Det danske magasin i Spanien
Varmen forbedrer genoptræning hos sclerose-patienter

Varmen forbedrer genoptræning hos sclerose-patienter

Jacob 2
Varmt vejr kan føre til bedre genoptræning hos sclerose-patienter, viser en norsk ph.d.-afhandling. Det har fysioterapeut Jacob Lindgreen også erfaringer med.

 

Lunt forårsvejr i Spanien er bedre at genoptræne i end regnfuldt og køligt forårsvejr i Skandinavien. Det viser en ny undersøgelse, der har sammenlignet et genoptræningsforløb på Tenerife og i Norge for patienter, der lider af sclerose. Noget tyder på, at Tenerife lige så godt kunne være Costa del Sol, for den danske fysioterapeut Jacob Lindgreen, der har klinikken Vita Sana, har også haft personer med sclerose til et genoptræningsforløb i Spanien.

“Jeg er heller ikke i tvivl om, at det hjælper med varmen,” fortæller Jacob Lindgreen og giver en forklaring.
“Når det er varmt, slapper musklerne mere af og leddene og vævsstrukturerne er mere smidige, så det er nemmere at arbejde med kroppen. Og så har man ikke en koldstart om morgenen her i vores varme klima, og det giver en bedre blodgennemstrømning.”
Han tror dog ikke kun, at det er varmen, der har betydning.
“Det har også stor betydning, at man kommer væk fra de vante omgivelser, så man kan holde fokus på at finde en ny rytme – og tage den nye rytme hjem,” siger Jacob Lindgreen.
 
Kæmpe forskel
Jacob Lindgreen har høstet gode erfaringer med genoptræning af sclerose-patienter. En af dem er 41-årige Anette Sønderskov fra Silkeborg. Hun har en mildere form for sclerose, hvor hendes krop bliver meget udmattet, hun bliver træt i hovedet, og benene bliver stive. Hun var på et ugelangt genoptræningsforløb i Spanien i maj måned og mærkede tydelige resultater ved at træne under varmere himmelstrøg.
“Jeg oplevede, at jeg kunne gå fra mit hotel ved Miramar Centeret ned til havnen i Fuengirola og tilbage igen. Det kan jeg ikke i Danmark. I Danmark ville jeg måske kunne gå 3-400 meter, hvis vejret er nogenlunde. Er det dårligt vejr og koldt, kan jeg slet ikke. Varmen gør, at benene ikke er så stive, og samtidig motiverer det mig til at komme ud, når det er 22 grader og solen skinner,” fortæller Anette Sønderskov.
Målet med opholdet i Fuengirola var, at hun sammen med Jacob Lindgreen skulle have et nyt boost til sin træning.
“Jeg fik ikke meget ud af min træning i Danmark. Det skulle være mere effektivt. På grund af min træthed var det vigtigt, at den tid, jeg brugte på træning, blev brugt rigtigt,” siger hun.
Da Anette Sønderskov kom tilbage til Danmark gik træningen også rigtig godt, fordi hun havde flere lune måneder foran sig.
“Det var virkelig godt at komme til Spanien i foråret, og så komme hjem til den gode danske sommer, hvor jeg kunne fortsætte træningen. Jeg fik boostet træningen i foråret og kunne nyde sommeren i Danmark. Hvis det var i efteråret, ville jeg komme hjem til kulde, sne og regn, og så ville det være det samme,” siger hun.
 
Individuel træning er vigtig
Jacob Lindgreen mener ikke kun, at varmen er vigtig for en effektiv genoptræning.
“Den individuelle genoptræning er også vigtig, så man kan arbejde på lige præcis det, som virker for den enkelte og giver den bedst mulige effekt på lang sigt,” siger han og tror også, at patienter med andre sygdomme kan få gavn af et ophold i Spanien.
“For sclerose-patienter ser det ud til at fungere, men også personer med gigtdiagnoser, rygproblemer, ny hofte eller knæ og mennesker, der har eller har haft cancer og fået kemobehandlinger kan få noget ud af det,” siger Jacob Lindgreen, der for nylig har startet et samarbejde med Brønshøj Fysioterapi, som kan forberede patienten på opholdet i Spanien eller fortsætte træningen efter turen.
Behandlingen er dækket af den offentlige sygesikring og sygeforsikringen Danmark.
 
Fakta om sclerose
Sclerose er en kronisk sygdom, der angriber centralnervesystemet. Sygdommen kan vise sig ved træthed, manglende kræfter i arme og ben, føleforstyrrelser og prikken i kroppen. Sygdommen rammer typisk i alderen 20-40 år. Dobbelt så mange kvinder som mænd rammes af sygdommen. Sclerose er i sig selv ikke en dødelig sygdom, men man kan dø af komplikationer af sygdommen.
 
Kilde: scleroseforeningen.dk.
Af Kasper Ellesøe, kasper@norrbom.com

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.