Det danske magasin i Spanien
Blomsterfestival i Córdoba

Blomsterfestival i Córdoba

”Blomster er et af livets største mirakler”, har Karen Blixen engang sagt. Hun ville have elsket Córdoba…

Middelalderens verdensmetropol
I dele af middelalderen var Córdoba den største og rigeste by i verden. Luksuriøse huse med smukke haver, forskellige offentlige bade og et stort bibliotek med oversættelser af blandt andet Platon og Aristoteles var noget af det, byen kunne prale af. Córdoba kom under arabisk styre i 711, men arabere, jøder og kristne boede her fredeligt side om side. De mødtes for at diskutere medicin, teologi og sociologi. Sammen var de stærke! La Mezquita, den smukke moske med røde og hvide søjler af granit, jaspis og marmor, er stadig den største arabiske bygning uden for den muslimske del af verden.

Som alle spanske byer har Córdoba også forskellige årlige fiestas, der vender op og ned på byen. En af de mest populære er La Fiesta de los Patios, dette år starter det den 3. maj og varer indtil 15. maj. For dem der elsker blomster, hvidkalkede huse, smalle gyder og intime gårdhaver – rejs dertil!

La Fiesta de los Patios er en konkurrence, hvor byens borgere konkurrerer om at få den smukkeste blomsterindrettede gårdhave, et populært indslag for både beboere – og for turister. Der er mindre end to timers kørsel fra Málaga by til Córdoba. Vi sætter os ind i bilen for at deltage i dette blomstereventyr.

Lidt historie
Det var romerne, der indførte traditionen med at bygge deres hjem omkring et lille, åbent rum. Dette gav skyggefulde områder, hvor der var behageligt at bo. Temperaturer op til 50 grader er ubehagelige, selv for en sydeuropæer.

Maurerne, med deres udprægede fornemmelse for skønhed, supplerede med smukke ornamenter og springvand, hvoraf nogle stadig findes i de ældste patioer.

Traditionen med at arrangere den årlige Fiesta de Los Patios begyndte i 1918, og fra 1921 begyndte kommunen i samarbejde med byens erhvervsliv at tildele priser til de smukkeste patioer. Begivenheden stoppede under borgerkrigen, der brød ud i 1936, og begyndte ikke rigtig igen før i de tidlige 1950’ere. Under fiestaen er patioerne åbne mellem kl. 11 og 14 og mellem kl. 18 og 22. Det koster ikke noget at komme ind, men ejerne har ofte stillet en skål ud, hvor besøgende forventes at efterlade nogle mønter. Forskellige præmier uddeles, førstepræmien er på hele 1.500 euro.

Vi starter vores eventyrlige ‘patiorunde’ i de smalle gader ved middelalderborgen El Alcázar, som stod færdig i 1328. Afsæt tid til selve slottet, og ikke mindst det smukke parkanlæg omkring den ærværdige bygning.

Hver gårdhave er et idyllisk lille blomsterparadis. Nogle har blomster i alle regnbuens farver, andre har holdt sig til én farve, ofte forskellige lyserøde nuancer. Mellem planterne er der smedejernsborde og stole, samt gamle haveværktøjer, der er sat frem som dekoration.

La Judería
Det gamle jødiske kvarter er måske den smukkeste bydel i hele Córdoba. Og også den mest besøgte. Dele af området er bilfrit, her er gaderne så smalle, at bilerne ganske enkelt ikke kommer frem. Til gengæld er der desto flere mennesker, specielt under blomsterfestivalen. Gårdrummene skal beundres og fotograferes, nogle venter tålmodigt på, at ejerne skal komme ud, sådan at de også kan foreviges. Og det er her, til La Juderia, at indbyggerne trækker, når mørket sænker sig. Her ligger barer og små caféer på rad og række, og der spilles spansk guitar og danses flamenco til langt ud på natten. Turister og indfødte stuver sig sammen rundt om små borde, og efter en stund har vi fået nye venner fra andre lande.

Og vi har slet ikke lyst til at forlade denne eksotiske smeltedigel.

Fakta:
Córdoba er hovedstaden i provinsen Córdoba, som ligger i Andalusien. Byen har ca. 328.000 indbyggere. Traditionen med en årlig Fiesta de las Flores begyndte så tidligt som i 1918 og kom på Unescos Verdensarvliste i 2012. Den blev standset da den Spanske Borgerkrig brød ud i 1936, og kom ikke i gang igen før næsten 20 år senere.

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.