Det danske magasin i Spanien
Den varme ferie-linje

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

alt

La Danesa har talt med den tidligere bankmand og nu toptræner, Ove Pedersen, om aldrig at kunne holde fri – heller ikke under ferierne på Costa del Sol – og om bestikkelsesforsøg og fyringer i professionel fodbold

Anette og Ove Pedersen har nu haft ferielejlighed i Fuengirola Hills i et par år. Stedet, hvor deres sparsomme fælles tid giver dem mulighed for at holde ferie i juni og december – tre uger hver gang.
For da ligger den danske superliga i fodbold stille.
Den udadtil altid besindige Ove Pedersen er for tiden træner for Esbjerg fB på en for dette game usædvanlig dobbeltfunktion som også manager med ansvar for alle spillerindkøb og hele den store stab omkring et professionelt fodboldhold. Det sportslige i klubben står og falder i bogstaveligste forstand med ham.
Derfor bliver hans ferier ikke, som andre mennesker kender dem. Spørg blot ægtefællen Anette – pædagogen som Ove har to nu voksne børn med. Om de sidder hjemme på terrassen, ligger på stranden, shopper eller på dagen, de fejrede hendes 53 års fødselsdag, kimer telefonen. La Danesa mødte endvidere Ove Pedersen på tennisbanen i Cerros del Aguila, hvor han holdt formen ved lige i sæt mod sin gode ven fra Esbjerg, den tidligere divisionsspiller i klubben, Karsten Jørgensen. Straks mobilen tændt, skulle han reflektere på talrige beskeder og omgående opkald.

Til kampe i Andalusien
Og hvad drejer disse sig så om her midt i en ferietid? Spillerhandler såmænd. Agenter kimer ham ned, og han skal koordinere med klubben hjemme på Gl. Vardevej på den danske vestkyst. Peter Nymann fra OB var klaret, Kevin Bechmann fra FC København røg straks på plads og under vor samtale kom Tim Janssen fra NEC Nijemen i Holland også kontraktligt i hus.
“En af mine agentkontakter har netop ringet, lidt skuffet over, at jeg ikke tog en af de angribere, han repræsenterede. Men sådan er gamet jo. Pris og kvalitet skal passe sammen”, forklarer Ove Pedersen. Det er samme agent, som via sine forbindelser anbefaler emner i spansk fodbold. Som oftest udlændinge i den næstbedste spanske række.
Og så tager Ove Pedersen nysgerrigt og pligtskyldigt af sted fra sit ferie-domicil på Kysten til et kampsted i Andalusien. Sidst gik turen til Sevilla for at bese en spiller fra Makedonien.
“En spansk spiller kunne selvfølgelig også være interessant for min klub, men dels er priserne på disse ofte i overkanten, og for både spanske og franske spillere gælder sprogproblemer, når de kommer til et andet land. Med sådanne er forwards lettest at integrere på et hold. Ikke så meget at forklare. En sådan skal blot lave mål.

Er blevet tilbudt returkommission
I Ove Pedersens rolle som manager rejser vi spørgsmålet om bestikkelse/returkommission til ham fra agenter, der sælger spillere?
“Joh, returkommission eksisterer da og har gjort det i mange år. En større afsløring fandt sted allerede i 90erne, hvor en norsk agent afsatte vor egen John “Faxe” Jensen til Arsenal efter den danske EM-triumf i Sverige. Manageren i Arsenal, Graham, blev betalt for at købe Faxe af Brøndby.
Selv er jeg som træner af en udenlandsk agent blevet tilbudt at dele 1 mio. kroner med ham, hvis jeg formidlede en af hans spillere til min klub. Jeg afslog.
I sin tid som træner i henholdsvis FC Midtjylland (1999-2002) og Esbjerg fB (2002-2005), afsatte Ove Pedersen spillere som Morten Schoubo til Munchen Gladback i Tyskland (han kom senere til Real Sociedad i Spanien og nu Utrecht i Holland), Allan Bak Jensen til Hereveen i Holland, Peter Sand til Barnsley i England, Tommy Bechmann til Bochum i Tyskland, Jan Kristiansen til Nurnberg i Tyskland (han er nu i Brøndby) og Jacob Poulsen til Hereveen i Holland. Gode handler for hans klubber.
En agent i en spillerhandel får som oftest 10% af spillerens løn, og der kan også falde lidt i sign on-fee. Og det er i det spil en agent kan forsøge økonomisk at motivere en ledende person i en klub.
Selv har Ove Pedersen været på vej til trænerjobs i Tyskland med store milliongager, men på grund af interne forhold i klubberne glippede det.

alt

Der forsvinder penge i handelssystemet
Om det i det hele taget er nødvendigt med agenter for spillerne, kommenterer Ove Pedersen:
“Jeg kunne ikke lide dem i starten. Men har med tiden lært at leve med dem. Der foregår mange mystiske ting omkring dem. Mange spillere kunne i kraft af deres egen spillestyrke og med hjælp fra fornuftige forældre klare sig uden, men er en spillers navn ikke så stort og kendt, kan en agent jo markedsføre ham – med succes ses det.
Og om differencer på det beløb en sælgende klub regnskabsmæssigt opfører og hvad handlen egentlig lyder på – større beløb – siger Ove Pedersen:
“Der forsvinder penge i systemet, men hvis alle parter er tilfredse, hvad så…?”

En fyring giver nye muligheder
Og hvad med Ove Pedersen selv og hans forhold til det altid usikre træner-job? Efter først i 2000 at have sikret såvel FC Midtjylland som Esbjerg fB bronze i superligaen, sendte det århusianske galehus AGF ham senere på porten.
“Selvom jeg kun har prøvet det den ene gang, rører det mig ikke at blive fyret. Den risiko tager jeg helt afslappet. En sådan giver jo altid en mulighed for komme et nyt sted hen, hvilket kan være særdeles spændende.
Mange elementer kan spille ind ved en trænerfyring. Ikke kun bestyrelsen, men også kræfter som aktionærer, sponsorer og fans. Alle med stor magt”.
Men med det projekt, Ove Pedersen er sat i spidsen for i Esbjerg, føler han sig rimelig tryg de kommende fem år, hvor hver eneste ferie vil gå til Costa del Sol, for som Ove Pedersen siger:
“Det er jo dejligt at kunne ligge på stranden og føre sine samtaler”.
Den varme linje…


Facts om Ove Pedersen:
Fødselsdato: 30. august 1954
Fødested: Tørring
Tidligere job: Filialchef i bank

Aktiv spiller:
1980 – 1981 Ikast FS – 35 kampe
1982-1986 Herning Fremad – 140 kampe
Stoppede i 1986 grundet en skade

Træner for:
1987-1988 Viborg FFs 2. hold.
1988-1990 Vildbjerg – op i DS-serien
1991- 1995 Herning Fremad i 1. division
1996-1997 Qatar U 17
1997-1999 Herning Fremad i 1. division
1999-2002 FC Midtjylland Superligaen (bronzemedalje)
2002-2005 Esbjerg fB Superligaen (bronzemedalje)
2006-2008 AGF
2009 – Esbjerg fB

Ove Pedersen blev i sæsonen 2001/2002 kåret som Årets Træner i Danmark.
Var i øvrigt nomineret tre gange på fire år.

Træneruddannelse:
Den højeste indenfor Dansk Boldspil-Union – og har som en af få danskere den internationale overbygning.


Af Morten Møller

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa