Hvornår fik din hund eller kat sidst kontrolleret sine tænder? De fleste hunde og katte har sunde og friske tænder, når de er unge, men i takt med at de bliver ældre, begynder de at blive plaget af tandsten. Hvis din hund er sur og irritabel, kan det være fordi, den har ondt i tænderne.
Mange hundeejere er slet ikke klar over, at hundens tænder også skal plejes, og ligesom det er vigtigt, at mennesker går til tandlægen, lige så vigtigt er det, at hunde får kontrolleret sine tænder. Kommer der en dårlig lugt fra hundens mund og har den svært ved at tygge, så kan det være tegn på tandproblemer. Over 80 procent af alle hunde over tre år er udsatte, og tit og ofte er de allerede begyndt at tabe sine tænder. Specielt små hunde hører til denne højrisikogruppe. Betændelse i mundhulen kan af og til sprede sig til resten af kroppen og forårsage skade på hjerteklapperne, leveren og nyrerne samt føre til en livstruende blodforgiftning.
Hvorfor falder tænderne ud?
Tænderne begynder at falde ud, fordi der dannes svage bakteriebelægninger. Denne belægning kaldes også plak og er fællesnævner for forskellige bakterier. Belægningen sætter sig godt fast på tænderne og kan kun fjernes ved rengøring med maskine eller ved at skrabe tænderne. Hvis plakken ikke fjernes, forkalkes den og omdannes til tandsten: en hård, gulbrun og ildelugtende belægning. Den tandsten, der findes på tænderne, er ikke årsag til sygdom i sig selv, men kan virke som grobund for en dybere plak, der dannes langs eller under tandkødskanten. I et sådant tilfælde ændrer den almindelige bakterieflora sig og begynder at nedbryde tandkødet og kæbebenet, og benvævet kan i tilfælde forsvinde. Hvis der ikke gøres noget for at stoppe processen, mister tanden sit fæste og falder ud.
Har din hund tandproblemer?
Det er nemt selv at tjekke hundens tænder. Løft hundens overlæbe så hjørne- og kindtænderne bliver synlige. Sunde tænder er hvide, og tandkødet har en frisk rosa farve, hvorimod et rødt og hævet tandkød med belægning eller misfarvning er et tegn på sygdom.
Behandling af tandproblemer
Fjernelse af tandsten er nøglen til en god tandhygiejne. Tandstenen fjernes med ultralyd, mens hunden er bedøvet, hvorefter tænderne poleres. Resultatet er et glat ydre, der muliggør en effektiv tandbørstning og en god tandhygiejne. Af og til vil det være nødvendigt at fjerne løse tænder samt at foretage en rodbehandling. Efter tandrensningen får det betændte tandkød mulighed for at læge, og fremtidige tab af tænder forhindres.
Bedre tandhygiejne
Da fjernelsen af tandsten ikke er permanent, er det vigtigt at fortsætte med plejen derhjemme. Det kan ske, at der dannes ny tandsten allerede to måneder efter, at hunden er blevet behandlet. Bed derfor dyrlægen om at skræddersy et behandlingsforløb, der passer til din hund. Her er nogle grundtips til, hvordan man kan forhindre, at problemet opstår igen:
Hyppig tandbørstning med specialtandbørste er den mest effektive måde at forhindre, at problemet opstår. Det anbefales allerede, når hunden er hvalp at vænne den til at få børstet tænderne. Det tager normalt 3-4 uger, før en voksen hund har vænnet sig til at få børstet tænderne. Tandpastaen skal være specielt til hunde og må ikke skumme, da hunde ikke bryder sig om ting, der skummer i munden. Det anbefales at spørge dyrlægen, hvor længe tænderne skal børstes.
De fleste hunde har godt af tyggeben eller lignende. Det giver tænderne motion og nedsætter dannelsen af ny tandsten. Der findes også terapeutisk legetøj, der også renser tænderne.
Den rette mad er grundstenen til god tandhygiejne. Det bedste resultat opnås, hvis hunden fodres med tørfoder af høj kvalitet. Tænderne skal arbejde, og derfor er tørfoder det bedste alternativ.
Susanne Kamu, Skandinavisk Smådyrsklinik
Autoriseret dyrlæge, D.V.M
contact@petvetkamu.com
www.petvetkamu.com
Tlf. 952 667 333
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
UDGIVES AF:
D.L. MA-126-2001