrende og for høje, men takket være solidaritetsbaserede køleskabe kan vi i den nærmeste fremtid bidrage til reduceret madspild. 

Konceptet med at arbejde med madspild og indsamling af uønsket eller overproduktion af fødevarer fra både private husstande og virksomheder blev oprindeligt startet i Tyskland i 2012. Over tid er konceptet vokset til en international bevægelse, og flere og flere lande har givet liv til lignende aktiviteter. La Nevera Solidaria er et lignende initiativ, der blev startet i Spanien for mere end 5 år siden. I dag er køleskabe spredt forskellige steder i Spanien, hvor mad fra enkeltpersoner og virksomheder kan opbevares og finde vej til andres mave i stedet for at havne i skraldespande. De er opstillet på offentlige steder og er let tilgængelige. Hver dag kan du efterlade eller afhente mad, der ellers ville blive kastet bort. Formålet med solidaritetskøleskabene er, at vække opmærksomhed og interesse i at udnytte madspild. Konceptet er simpelt: bekæmp madspild ved at levere mad, som for nogle er overskud til rådighed for andre. 

”Der er ingen balance mellem ‘at hjælpe mennesker’ og ‘reducere madspild’, fordi begge begreber er en del af den samme ligning: hvis vi hjælper folk med at tage sig af planeten, hjælper vi os selv. På kort sigt ser vi allerede resultater over hele landet. Vores 26 solidaritetskøleskabe arbejder med fuld kapacitet og uden problemer. Hvad mere kan du bede om? ”, siger Álvaro Saiz, grundlæggeren af ​​Nevera Solidaria. 

Det første solidaritetskøleskab blev installeret i april 2015 i nonprofitorganisationen GBGE (Galdakaoko Boluntario Gizarte Elkartea) i Galdakaoko kommune i Baskerlandet. Foreningen har i øjeblikket omkring 250 frivillige, der ud over at indsamle og distribuere mad til fattige familier i kommunen også er ansvarlige for rengøring af køleskabene. Organisationens koncept består i at installere køleskabe for at undgå, at folk skal rodde i affald. Ideen bag disse køleskabe er, at ingen skal være utilpas, når de nærmer sig køleskabene, hvad enten det er at hente eller efterlade mad. Selvom det kan virke som et projekt for dem i nød, er projektet designet til alle. 

”Vi mener, at vores initiativ overgår andre former for solidaritetsorganisationer, da vi først og fremmest stiller maden til rådighed for både madindskydere og forbrugere 24 timer i døgnet. Derudover hjælper vi med at bekæmpe stigning af fattigdom ved at placere et køleskab midt på gaden, så enhver, når som helst på dagen eller natten, kan åbne køleskabet og aflevere mad eller tage mad på en naturlig måde. Det er en nem måde for os at omdanne ikke-markedsførbar mad til en bæredygtig ressource, ”siger Álvaro Saiz. 

Køleskaberne kommer fra private donationer og installationen er enkel og økonomisk. Alt, hvad der kræves for at installere et køleskab, er en stikkontakt, et træhegn, et stykke dekorativt kunstgræs og nogle skilte med regler for brugen af køleskabet. For organisationen er det også vigtigt ikke at miste projektets betydning og den sociale og økologiske indflydelse, det medfører. Selvom projektet lyder så simpelt som at anbringe et køleskab på gaden, kan ikke alle gøre det, fordi det kræver en række offentlige tilladelser og licenser. 

“Mad er ikke affald” 

Der er flere grunde til, at vi smider mad ud, der viser sig at være spiselig, men den mest almindelige årsag er sandsynligvis, at vi styres for meget af datomærkning. Mange af os bruger datoerne for at afgøre, om maden er okay at spise eller ej. Et problem i Spanien, når det kommer til madspild, er, at købmandsforretninger smider råvarer ud, der er tæt på udløbsdatoen eller som anslås at ikke kunne sælges på grund af dens æstetik. I princippet kan al mad spises efter ”bedst-før-datoen”, hvis maden opbevares korrekt.

Når det kommer til madens oprindelse, indsamler Nevera Solidaria donerede råvarer uanset oprindelse, så længe fødevaren opfylder de krævede krav: 

  • Sørg for, at maden er godt beskyttet og pakket uden væskelækage. 
  • Indtast udløbsdatoen og / eller det foretrukne forbrug, undgå varer, der har passeret udløbsdatoen. 
  • Hvis maden tilberedes hjemme eller på et anlæg, skal produktets navn og dato for tilberedning angives. 
  • Undgå hjemmelavede saucer, der let kan ødelægges, såvel som dem, der er lavet med æggebase. 
  • Undgå varme måltider. De skal opbevares i køleskab eller fryser. 
  • Undgå dyrekød, muslinger og svampe, der ikke kan købes i fødevarebutikker. 
  • Tag kun det, du har brug for, tag hensyn til andre, og prøv at forbruge det så hurtigt som muligt. 
  • Vær forsigtig, hvis du lider af allergi eller intolerance. Når du tager produkter, der ikke er mærket, skal du altid se på ingredienserne. 

For at læse mere om, hvordan du installerer et solidaritetskøleskab, kan du besøge organisationens websted: neverasolidaria.org 


Kilder: www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa–miljo/matsvinn/vad-betyder-datummarkningen?AspxAutoDetectCookieSupport=1

www.lavanguardia.com/cribeo/estilo-de-vida/20190406/47434260948/tiramos-mucha-comida-a-la-basura-solo-por-el-hecho-de-que-es-fea.html

www.fao.org/in-action/agronoticias/detail/es/c/507307/

elpais.com/elpais/2018/05/18/planeta_futuro/1526634278_986762.html

Af Gabriella Elkhouri

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.