Alderdommen i Spanien – Nogle vigtige refleksioner og overvejelser

Alderdommen i Spanien - Nogle vigtige refleksioner og overvejelser

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email
Stadig flere skandinaver drømmer om egen bolig i Spanien, og mange realiserer også drømmen på et eller andet tidspunkt i livet. Mange ældre mennesker drømmer om lidt sol og varme også i vinterhalvåret. Væk fra sne, is, sjap og de lange mørke dage, som vi har i det nordlige vinterhalvår. Nogle tager også skridtet helt ud, når pensionisttilværelsen har meldt sig, sælger deres bolig og flytter fra hjemlandet for bestandig, for at tilbringe alderdommen i Spanien. Dette er en tankegang og handling, som de fleste af os som udgangspunkt godt kan forstå. Man får mere for pengene i Spanien, både når det gælder bolig og generelle leveomkostninger, klimaet er fantastisk også om vinteren, med temperaturer som sjældent eller aldrig er under frysepunktet, og man har kort vej hjem at besøge familie og venner, som også finder det let at komme på besøg i Spanien. Er der i det hele taget noget at tænke på? Nej, egentlig ikke vil jeg sige, for jeg kan anbefale alle, som drømmer om det, at tage skridtet og flytte til Spanien for at nyde alderdommen her i solens land på Costa del Sol, den bedste kyst (ja, her kan jeg ikke være helt objektiv). Alligevel er alt ikke bare sol og glade dage, og før man tager det store skridt at sælge alt, man ejer og har for at flytte til Spanien, er der en del ting, man bør reflektere over og overveje nøje, før man emigrerer.

God planlægning er vigtig

Det første spørgsmål, begge parter bør stille sig, er: kunne jeg også tænke mig at bo i Spanien, hvis jeg var alene? Eller er det kun den ene part i forholdet, som drømmer om en alderdom i Spanien? Andre aktuelle spørgsmål kan være: Har vi mange fælles interesser, og dermed et fælles netværk af venner og bekendte, eller er netværket bygget op omkring den ene partners hobbyer og interesser? Har begge parter samme ønske om bolig, eller opfylder boligen kun den enes krav til drømmeboligen?

…med tanke på at man en dag bliver alene

I ser sikkert, hvor jeg vil hen med dette; flytter man som et par til Spanien for at tilbringe alderdommen, er det ikke til at undgå at den ene part bliver alene igen på et eller andet tidspunkt. Det er vigtigt at være forberedt på, at dette kommer til at ske en dag – og da særligt hvis man har solgt alt man havde i sit hjemland, og har købt egen bolig i Spanien.
Hvis den ene part i forholdet elsker golf og den anden hader det, så er en golflejlighed måske ikke det rette. Hvis kun en af parterne kører bil er det næppe praktisk at bosætte sig langt oppe i en bjerglandsby hvor man er afhængig af bil.
Uanset er det vigtigt, at man har nogle hobbyer og interesser at udfylde tiden med i pensionisttilværelsen og udvikler nye relationer og venskaber med andre mennesker, både sammen og hver for sig. Dyrk tidligere hobbyer og find nye, meld dig ind i nogle af de skandinaviske foreninger på Costa del Sol, som gør et glimrende arbejde med at knytte skandinaver på Costa del Sol sammen, deltag i frivilligt arbejde, gør en indsats for at lære sproget og deltag i aktiviteter med både spaniere og danskere så vel som andre nationaliteter, og vær opmærksom på, at det er vigtigt at begge parter i et forhold stortrives i Spanien og har et netværk i ryggen, så det ikke bliver en alderdom i ensomhed, når man en dag er alene.

Også enlige bør tænke sig om

Der er meget mere end det, jeg har nævnt her, som bør tænkes grundigt igennem, og således ridser artiklen kun i overfladen af lakken. Alle problemstillingerne, som er nævnt, bør også tænkes igennem af dem, som vælger at flytte alene til Spanien. Det vil sige alt fra at vælge rette bolig, til hvad man faktisk skal lave i fritiden. Har man ikke noget klart for sig, kan vejen til nærmeste bar ofte blive kort, og mens det er både hyggeligt og socialt, kan man hurtigt kede sig, hvis det er dagens eneste højdepunkt i den nye tilværelse.
Alle bør også tænke over og have en plan for, hvad man skal gøre, når helbredet svigter. Ganske vist er det spanske helsesystem godt, men det er fortsat almindeligt, at familien hjælper til, når helbredet begynder at skrante hos de ældste, og uden familien omkring sig i Spanien kan det blive svært. Der er en grænse for, hvor meget man kan forvente af venner, som også er i Spanien for at nyde alderdommen, ikke for at blive helsearbejdere. Man bør også have en plan for sin egen begravelse, sådan at det ikke skal blive en ekstra tung og dyr belastning for de efterladte, som befinder sig i Danmark.

God planlægning øger chancen for succes

Med god planlægning og en nøje gennemtænkt plan er der langt større chancer for at alderdommen i Spanien bliver en stor succes for alle, som vælger at flytte fra Danmark. Det er vigtigt at tænke alle mulige scenarier og problemstillinger igennem, specielt hvis man køber egen bolig som pensionist i Spanien og det eneste, som muliggør det, er at sælge boligen i Danmark. Hvis økonomien tillader det, kan det være fornuftigt at holde en retrætemulighed åben for retur til sit ”gamle” hjem i Danmark, og rigtig mange vælger denne løsning med at tilbringe 6 måneder af året i Danmark og 6 måneder af året i Spanien. Dette, synes jeg, er et smart træk for dem, som har råd til da. Da får man nemlig det bedste fra to verdener og undgår at drømmen om at tilbringe alderdommen i Spanien bliver til et mareridt, som det er vanskeligt at komme ud af.
Af Tom Halvorsen, tom@norrbom.com

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa