Det danske magasin i Spanien

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Dine fødder er en unik konstruktion, som bærer dig igennem hele livet. Foden er bygget til at klare store belastninger. Under almindelig gang kan dine ankelled blive belastet med, hvad der svarer til tre-fire gange din kropsvægt.

Dine fødder er en konstruktion af knogler, sener, muskler og et netværk af nerver og blodkar. Et svagt led i denne unikke konstruktion kan give smerter i dine fødder og påvirke resten af din krop.

Du skal passe godt på dine fødder, fordi de skal bære dig gennem hele livet. Og du kan forebygge visse fodproblemer ved bl.a. at pleje dine fødder og holde dem stærke med træning.

 

Din fod kan påvirke resten af kroppen
Dine fødder er fundamentet for din gang, og hvis du har problemer med dine fødder, kan det påvirke hele din krop, så du f.eks. kan få ondt i knæ, hofter, ryg og nakke.

Hvis den inderste fodbue (svangbuen) er slap eller mangler, som ved platfod, vil det påvirke dit ankel-, knæ- og hofteled til at rotere en smule indad. Dit bruskvæv i knæleddene og musklerne omkring dine knæled vil i så fald blive overbelastet. Visse muskler omkring knæleddet vil blive slappe, og andre muskler vil være meget spændte og stramme. Når de muskler, der styrer knæet, ikke kan arbejde, som de skal, kan det på langt sigt give dig ledsmerter pga. overbelastning. Når din ledbrusk bliver belastet uhensigtsmæssigt, kan det medføre, at du udvikler slidgigt i dit knæled.

Har du en slap svang, der er fleksibel, kan musklerne i mange tilfælde trænes op, så svangen spændes. Når din svang bliver stærkere, vil det have en positiv indvirkning på dine knæ og hofter, der i stedet for at pege indad vil rette sig til en mere lige stilling. Det vil belaste ledbrusken i knæleddene mindre og mindske din risiko for skader i knæene samt mindske risikoen for at udvikle slidgigt.

Foden kan påvirke, hvordan du bevæger dit knæled, og knæleddets bevægelse kan forplante sig op i din rygsøjle, hvilket på sigt kan ødelægge dine discus i rygsøjlen og give dig rygproblemer.

 

Gode råd til sunde fødder
• Vær opmærksom på dine fødder, plej dem og hold dem stærke med træning.

• Køb gode sko, der ikke klemmer og trykker nogen steder. Undgå for korte, smalle og højhælede sko, og husk at snørre/lukke dit fodtøj, så det sidder godt fast på foden. Køb evt. MBT-sko som fremmer fodafviklingen.

• Du kan evt. afhælpe problemer og lindre smerter ved at lade dig behandle af en fysioterapeut eller autoriseret fodterapeut, der kan hjælpe med at styrke og pleje dine fødder.

• Hvis du får smerter i foden, kan sko med stive såler, som f.eks. løbesko og/eller specialtilpassede indlæg, meget ofte hjælpe. Hvis du har et par løbesko så prøv at benytte dem, før du investerer i mere omkostningsfulde løsninger.

• Sko og indlæg kan ikke helbrede dine fødder, men de kan lindre symptomer og lette smerter.

• Hvis du har forsøgt dig med løbesko, indlæg og MBT sko, og du stadig har smerter, så bør du få undersøgt mulighederne for en evt. operation. Gå til din praktiserende læge for at blive henvist til en undersøgelse.

• For at bevare dine fødder sunde, stærke og smidige er det vigtigt, at du træner dem. Når du træner dine fødder, kan du forebygge visse problemer.

Hvis du allerede har problemer med dine fødder, er det vigtigt, at du holder dem så stærke og smidige som muligt. Træning kan hjælpe på lettere fodproblemer og modvirke, at de bliver forværret.

For at bevare stærke og smidige fødder er det nødvendigt at træne bevægeligheden i fodens led og styrke fodens muskler.

Hvis dine fødder har f.eks. knogleforandringer, stivhed i fodleddene eller i tæernes led, anbefales det, at du får undersøgt dem og får tilpasset et individuelt træningsprogram af en fysioterapeut.

 

Daglige øvelser til fødderne
• Sid med en bold under foden og kør frem/tilbage og rundt i et par minutter– gerne en massagebold med dupper.
• Foden i gulvet. Træk tæerne ind mod dig og øg svangbuen. Hold i tre sek. Gentag 10 gange.
• Spred tæerne og hold i fem sek. gentag fem gange.
• Sid med en blød bold under forfoden og klem om bolden i fem sek. Gentag 10 gange.
• Gå på tæer, på hæle, på yder- og inderside i et par minutter til sammen.
• Gå med bare fødder – i sær på stranden.

 

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du kan træne fodøvelserne på grund af smerter eller ubehag i dine fødder, skal du spørge din læge eller fysioterapeut, inden du går i gang med øvelserne.

Af Rikke Markussen, fysioterapeut, Centro Sanum

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa