Det danske magasin i Spanien
Jeg har i mange år villet have styr på mit testamente, men nu er der nogen, der siger, at der er kommet nye regler i Spanien..

Jeg har i mange år villet have styr på mit testamente, men nu er der nogen, der siger, at der er kommet nye regler i Spanien..

Martin Binzer Lind, Advokat Ret & Råd – Glostrup, Ballerup, Greve

Ret & Råd – Glostrup, Ballerup, Greve

Velkommen til La Danesa’s brevkasse om arv, testamente og boligjura.
Advokat Martin Binzer Lind besvarer spørgsmålene fra læserne vederlagsfrit og derfor er det nødvendigt, at spørgsmålene er klare og – måske – også af en sådan art, at andre læsere kan få glæde af svarene.
Send spørgsmålene til redaktionen på info@ladanesa.com
Kære Brevkasse
Hver gang vi nærmer os et års afslutning, tænker jeg på familie og venner, og så begynder min dårlige samvittighed. Jeg har i mange år villet have styr på mit testamente, men nu er der nogen, der siger, at der er kommet nye regler i Spanien, og jeg aner ikke, hvor jeg skal begynde. De siger også, at notaren overhovedet ikke kan hjælpe i Spanien. Hvad gør jeg?
Jeg bor i Spanien, og har forladt Danmark for mange år siden. Jeg bor alene nu og har to børn. Den ene bor i Danmark og den anden i Belgien.
Det hele virker lidt uoverskueligt.
Mange hilsner fra Ole
 
Kære Ole
Der er mange danskere i Spanien i samme situation, og de har alle sammen forskellige grunde til ikke at gå i gang med testamentet. Meget tyder på, at hver anden tror, deres arv skal fordeles på en anden måde, end hvad der ender med at blive den endelige fordeling. Så der er god grund til at lave testamente. Når man ejer bolig i Spanien, er det endnu mere vigtigt at lave testamente, fordi de spanske regler er meget forskellige fra de danske.
Jeg kan ikke se ud fra dit spørgsmål, om du ønsker, at boet skal behandles efter spanske eller danske regler, så jeg svarer ud fra det ønske, de fleste danskere har.
De største forskelle er:
1. Ægtefæller arver ikke hinanden. Ægtefællen får dog en brugsret til deres fælles hus.
2. Man kan ikke sidde i uskiftet bo.
3. Man får bøder, hvis man glemmer at sige til de spanske myndigheder, at samleveren er gået bort. Du skal selv sætte gang i arveskiftet, der skal være færdigt senest seks måneder efter dødsfaldet.
4. Man kan selv fordele store dele af sin arv i Danmark. I Spanien kan man kun fordele ca. 1/3 (som i dit tilfælde).
Tilbage til dine spørgsmål:
Det er helt sædvanligt, at notar ikke rådgiver i Spanien. Det må de ikke, så du skal bruge advokat.
Mange danskere er mest trygge ved de danske arveregler. De nye EU-arveregler betyder, at du ofte kan få dit dødsbo skiftet i Danmark, efter danske regler.

Skiftekompetence – i hvilket land skal dødsboer skiftes?

Tommelfingerreglen er, at det er spanske domstole, der skal behandle dit dødsbo. Hvis vi laver et korrekt testamente og en aftale med dine arvinger, vil vi kunne øge sandsynligheden betragteligt for, at de spanske domstole henviser sagen til behandling i DK. Begge dine arvinger skal helst pege på, at Danmark skal håndtere dødsboskiftet.

Lovvalg – efter hvilke lands arveregler skal boet skiftes?

Før i tiden bestemte de spanske regler, at det var arveladers nationalitet, der bestemte, hvilke regler der skulle benyttes for dødsboer. Fremadrettet betyder EU-reglerne, at det i dit tilfælde, er de spanske regler der skal benyttes. Dette kan du ændre på ved et testamente, så det på ny bliver de danske regler.
Du kan som arvelader bestemme, hvilken lov der skal anvendes til at skifte dit dødsbo. Det kræver, at vi laver et testamente såvel i Spanien som i DK. Der er store forskelle mellem danske og spanske arveregler og afgifter. Jeg anbefaler derfor, at vi laver en nøjagtig analyse af dine forhold, før du bestemmer, hvilken ordning der er optimal for dig. Der er 17 regioner i Spanien med hver sine arveafgifter, så vi er nødt til at kigge på lige præcis dine forhold.
Konklusionen er, at du skal have spansk og dansk testamente, hvis du ønsker, at boet skal skiftes i DK efter danske regler. Vi kan med få ændringer bruge dit spanske testamente, og oversætte det så det kan benyttes i DK. Spanien har en intern regel om, at man modregner afgifter, der allerede er betalt i DK. Så dine arvinger kommer til at betale afgifter i DK og Spanien, men der sker modregning i Spanien af de afgifter, der er betaler i DK.
Jeg håber mit svar hjælper dig på vej.
Bedste hilsner
Hilsen Martin
Af Martin Binzer Lind, Advokat

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.