Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Hej,
Mit navn er Andreas, og for fire år siden fik jeg rodbehandlet en kindtand. Nu begynder jeg at have smerter i den, når jeg tygger. Men hvorfor får jeg ondt, når tanden ikke længere har nogen nerver?

 

Hej Andreas!
Tak for din e-mail. Der kan være forskellige årsager til, hvorfor du har ondt i din tand. Men det kan tandlægen kun bedømme ud fra en undersøgelse.
En kindtand kan have tre til fem nerver, og nogen gange kan det være vanskeligt for tandlægen at finde alle nerverne/kanalerne til trods for røntgenbilleder. Så en forklaring kan være, at der er en nerve, som ikke er blevet behandlet (som vi tidligere har nævnt i en artikel om rodbehandlinger.)
Den tidligere rodbehandling kan også have været for kort, for lang eller for smal. At rodbehandle tænder er en af de mest vanskelige opgaver, en tandlæge har. Kanalerne kan være utrolig smalle, skæve og til og med dele sig uden, at det kan ses på røgtenbilleder. Det skyldes, at billederne ikke er tredimensionelle, ligesom tanden er. Dette gør rengøringen af kanalen vanskeligere, fordi filen ikke kan komme helt ned i enden af kanalen. Kommer man ikke helt ned i kanalen, kan det ske, at man ikke får fjernet hele betændelsen, som kan blusse op igen på et senere tidspunkt.

Filene, som man rengør kanalerne med, er vældig tynde og kan desværre gå i stykker, særlig ved meget trange og skæve kanaler. Hvis en fil går i stykker i kanalen og tanden gør ondt, må man i de fleste tilfælde, trække tanden ud, fordi man ikke længere kan rengøre kanalen.

En revne i tandroden /kæbebenet kan være vanskelig at opdage på røntgen, og det kan tage flere måneder, og helt op til et år før det opdages. Oftest gør det utrolig ondt at røre tanden.

Der findes bakterielle tandinfektioner, som kan være vældig vanskelige at eliminere til trods for korrekt behandling, for eksempel Candida i rodkanalerne. I specielle tilfælde kan man da tage prøver af bakterierne.

En kraftig betændelse i tandkødet kan også resultere i en lignende smerte, og så kan det blive nødvendigt med en omhyggelig rengøring og at fjerne tandsten.

Hvis tanden har en høj fyldning, kan det også udvikle en infektion rundt om rodspidsen, som kan give smerter ved bid.

Som du ser Andreas, kan dine problemer skyldes flere forskellige ting, og derfor bør dette undersøges af en tandlæge. Tøv ikke med at tage kontakt til os på Nordic Dental Centre, hvis du har flere spørgsmål.

 

Med venlig hilsen Christina Radics, tandlæge på Nordic Dental Centre.

Af Christina Radics, tandlæge, Nordic Dental Centre

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa