Hej La Danesa,
Der er et spørgsmål, der altid vender tilbage, når vi i vennekredsen sidder over rødvinen, og snakker fremtid. Hvad er det for en aftale, Danmark ikke vil underskrive, og vi er bekymrede for, hvordan vi er dækket som ægtefæller.
Mange af os er gift. Vi bor i Spanien. Har børn i Danmark. Sommerhus i Danmark. En formue i Spanien, fx fordi vi har solgt virksomhed i Danmark eller også har vi aktier og en god pension.
Advokaterne her siger, at det er de spanske regler, der gælder og at ægtefæller ikke arver hinanden. Og så siger de, at børnene arver det hele
Tak – Hans
Kære Hans,
Tak for dit spørgsmål. Arv og testamente er helt klart det spørgsmål, flest spaniensdanskere diskuterer over rødvinen. Der er kommet afgørende nye regler i 2015, og denne måneds brevkassesvar er en venlig påmindelse om, at alle danskere bør reagere. Det får store konsekvenser for arvingerne, hvis man ikke gør noget.
Vigtig at lave ændringer i testamentet
EU forordning 650/2012 betyder store ændringer af arvereglerne for danskere bosat i Spanien. Reglerne gælder for danskeres dødsfald i Spanien efter 17. august 2015. Alle danskere, der går bort efter denne dato, og ikke enten har lavet et testamente, eller ikke har ændret deres testamente korrekt, påfører arvingerne store problemer.
De problemer, jeg tænker på, er, at dine kære kommer til at bruge mange penge og kræfter på at gå til domstolene og skændes om arven.
Du spørger, hvad det er for en aftale, Danmark ikke vil underskrive. Jeg tror, at det er EU forordning 650/2012. Det er ikke en aftale som sådan, men mere en ‘klub’, som Danmark ikke er med i. Vi stemte i januar 2015 i en folkeafstemning, “nej” til, at reglerne skal gælde i Danmark.
Reglerne i det land hvor du har varigt ophold – Spanien
Før i tiden bestemte den spanske civillov § 9.8, at danskere selv måtte bestemme, hvilket lands regler deres spanske formue skulle fordeles efter. Jeg har set mange testamenter i Spanien, hvor der står, at de danske arve- og skifteregler skal gælde.
De nye EU-regler betyder, at det er reglerne i det land danskerne har varigt ophold, der skal gælde. Altså Spanien. Det er nu, og fremadrettet, de spanske regler, der gælder for din formue i Spanien. Og det er dårligt nyt for danskerne, fordi der er stor forskel på de danske og spanske arveregler. I Danmark kan man sidde i uskiftet bo. I Spanien arver børnene tvangsmæssigt 2/3 af arven.
Selvom du allerede har et testamente i Spanien, hvor der står, at danske regler gælder, er du desværre langt fra på sikker grund.
Det er nemlig ikke altid nok, at der står i dit testamente, at din arv skal skiftes efter danske regler. Det er et krav jf. forordning 650/2012 §38, at der med præcis og nøjagtig hjemmel i EU-forordningen, kan vælges, at de danske regler skal gælde.
Hvis dine børn bliver fortørnede over, at du har bestemt, at din kone skal arve mest muligt, kan de indlede sag i Spanien mod hende. Denne sag er dyr og tager lang tid, og ingen ved i denne periode, om din kone, fx kan blive boende i huset. Hvis der, på den anden side, er klar hjemmel til de danske regler i dit spanske testamente, vil arvingernes krav blive afvist, hurtigt.
Min anbefaling er derfor, at alle spaniensdanskere skal lave testamente, der nøjagtigt og præcist, henviser til, at danske regler skal gælde og derefter benyttes en henvisning til den rigtige hjemmel i EU-forordningen.
Hvad med mit danske sommerhus?
Når du har dansk formue, hus, pension eller bankkonto, skal du også oprette et dansk testamente. Det spanske og de danske testamente skal synkroniseres, så der ikke er tvivl om, hvilket testamente der gælder for hvilke af dine aktiver.
Jeg anbefaler, at du får hjælp fra en kyndig advokat med speciale i spansk-danske forhold. Der er meget på spil for dem, du holder af.
Bedste hilsner
Martin Binzer Lind
Advokat med speciale i spansk-danske retsforhold
(taler spansk, engelsk og dansk)
Jurabrevkassen
Velkommen til La Danesa’s brevkasse om arv, testamente og boligjura.
Advokat Martin Binzer Lind besvarer spørgsmålene fra læserne vederlagsfrit og derfor er det nødvendigt, at spørgsmålene er klare og – måske – også af en sådan art, at andre læsere kan få glæde af svarene.
Send spørgsmålene til redaktionen på
info@ladanesa.com