Har du nogensinde tænkt over, hvad der i virkeligheden gør dig lykkelig? Hvad ordet lykke betyder for dig? Og hvad der skal ske for, at du føler dig lykkelig. Betyder lykke for dig succes, gods og guld eller oplever du lykken i dit liv, når du ser børn lege, mærker solen på din kind, hører lyden af bølgerne på stranden eller er opslugt af din hobby?
”Jamen, jeg skal bare liiige have det rigtige job, møde den rigtige partner, tjene millionen, have overstået svigermors fødselsdag eller være færdig med ombygningen af huset, så bliver jeg lykkelig”. Altså noget skal ske eller noget skal være overstået. Noget skal være anderledes, end det er lige nu. Og når det så sker, så bliver jeg lykkelig, og min illusion er, at så vil jeg leve lykkeligt til mine dages ende. Ligesom i eventyrerne. ’Og de levede lykkeligt til deres dages ende’.
Der findes vel næppe et menneske, der ikke har stillet sig selv spørgsmål om lykken. Lykken er det ultimative mål for os alle sammen – dét, der ligger bag enhver stræben efter noget som helst. Uanset hvilket mål vi opstiller i livet, uanset hvad vi ønsker os af materielle ting, så er det, der ligger under ethvert ønske, behovet for at føle en tilstand af lykke. Så hvad står i vejen for os på vores vej til følelsen af lykke?
Som mennesker opstiller vi en masse forventninger eller i virkeligheden krav til livet om, at det skal være på en bestemt måde. Vi kræver af livet, at det skal gøre os lykkelige. Og når livet spiller os et puds og vi får noget andet end det vi troede, vi skulle have, ja, så er det let at falde i et hul. Et hul, hvor vi hele tiden stiller os selv det samme spørgsmål: Hvorfor er dette sket for mig? Når vi lærer at acceptere den virkelighed, vi befinder os i, får vi fred fra de tankemønstre, der kredser om fortrydelse, skyld og uretfærdighed. Når vi evner at give slip, så er det vi får et løft. Et løft op af hullet.
En af de illusioner, vi har om os selv, er, at vi selvfølgelig vælger den lykkelige vej og hopper over hullerne eller går uden om. Og skulle vi falde i, så er vi hurtige til at komme op igen. Ofte viser det sig, at virkeligheden er noget anderledes, når vi med nysgerrighed stiller os selv spørgsmål som, hvad er egentlig min adfærd, hvad tænker jeg rent faktisk, og hvad føler jeg i virkeligheden det meste af tiden i mit vågne liv?
Det interessante er jo, at når vi beslutter os for at undersøge vores tilstand af lykke, tage lykketemperaturen på os selv og dermed få et reelt indblik i, hvordan vores eget riges tilstand er, så er det også der, vi får et grundlag til at handle ud fra. Og muligheden for at skabe mere lykke i vores liv. Så hvad er det, der afholder os fra at gøre det?
Svaret er meget enkelt – vi gør det, vi plejer! Vi er vanedyr og vælger det, vi kender bedst. Hvis vi er vant til at vågne om morgenen og tænke: ”Øv, skal jeg allerede op!”, så vil det kræve en bevidst indsats at forandre mønsteret. Og en vis portion tålmodighed og ihærdighed at få det til at lykkes. Når vi tænker: ”Øv, skal jeg allerede op!” eller ”Jeg vil have noget andet end det, jeg har lige nu”, så er vi i en tilstand af manglende accept af virkeligheden. Det er lykkens fjende nummer et. Og oftest efterfølges: ”Øv, skal jeg allerede op!” af et andet ”øv, der er ikke mere af et eller andet, øv, jeg gider ikke, øv, jeg er så træt af af….”. Alle de tanker der starter med ”Øv, et eller andet” støttes med det samme af følelser af øv. Øv-følelser af utilfredshed, meningsløshed, og en tilstand af ked-af-det-hed.
Så hvad skal der til for at bryde tilstanden? Bevidstheden om mønstret er det første skridt. Og derefter modet til at vælge noget andet, når du opdager, at du står og kigger ned i hullet. Eller sidder i hullet og kigger op på livet.
Anyone can fall – it is the getting up that makes the difference.
www.croxroad.dk
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
UDGIVES AF:
D.L. MA-126-2001