Udenrigsministeriet har introduceret en forbedret udgave af den såkaldte danskerliste. Danskere i udlandet skal registrere sig på ny for at være med på listen.
Det kan være en fordel at være registreret på Udenrigsministeriets danskerliste, hvis du opholder dig eller bor i udlandet. Gennem danskerlisten kan Udenrigsministeriets Borgerservice nemlig give dig informationer om situationen, hvis du er i et område, der rammes af naturkatastrofe eller uroligheder. Og derfor er det også for dig, der af og til rejser til lande, hvor der er en øget risiko for netop naturkatastrofer og uroligheder.
»Vi kan give oplysninger om for eksempel evakuering over e-mail og mobiltelefon. Vores største opgave er råd og vejledning«, siger Ole Neustrup, souschef i Udenrigsministeriets Borgerservice.
Men listen giver også Borgerservice mulighed for at få oplysninger frem om danskere, der forsvinder i udlandet under krisesituationer – og derved hjælpe til med, at de findes igen.
Mere fleksibilitet
Siden den nye danskerliste kom i brug i midten af december 2011, er 4.489 danskere (i skrivende stund, red.) blevet registreret. Desværre var det ikke muligt at overføre oplysningerne fra den tidligere danskerliste. Borgere, der vil være registreret, skal gøre det en gang til; til gengæld er det blevet nemmere:
»Det nye system er mere fleksibelt, fordi borgeren selv løbende kan registrere nye oplysninger«, siger Ole Neustrup.
På Udenrigsministeriets hjemmeside opretter borgeren en profil på danskerlisten med stamoplysninger. Herefter kan borgeren selv indføre aktuelle oplysninger, som for eksempel kortere rejser væk fra den bopæl, vedkommende ellers har registreret. Tidligere skulle hele registreringen gøres om. Som noget nyt kan borgeren også tilføje andre rejsende, der ikke er registreret på listen. Ved grupperejser er det derfor også tilstrækkeligt, at én af de rejsende er registreret.
For at undgå forældede oplysninger på danskerlisten får borgeren automatisk en e-mail et år efter den seneste ændring af oplysninger. E-mailen skal besvares, ellers ryger borgeren af listen efter en måned.
Store ambitioner
Den tidligere danskerliste var lagt ud på de enkelte ambassaders hjemmesider. Derfor kan Borgerservice ikke umiddelbart fortælle, hvor mange navne, den gamle liste indeholdt.
»Men det har formentlig været omkring de 50.000. Og det kommer vi nok op på igen«, forventer Ole Neustrup.
Han opfordrer i øvrigt både danskere, der er bosat i udlandet, og danskere, der rejser på egen hånd, til at blive registreret på danskerlisten. Det gælder især dem, der rejser i lande med forhøjet risiko for, at Udenrigsministeriets Borgerservice skal træde til med råd og vejledning.
Link: http://um.dk/da/rejse-og-ophold/rejse-til-udlandet/danskerliste/
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
UDGIVES AF:
D.L. MA-126-2001