Det danske magasin i Spanien
Når vi mister vores elskede kat eller hund

Det er altid svært at miste et kæledyr, specielt når det er på grund af en meningsløs ulykke. Min hund blev kørt over af en bil, fordi porten til mit hjem stod åben uden at jeg vidste det. Min hund tog chancen og benyttede lejligheden til at udforske verdenen. Ikke mere end en halvtimes gang fra mit hjem blev den påkørt af en bil og døde med det samme.

Hvad sker der nu?
Jeg vil efterfølgende fokusere på, hvordan man kan håndtere ovenstående situation, og hvordan man bedst hjælper sine børn. Selvom man føler stor sorg, er man nødt til at bearbejde og afklare de mange nye følelser, når man pludseligt mister en man elsker. Man oplever chok, vrede, fornægtelse og skyldfølelse over at man ikke var i stand til at undgå kæledyrets død. Man er aldrig rigtigt parat til at slippe sit elskede kæledyr, uanset hvor meget man forbereder sig. Dog er det nemmere, når kæledyret er ældre og har været syg i en længere periode, da man har haft længere tid til at vænne sig til situationen, og kan få taget ordentlig afsked.

Børnenes reaktion
Når børn er involveret, bliver situationen mere kompliceret. Ikke nok med at forældrene sørger, skal de også hjælpe sine børn gennem situationen. Børn oplever sorg lige så meget som voksne og ofte mere intenst. Det er normalt, at børn har et meget tæt forhold til sin hund eller kat. Det er derfor vigtigt, at man som voksen erkender den sorg børnene har, og ikke bare anser det som noget, der går over med tiden.

Chok
Man oplever ofte et chok. Det er kroppens måde at håndtere den situation, som sindet ikke kan acceptere. Fysisk føler mange sig helt nede, nogle græder, og andre trækker sig ind i en skal. Choktilstanden kan vare fra et par timer til flere dage. Det bedste er derfor, at man passer godt på sig selv og sine børn. Det er også vigtigt at man ikke bare fortrænger situationen. Børnene skal have lov til at græde og udtrykke deres sorg.

Vrede
Efter det første chok bliver man ofte vred. Man begynder at lede efter ting, man kan give skylden for sit tab. Det kan være føreren af bilen, den der lod porten stå åben eller dyrlægen, der ikke gjorde nok for at redde kæledyret. Det er dog vigtigt at man ikke forbliver vred. Specielt fordi vreden ikke bringer dit kæledyr tilbage.

Skyldfølelse
Mange oplever også skyldfølelse. Man bliver besat af tanker om, hvad man kunne have gjort for at forhindre dødsfaldet. Når kæledyret skal aflives, kan der altid herske stor tvivl om, hvorvidt det er den rette beslutning, selvom man inderst inde ved, at det er den eneste løsning. Det kan føles som om man svigter sit kæledyr, derfor er det vigtigt at huske på, hvorfor aflivning er på tale, og at det er for dyrets bedste.

Depression
Mange bliver også deprimerede. Man savner sit kæledyr og føle sorg over, at det ikke længere lever. Mange bliver ofte overraskede over, hvor stor sorg de faktisk føler. Eftersom der ikke er tale om et menneske, er der mange der tror, at sorgen hurtigt vil forsvinde, men sådanne er det ikke.

Accept
Efter man er kommet over sin depression, begynder man at føle accept. Man savner stadig sin hund og tænker på den, men føler ikke længere sorg.

En ny hund?
Beslutningen om at få en ny hund er en personlig og individuel beslutning. Nogle kan ikke forstille sig at kunne elske en anden hund eller kat. Andre ønsker et nyt kæledyr med det samme. Det er dog bedst at give sig ordentligt tid til at sørge, før man anskaffer sig et nyt kæledyr.

Begravelse eller kremering?
I Spanien er det ulovligt at begrave en hund i haven. Derimod kan man aflevere hunden på en dyrlægeklinik, der sørger for at sende kæledyret til kremering. Man kan vælge mellem separat eller kollektiv kremering. Hvis man vælger den separate, får man et par dage senere en lille urne med asken. Derefter kan man selv bestemme hvad man vil. Nogle gemmer urnen med asken, andre spreder den et sted, hvor hunden eller katten godt kunne lide at færdes.

Denne artikel er dedikeret til min elskede Doobie. Tak for alle de år vi tilbragte sammen og for den store glæde du gav os!

Susanne Kamu, Skandinavisk Smådyrsklinik
Autoriseret dyrlæge, D.V.M
contact@petvetkamu.com
www.petvetkamu.com
Tlf. 952 667 333

Af Susanne Kamu, Skandinavisk Smådyrsklinik

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.