Det danske magasin i Spanien
Día de Andalucía den 28. februar: En dramatisk historie

Día de Andalucía den 28. februar: En dramatisk historie

Spaniens 17 regioner har hver deres lokale helligdag, hvor man mindes den dag, regionen officielt blev erklæret som netop region. Sådan har det været, siden den seneste spanske grundlov blev vedtaget i 1978. Det er værd at huske, at Spanien havde diktatur indtil 1975 og derfor først frie valg i 1977.

Symbolet for den andalusiske regionaldag, Día de Andalucía, er personen Blas Infante. Han blev født i 1885 i den lille landsby Casares nord for Estepona. I sin tid som studerende, som politiker og i sit daglige erhverv som notar, tilbragte han dog størstedelen af sit liv i Córdoba og Sevilla.

Blas Infante blev i flere kredse betragtet som Andalusiens fader. Han mente, at hvis ikke Andalusien var velfungerende, ville resten af Spanien heller ikke fungere. Han hentydede til Andalusiens store geografiske areal, store befolkning og ikke mindst industrien, som på den tid var langt mere omfattende end i dag. Politisk kæmpede han for de andalusiske arbejderes rettigheder og mod den store sult i samfundet.

Inderst inde følte han sig meget andalusisk og var stolt af de andalusiske sæpræg. Der var også derfor han tog initiativ til at tegne det andalusiske flag i de grønne og hvide farver med Hercules-emblemet i midten.

Blas Infantes arbejde blev imidlertid kun værdsat i Andalusien. Han var aktiv i flere politiske partier, men blev aldrig valgt til parlamentet. Ved det sidste demokratiske valg i 1936 var han aktiv i partiet Partido Republicano Federal, der, som navnet klart antyder, gik ind for en federalt styret spansk republik. Valget blev ingen succes for partiet, men Blas Infante blev i Sevilla den 5. juli samme år udnævnt som ærespræsident for den kommende andalusiske region.

Historien tog imidlertid en drastisk drejning få dage efter, da general Franco gennemførte sit militærkup, som blev starten på den tre år lange spanske borgerkrig. Blas Infante blev den 11. august 1936 henrettet i Sevilla af Francos tropper for at have “taget del i det politiske arbejde i et parti, som stod for revolutionære tendenser og et Spanien opdelt i regioner.” Dommen mod Blas Infante blev afsagt med tilbagevirkende kraft i 1940, efter borgerkrigen, og med general Franco som ny statsleder. Franco var nemlig klar modstander af regioner og ønskede et samlet Spanien med ét flag, ét sprog og én regering i Madrid.

Vi fejrer Día de Andalucía, som er officiel ‘helligdag’ på februars sidste dag.

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.