Det danske magasin i Spanien
Historien bag navnet: Málaga

Lad os tage dig med til Málaga – hovedstaden i provinsen af samme navn. Men vi skal ikke opdage nye restauranter eller shoppe, vi skal heller ikke nyde havnen eller besøge museer. I stedet rejser vi tilbage i tiden for at finde ud af, hvor byens navn stammer fra – hvor kommer Málaga fra?

Málaga er som bekendt en by rig på historie, kultur og traditioner, og som med mange andre bynavne har Málaga en mangefacetteret baggrund, der afspejler byens lange og varierede historie. Fønikere og romere, maurere og kristne har alle sat deres spor her – ja, ikke kun i byen og kulturen, men også i navnet.

Fra fønikernes salt til kystens dronning

Som med så mange andre ting er det svært at fastslå navnets nøjagtige oprindelse, men en populær teori er, at navnet Málaga kommer fra det fønikiske ord MLK eller MLKA, som betyder “Malaka”, hvis omtrentlige betydning er “salt”. Fønikerne, som var et handelsfolk fra det østlige Middelhavsområde, siges at have grundlagt byen engang omkring 800 f.Kr. eller måske tidligere, og nu har vi allerede et fingerpeg om, hvorfor de valgte at slå sig ned her. På netop denne del af kysten brugte de havvandet til at salte fisk, hvilket var en vigtig aktivitet i deres økonomi. Fønikerne etablerede således Málaga som et af deres vigtigste handelssteder i det vestlige Middelhav, og det, der i deres tid var kendt som Malaka, blev et centralt punkt for handel mellem forskellige civilisationer.

Men der er andre teorier. En af dem er, at navnet Malaka stammer fra det fønikiske ord “at herske”, hvilket kan tyde på, at der var et tempel dedikeret til gudinden Malache her på det tidspunkt. Denne teori understøttes af gamle mønter, der blev fundet under udgravninger, og som viser et tempel og et billede af en gudinde.

Andre historikere har foreslået, at navnet Malaka faktisk kommer fra det hebraiske ‘malcah’, som betyder dronning, og at byen var dronningen af byerne på denne kyststrækning. Men det faktum, at navnet stammer fra fønikerne, er anerkendt i en bredere kreds.

En lille gruppe mennesker har foreslået, at et af de tegn, der er stemplet på de fundne mønter, er af neopunisk oprindelse med forbindelse til Nordafrika, og at det ifølge græske kilder viser, at Málaga kunne stamme fra navnet “Malakhath”. Hvis det er sandt, må navnet have eksisteret før fønikernes ankomst til Vesten.

Romere med c og maurere med q

Siden fønikernes primitive Malaka har byen bevaret grundlaget for sit navn. Men under det romerske styre fra 218 f.Kr. blev navnet ændret – k’et blev ændret til c – ‘Malaca’. Som bekendt byggede romerne veje, broer, akvædukter og andre infrastrukturprojekter overalt, hvor de slog sig ned, hvilket styrkede byens rolle som kommercielt og kulturelt centrum – og meget af det kan stadig ses i dag. Tænk på det romerske teater, Teatro Romano, som utvivlsomt er et af de mest betydningsfulde romerske levn i byen. Der er også udgravninger, som viser det kar, hvor romerne lavede deres meget populære fiskesauce – garum, som blev tilberedt med vand og salt.

Maurerne ændrede også stavemåden af navnet, da de kom til at styre byen med den muslimske erobring af den iberiske halvø i det 7. århundrede. Det faktum, at de ikke ændrede navnet, viser dets dybt forankrede oprindelse og betydning, men stavemåden blev ny og kom til at ligne datidens stavemåde lidt mere. Maurerne valgte at lave en arabiseret version af det oprindelige navn, så det blev til “Mālaqa”.

Maurerne holdt et fast greb om Málaga og den iberiske halvø indtil 1487 og bragte avancerede landbrugsteknikker, arkitektur og kultur med sig, som berigede byens historie yderligere, og i denne periode blev Málaga en af de vigtigste byer i Taifa-riget Granada og spillede en central rolle i regionens økonomi og kultur. Som bekendt kan den mauriske æra stadig ses i Málaga i dag i form af smukke bygninger, haver og forsvarsværker som Alcazaba og Gibralfaro.

Det moderne Málaga

Som alle historiebøger stolt fortæller os, var det de katolske monarker, Isabella og Ferdinand, der i deres regeringstid generobrede Spanien fra det muslimske styre. Deres angrebskrig begyndte i 1482, men den kristne generobring af Málaga blev forsinket til 1487 (der gik yderligere fem år, før den sidste emir, Boabdil af Granada, overgav sig og bragte det muslimske styre til fald, men tilbage til Málaga). Endnu en gang blev byens navn bevaret som sådan, men selvfølgelig tilpasset det castilianske sprog og dermed stavet Málaga. Endnu en gang levede navnet Málaga videre som en fortsættelse af byens rige historie.

Med sin strategiske placering ved Middelhavet blev Málaga nu en vigtig militær og kommerciel base, som også voksede både økonomisk og kulturelt og tiltrak håndværkere, købmænd og kunstnere. I det 16. og 17. århundrede blev byen også etableret som en vigtig havn for eksport af lokale produkter som vin, olivenolie og rosiner. I det 19. århundrede og med den industrielle revolution gennemgik Málaga en yderligere forvandling. Den blev et center for jernproduktion og skibsbygning, og det førte til øget urbanisering og modernisering af byens infrastruktur. Og vi ved alle, hvad der kendetegner byen i dag. Denne dynamiske by er jo kendt for sin historiske charme med et rigt kulturliv som museer, teatre, festivaler og ikke mindst som Picassos fødested, alt dette kombineret med moderne udvikling og byens store teknologipark.

Malaka – Malaca – Mālaqa – Málaga

Navnet Málaga afspejler byens rige og mangfoldige fortid og dens rolle som mødested for forskellige kulturer og traditioner. Og nu ved vi, at navnet Málaga, om end med forskellige stavemåder, har fulgt med gennem alle de forskellige epoker, mange begivenheder og tusinder af års historie, der har formet byen.

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.