Det danske magasin i Spanien
Jeg vil sælge min ferielejlighed, som ligger i Mijas Costa…
 
Advokat Martin Binzer Lind besvarer spørgsmålene fra læserne vederlagsfrit og derfor er det nødvendigt, at spørgsmålene er klare og – måske – også af en sådan art, at andre læsere kan få glæde af svarene.

Send spørgsmålene til redaktionen på info@ladanesa.com

Kære La Danesa

Jeg vil sælge min ferielejlighed, som ligger i Mijas Costa – den er i god stand. Jeg købte den i 1986 sammen med min nu afdøde mand. Jeg kan se, at nabolejlighederne bliver solgt. Men min er den bedste, så hvorfor bliver den ikke solgt? Den er til salg hos en advokat i Spanien, men jeg kan se den flere steder på Internettet. Er der noget, jeg kan gøre?
Venlig hilsen Britt

Kære Britt

Priserne stiger i Spanien, især Barcelona og Mallorca, så det er måske ikke så tosset, at din feriebolig ikke er solgt endnu. Der er mange grunde til, at ferieboliger ikke bliver solgt, men du kan forøge chancerne og prisen med fem simple ting:
1. Sørg for at det kun er dig der står på skødet.
Du skriver, at din mand er gået bort. Sørg for at lave korrekt arveskifte, så du står alene på skødet. Jeg anbefaler selv klienter at kigge efter andre ejendomme, hvis der ikke står de korrekte, og nulevende, sælgere på skødet. Hvis det er mindre end fem år siden, han gik bort, risikerer du strafafgift fra den spanske stat. Strafafgiften bortfalder, hvis det er længere siden.
2. Vælg om du vil have én mægler eller flere.
Danskere er ikke vant til, at boliger er udbudt til sælg gennem mere end én mægler. Der er, måske, en tendens til, at hvis du vælger at udbyde ejendommen eksklusivt gennem én mægler, investerer denne flere kræfter i at sælge din bolig. Hvis du købte ferieboligen gennem en dansk mægler, ved du måske, at det betyder noget, at man kan forstå hinanden. Prioriter dine egne behov, og vælg mægler(e) du forstår. Alene det at skulle sælge sin feriebolig gennem en mægler, man ikke har tillid til, kan gøre én usikker. Det samme gør sig gældende for kommende købere.
Er ejendommen til salg gennem flere mæglere, skal du være klar til at sætte god tid af til at snakke med dem alle sammen, når de har en køber på hånden.
Giv eventuelt en mægler tre måneder til at sælge din bolig, og giv ham eksklusivitet i de tre måneder.
3. Få overblik over skatten
Mange mæglere ‘glemmer’ at fortælle sælger, at de skal betale ejendomsavanceskat. Man får først den negative overraskelse nede hos notaren, og så er det for sent at bakke ud af handlen. Det er nemt at skaffe overblikket, før du sætter ejendommen til salg – spørg blot din advokat eller revisor. Skatten er på 19% i dit område i år. Der er en række fradrag, man kan gøre, før man udregner fortjenesten. Der er også risiko for, at man skal betale avanceskat i Danmark af salgssummen. Hvis man har brugt ejendommen som fritidsbolig, og hvis grunden er mindre end 1.400 m2, slipper man ofte for denne skat.
Det er også vigtigt at huske, at køber tilbageholder 3% af købesummen hos notaren. Det er til dækning af IBI, og det er møjsommeligt at få pengene tilbage fra den spanske stat.
4. Hav styr på papirerne
Sørg for at få lavet energicertifikat, og sørg for at betale IBI. Hent seneste referat fra grundejerforeningen, og seneste budget. Find skødet frem og husk at betale el, gas og vand-regningerne.
Når en køber melder sig, viser det, at du har styr på tingene, og køber overtales nemmere til at købe din ejendom. Det kan i sidste ende betyde, at du får en bedre pris.
5. Læs købsaftalen
Når du får en købsaftale fra mægler, er det vigtigt du forstår indholdet. Derfor anbefaler jeg, at du bruger en advokat i en times tid. Han kan fortælle dig, hvad de forskellige ting betyder. Vælg en advokat der taler det sprog, aftalen er skrevet i.
Der en lang række andre ting du kan tygge på, men det her er det vigtigste, når du skal sælge.
 
Du ønskes et rigt 2017.

Venlig hilsen Martin Binzer Lind
Advokat med speciale i spansk-danske retsforhold
(taler spansk, engelsk og dansk)

Af Martin Binzer Lind, Advokat Ret & Råd – Glostrup, Ballerup, Greve

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.