Det danske magasin i Spanien

alt

Her stod jeg sammen med Sally og blafrede med en brun plasticpose over hovedet. Det have Axel Ballin beordret os til. Så ville Llorón spidse ører og se kvik og agtpågivende ud til fotograferingen sammen med ham. Det havde jeg aldrig prøvet før. Og jeg må også erkende, at det at møde Axel Ballin er en helt speciel og spændende oplevelse. Et menneske præget af patentlighed, perfektionisme og et dirigerende gen – gode egenskaber for en hestetræner med ambitioner. Og det har han haft.
Skilsmissebarnet, der kun få gange så sin far, og seneste til morens begravelse, fik hans gå-på-mod og handelstalent. To konkurser og tab af millioner kunne ikke slå ham ud. Han red videre.

Han er et julebarn. Født den 20. december 1947 i Katherineholm i Sverige
Nu 61 ½ år senere møder vi ham og engelske Sally, deres to heste Llorón og Nevado og fem legesyge hunde af blandet race, Braco, Lucy, Ralfa, Lolly og Milly på deres 33.000 m2 store farm i Coín, Finca Cortijo los Caballos.
En epoke i Axel Ballins liv er snart slut. Farmen er sat til salg. Den tidligere danske landsholdsrytter i military slutter som hesteopdrætter, og vil hellige sig et mere afslappet liv med flere rejser og oplevelser sammen med Sally, der har sine rødder i Birmingham i Midtengland og også selv er rytter. De har efter deres første møde på Tenerife levet sammen i nu 28 år.
Axel Ballin er trods sine 30 år i Spanien fortsat et kendt navn i hestesportskredse i Danmark – dels med baggrund i den aktive karriere, som også omfatter dressur, og dels som handelsmand med heste og opdræt af disse.
Heste har stort set været hele hans liv med et afbræk på knap en halv snes år som ejendomshandler.
Hans handelstalent og ukuelige fighterevne bragte ham gennem flere store kriser. Allerede, da han var i 20’erne, oparbejdede han den første million. Og gik konkurs med sin virksomhed. Så tog han, erkender han selv, som en bitter mand til Tenerife i 1978 og købte en tyrefægterarena, som udover tyrefægtning skulle give afkast på Hawaii-show og flamencodans for bl.a. Spies- og Tjæreborg-gæster.

Thatcher satte handler i gang
”Men ti år for tidligt”, siger Axel Ballin i dag. Han mistede alle sine penge på foretagenet.
Den eneste mulighed, der herefter bød sig for ham, var ejendomsbranchen. Den engelske jern-lady af en premiereminister Margareth Thacher fik i sit hjemland gennemført, at hendes landsmænd måtte udføre penge.
”Hende tænker jeg med stor taknemmelighed på i dag. Englænderne købte herefter masser af fast ejendom på Tenerife. Dog var min første kunde et dansk par”, fortæller Axel Ballin.
I starten agerede han i denne branche fra en bar, men arbejdede sig op til at kunne investere i et kontor.
Andre ledende ministre tænker han ikke på med taknemmelighed. De er danske. Ved snakken om den bratte afslutning på hans erhvervskarriere i Danmark, vender han gang på gang tilbage til den daværende socialdemokratiske regering.

Arbejdede både nat og dag
Da Axel Ballin var lille, flyttede forældrene fra Kathrineholm til Lyngby. De blev skilt, da han var otte år. Han så sin far kun få gange, og sidst til morens begravelse.
Axel og storesøsteren blev sendt til rideundervisning i Hjortekær. De red ponyer. Senere arbejdede han på en rideskole og hans talent slog igennem på Holte Rideskole i stort set alle discipliner. Det danske landshold repræsenterede han i military ved europamesterskaberne i Sverige i 1973.
Axel Ballin var gået ud af 8. klasse. Han husker, han havde tre kilometers gang til skolen – og til ridning 12-13 kilometer på cykel – hver vej. Hver dag.
Den initiativrige knægt kom på Handelshøjskolen og i lære i shippingbranchen. Han havde en drøm om at tjene mange penge og var indstillet på hårdt arbejde. I læretiden drev han således et diskotek om aftenen og natten – og faldt i søvn på jobbet. Det gik selvfølgelig ikke, så nattens gerning måtte droppes.
Også et job på en benzintank til midnat bød hans ungdomsår på. Man har indtryk af, at han rørte alt, hvad der var penge i.

”Det kan jeg da selv gøre …”
Karrieren begyndte hos Albertus – småkager og ost – hvor driftige Axel Ballin startede en fiskeafdeling med import af frosne fisk fra hele verden, men efter et år tænkte han, tro mod sit væsen: ”Hvorfor gøre for andre, hvad jeg selv kan gøre?”
Han startede AB Fisk A/S med syv ansatte. Konceptet stod på salg af frosne fisk fra Canada, frosne snegle, frosne flutes m.v. En millionforretning, som fik en brat afslutning.
En kunde gik konkurs og rev AB Fisk A/S med i faldet. Axel Ballin og hans revisor havde forventet, at tabet kunne trækkes fra i skat.
”Nej, tværtimod skulle jeg betale skat af penge, jeg ikke havde tjent”, fortæller Axel Ballin. En petitesse med, at kundens konkurs først blev offentliggjort i Statstidende fem dage efter mit regnskabsårs udløb, blev jeg hængt op på. Hvorfor dog ikke få løst sagen, men det var det danske skattevæsen ikke opsat på.
”Hvad er det for nogle love? Hvad er det dog nogle politikere, der står bag disse? Joh, det var socialdemokarterne med Anker Jørgensen i spidsen”, hoverer Axel Ballin. Han nævner ofte med foragt navne som Ritt Bjerregård og Anker Jørgensen.
”De drev mig fra Danmark”, siger han. ”Jeg måtte sælge alt, hvad jeg ejede. Min gård i Ramløse ved Arresø og tre superheste. Og så tog jeg til Tenerife, hvor jeg havde bekendte”, beretter Axel Ballin, som også på et tidspunkt havde arbejdet for det polske statsrejsebureau Orbis med at få danske turister til landet.

