Det er marts og med denne måned begynder foråret i al den overflod af livgivende energi af træer, græs og buske der grønnes. Blomster i alle farver springer ud.
På min tidlige morgentur med hundene kommunikerer solsortene med hinanden med de smukkeste fløjt. Det fylder mit hjerte med megen glæde og taknemmelighed.
Jeg finder at dette overskud af nyt liv og livsglæde fint deler pladsen i mit hjerte med den kontrastfyldte og tunge sorg.
Sorg er en del af livets mange facetter. Jeg havde en veninde, der en gang sagde til mig lige, efter at jeg havde fået én af mine hunde og viste den til hende med stor kærlighed og begejstring ”Når du får så stor en glæde, ved du, at der også kommer en stor sorg” – så sandt som sagt.
Jeg havde fået problemer med nogle led, der besværede min hverdag og mine ture med hundene og overgav mig derfor til en kyndig terapeut, der havde hjulpet mig tidligere.
Midt under sessionen, der var behagelig og afslappende, sagde hun: ”Du bærer på en sorg,
du er nødt til at tage dig af”
Man bliver ikke 75 år, uden at bære nogle sorger. Sorg og glæde er hinandens modsætninger og både sorg og glæde er en del af livet. Ingen går gennem livet uden sorg. Hvis vi ikke erkender dette, har vi et fattigt liv. Pludselig blev jeg klar over, at jeg faktisk bar rundt på mange sorger, som jeg i mit travle liv, med mange gange alt for megen ansvar og beslutningstagen, aldrig havde givet mig tid til at tage mig af.
Sorg er en ganske forfærdelig følelse, der kan virke totalt overvældende. Alt efter omfanget af sorgen, kan det føles, som om livet går i stå. Forholdet til dine omgivelser kan forekomme totalt kaotiske. Sorg opleves også forskelligt alt efter hvilken type menneske du er, og omfanget af sorgen. Der findes tallige grader af sorg, men sorg er ikke sygdom, men en naturlig proces.
Det er vigtigt, at du giver sorgen den tid, den tager, hvilket jeg oplever, at mange ikke giver sig tid til eller får lov til i denne effektiviserede tilværelse.
”Nå, du må op på hesten og videre i livet” er det, du måske siger til dig selv, eller får at vide af pårørende der, efter kort tid, ofte ikke har tålmodighed til at høre på dig mere.
Når du føler sorg, så giv dig selv lov til at mærke at du er bedrøvet og ked af det. Det er godt og naturligt at græde. Ellers er der fare for, at du indkapsler din sorg. Tårer og gråd er sikkerhedsventiler, vi har fået som gave.
Sørgetiden tager sin tid, men lad også lyset komme ind i dit liv, så sorgfrekvensen ikke for lov til at bide sig fast resten af dit liv. Nogle sørger i flere år, og kommer på den måde til at svælge i det.
Skift frekvens. Brug dine følelser målbevidst, løft dine følelser bevidst og start måske med at føle taknemmelighed over mange af hverdagens små ting. Hvor svært det end føles, må du starte med at tænke på ting, du er glad for. Tving dig selv til et lille smil, måske til at synge eller nynne med til et dejligt stykke musik i hvert fald en gang dagligt. Således kan du ved at øge fokus på smil og glade følelser lige så stille begynde at få det bedre, og komme tilbage til daglivets daglige gøremål, hvor svært det end kan være. Du finder på den måde lettere din glade kilde, der bor i dig igen.
For mange år siden læste jeg i en meget klog bog, hvis titel jeg har glemt, at det var vigtigt omkring sorg at bruge sin krop fysisk, ikke med overdreven hektisk aktivitet, men måske med gåture, løb osv.
I en dansk avis, stod for nyligt en stor artikel omkring, hvordan en far var kommet igennem sorgen over sin datters død ved at løbe sig igennem sorgen.
Kost
Når du føler sorg, sker der ofte et tab af appetitten eller direkte madlede. Vi har intet overskud til at lave mad og tyer derfor let til det nemmeste, der er ved hånden, hvilket oftest er fastfood eller springer måltider over.
Det er en elendig cirkel at komme ind i. Du må bruge din viljestyrke til at få rettet op på dine madvaner.
Hvis din mad bliver meget fattig på de rette næringsstoffer, kan det få alvorlige konsekvenser, hvis du er i sorg.
Har du overskud så sørg for at spise lidt men godt. Ofte er det godt at planlægge dagens måltider med 5 – 7 små måltider dagligt.
Er du pårørende til et menneske med en stor sorg og uden appetit, er den bedste hjælp, du ofte kan give vedkommende at bringe lidt sund hjemmelavet mad til vedkommende og gerne være til stede, mens maden nydes.
Kan du lide ingefær, så spis lidt ingefær. Det fremmer og støtter din appetit.
Mange fødemidler har psykiske egenskaber. F.eks. beroliger havre, så det kan være en god ide at lade morgenmaden bestå af en portion havregrød, der også har blodsukkerstabiliserende egenskaber.
Smør og fløde kan være hensigtsmæssig, fordi det virker beroligende.
Grønne grønsager virker lettende på vores humør og samtidig blodsukkerstabiliserende. Frugt virker også opløftende på krop og sjæl.
Er du kødspiser, så sørg for at spise lidt kød af god kvalitet allerhelst økologisk. Det virker nærende og opbyggende.
Skær ned på kaffen og andre stimulanser. Skal du have din kaffe, så put fløde i kaffen, det mildner den og husk altid at spise lidt til kaffen. Drik gerne brændeælde te, der virker blodsukker stabiliserende.
Undgå sukkerholdige fødemidler. Det trigger dit blodsukker og dermed også dit humør. Sukker svækker dig og dræner din krop for energi på længere sigt.
Kosttilskud
Du kan ikke helbrede din sorg gennem kosttilskud, men du kan passe på dig selv og komme nemmere igennem sorgfasen med de rette tilskud. Det kan være af stor hjælp.
- Sørg for et godt multivitamin/mineralprodukt. Det er absolut nødvendigt at tage hver eneste dag for at stabiliserer kroppen og modvirke den stress, der ofte følger sorgen. Ligeledes hjælper vitamintilskuddet, hvis du har spist dårlig fastfood og trøstet dig med slik, alkohol og for mange cigaretter
- Tag evt. også et produkt der indeholder alle aminosyrerne, proteinernes byggesten.
- Et let optageligt B – vitaminprodukt, godt til alle områder hvor din fysiske og mentale tilstand er ude af balance.
- Tilføj 2 gram C-vitamin dagligt til at styrke dit immunsystem.
- Zink hjælper dig rent mentalt.
- Da blodsukkeret ofte er ude af balance i en sorgperiode kan et tilskud af magnesium være en god ide. Tag tilskuddet om aftenen, det hjælper, hvis du har en masse tankemylder
- Mælkesyrebakterier hjælper dig til bedre at fordøje din mad og dermed til at øge dit velbefindende.
Tips
- Det kan være nødvendigt at søge hjælp til at komme igennem en sorgfase. Har du haft en stor sorg, føler jeg, det er vigtig at finde én eller nogle, der kan hjælpe igennem sorgen. Alt for mange får aldrig rigtig talt med nogen om deres sorg. En ubehandlet sorg kan senere, som jeg ser det, føre til en depression Det er vigtigt at finde den rigtige støtte. Det må være en hjælp, du føler, giver dig omsorg med et åbent hjerte.
Mærk på din krop og din mavefornemmelse, at du føler tillid til din hjælper. Du må være sikker på at din hjælper også accepterer din egen intuition og ikke bare kører frem med sine egne synspunkter og planer. Vi er alle individuelle.
Den dag min hjælper trådte ind af døren, hørte jeg mig selv spørge, uden at jeg overhovedet tænkte over det, om vedkommende ville hjælpe mig. Jeg er glad og taknemmelig for vedkommendes kloge og smukke hjertevarme hjælp, hvor smilet udgår fra de kloge, vise øjne.
- En dygtig psykolog kan også være en stor støtte til at komme igennem sorgen. Han/hun er en professionelt uddannet fagmand, der lader dig snakke, og kan gennem samtaler guide dig ud i lyset igen.
Jeg har hørt om mange forskellige terapier, der har hjulpet mennesker i sorg.
- Tankefelt terapier er en behandlingsmetode, hvor du guides til at prikke på punkter på hoved og overkrop. Der arbejdes med meridianbaner.
- Hypnose, hvor der evt. rejses tilbage i tiden, kan være en hjælp.
- Besøg hos en dygtig psykokineseolog kan ofte hjælpe dig gennem din sorgperiode
- Bodytalk givet af en uddannet og erfaren Bodytalk practioner kan være en kæmpehjælp til at komme videre i livet.
- Clairvoyance, kan ofte give fred i sindet. Vælg en erfaren person, du føler tillid til.
Under min søgning for mulig hjælp til at komme igennem en sorg faldt jeg over dette kloge og smukke citat fra Albert Schweizer:
”Det formodes at være en faglig hemmelighed, men jeg fortæller dig det alligevel
Vi læger gør ingenting. Vi sørger blot for at hjælpe og opmuntre den indre læge.”
Af Anni Dahms. Syge-& Sundhedsplejerske, Biopat og Ernæringsvejleder. Indehaver af butikskæden Annis Vitalshop.