Stiller op til konkurrencer
Er De forpustet, kære læser, så er det intet mod, hvad deres skribent blev, da han en sen eftermiddag lyttede til Axel Ballin – siddende rank i sofaen i Sallys og hans flotte 300 m2 villa i bjergidyl.
Jeg kan herefter berette, at Axel Ballin efter fem år med succes i ejendomsbranchen i forlængelse af tyrefægterarena-fiaskoen, købte en hestefarm i det nordlige Tenerife og for fem år siden flyttede til det spanske fastland, nærmere betegnet Estepona-området, som han og Sally holder meget af.
De tjente en del på ejendomshandel i opgangstiden og erhvervede farmen i Coín, så Axel Ballin kunne fortsætte sit opdræt og træning af heste med videresalg for øje. Cirka 150 heste fra Danmark har gennem tiderne været igennem hans kyndige opdragelse.
Han har altid fundet stor fornøjelse i at uddanne og afsætte unge heste. Han arbejder sammen med et ridecenter i Mijas, hvor stedets berider har hjulpet med at løse eventuelle problemer eller assisteret fra jorden, når hestene f.eks. skal lære af piaffe.
Axel Ballin stiller stadig op til konkurrencer i dressur ved nogle af de største nationale konkurrencer i Spanien. Det bliver til syv-otte stævner om året – bl.a. Grand Prix Especial og det spanske mesterskab, hvor han kan vinde præmier, men ikke mesterskabet, da han ikke er spansk statsborger. Han blev nummer seks for to år siden.
Det hænder også, at Axel Ballin tager til internationale stævner i Frankrig.

Nu tid til flere krydstogter
Selv har han nu Llorón og hingsten Nevado tilbage. Når farmen i Coín er solgt, vil han og Sally købe et mindre sted, hvor de kan have de to heste og lade andre passe dem, når de er på rejse.
Nu vil de ikke længere være afhængige af en større stab, selvom indtægten går ned.
De vil endvidere købe et mindre sted i Sydengland, så de i perioder kan være tættere på Sallys søster i Poole. I juni besøgte hendes forældre dem i Coín, inden Sally og Axel tog krydstogt fra Barcelona til Napoli og Rom, hvor alle passagerne røg ind i et tjek for svine-influenza, og en sightseeing i Rom forsinkedes af regeringschef Silvio Berlusconis tilstedeværelse.
Krydstogter vil der nu blive mange flere af.
Næste rejse går dog til Winsor Castle i England. Her afvikles europamesterskabet i dressur.
Heste vil altid være en del af Axel Ballins liv.


alt

Axel Ballin:

– om Spanien
”Fine vejrforhold med megen sol det meste af året og venlige og varme mennesker. Der er ikke i landet al den kontrol som i Danmark. Ingen Big Brother. Men politisk stabilitet.
Spanien er et sted i verden, hvor man mere eller mindre kan beholde de penge, man tjener. Der findes ikke mange samfund, hvor man kan leve så godt som her. Måske i Sydamerika, men her ved man aldrig, hvad der kan ske i morgen.
Flytningen til Spanien er den bedste beslutning, jeg har truffet i mit liv. Fint med de korte afstande i Europa”

– om Danmark
”Det er vanvid med de enorme skatter og en moms helt oppe på 25%. Jeg fatter ikke, danskerne finder sig i det – og at EU ikke griber ind overfor moms-taksten. Andre lande i Europa ligger nede på 16-17 procent.
Vejene er jo ikke bedre og sygehusene heller ikke, selvom danskerne betaler alt for meget til staten.
Det går jo f.eks. ganske fint i Spanien for mindre borger-betaling.
Jeg har mistet al respekt for de danske politikere”.

– om livet
” Jeg tror på, at hvis man er tilfreds og glad hver dag, så lever man et bedre og længere liv.
Og nu skal Sally og jeg til at nyde det endnu mere”.

– om sin sport
”Jeg får mindst lige så stor tilfredsstillelse af at træne en ung hest og glæde mig over små fremskridt som at ride en god piaffe på en færdiguddannet Grand Prix-hest”.


alt

Ballins farm til salg
Axel Ballins pragtfulde farm, Finca Cortijo de los Caballos, i Coín, er til salg. Den er på 33.000 m2 med stalde og træningsbane for heste samt et væld af indtægtsgivende frugttræer. Villaen er 300 m2 med skøn have og pool. To gæstehuse. 20 min. til Marbella og Málaga lufthavn ad nye veje.
Farmen i den pragtfulde bjergidyl kunne også indrettes til et ferie-projekt.
Kontakt venligst Sunshine Estates 2000 SL for mere info og besigtigelse.
Tlf.. 951 170 323 eller 617 700 424 (mobil)


 

Af Morten Møller

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.