Det danske magasin i Spanien

Man siger, at øjnene er sjælens spejl. I den virtuelle verden kan man imidlertid ikke se ind i sine medmenneskers sjæl, i hvert fald er en sådan anordning endnu ikke at finde i hverken Office-pakke eller App Store. I denne parallelle virkelighed er søgemekanismerne i stedet blevet spejlet, der reflekterer, hvad vi interesserer os for, hvad vi bekymrer os om, og hvad der er øjeblikkets zeitgeist.

___________

Verdens største søgemaskine, Google, har i sit maskinrum en mekanisme, hvormed man kan se, hvilke emner, navne og lignende, som internetbrugere efterspørger mest. Vi har kigget indenfor, for at se, hvilke som var de mest efterspurgte emner i 2011.
Man får dermed en indsigt i tidsånden, men den er ikke nødvendigvis køn, hvilket i sig selv kan være fascinerende nok. Det er mest kendte mennesker, skuespillere og popstjerner, fodboldspillere og ellers ukendte deltagere i konkurrencer a la X Factor, som de fleste af os er interesserede i at vide mere om, selvom Gaddafi da også var rimelig hot sidste år. Og så dimser.
Søgningerne afspejler desuden en ny tid, hvor mængden af tilgængelig information på verdensplan øges med 30 procent om året, hvilket ikke behøver at være en dårlig ting, men spørgsmålet er, hvor megen information vi kan rumme, og hvor hurtigt, der kan fyldes på.
Måske derfor den store interesse for de kendte og dem, der gerne vil være det. Og så påminder zeitgeisten om Woody Allens citat:
”Jeg tog et kursus i hurtiglæsning og læste Krig og Fred på 20 minutter. Den handlede om noget med Rusland.”

Spanske søgninger
Google står for over 90 procent af alle søgninger foretaget i Spanien.

Vi lader rækkefølgen af de mest søgte ord tale for sig selv:

1) Facebook
2) Tuenti
3) YouTube
4) Hotmail
5) Marca (sportsavis)
6) Google
7) Spil
8) As (sportsavis)
9) Vejret
10) Oversætter

Sammenligner man med Danmark, er billedet ikke meget anderledes. Også der er Facebook det mest efterspurgte ord, mens YouTube ligger nummer to og Google selv på en tredjeplads. Sportsaviserne er der byttet ud med TV2, BT og Ekstra Bladet, som er at finde som hhv. nummer syv, otte og 10.

Vækst, dimser og Gadaffi
På Google kan man desuden se, hvilke ord og udtryk, der havde den største stigning i 2011, og i Spanien er ‘Valg 2011’ nok ikke specielt unaturligt den efterlysning, der så den største stigning i løbet af det forgangne år.
Som nummer to på listen over de hurtigst voksende ligger Bankia, fusionen af Caja Madrid og Bancaja – måske på grund af en overbetalt og skrupeløs bestyrelse, men sikkert også på grund af tidligere rygter om behov for hjælp i millardklassen.
Derefter kommer Atrapa un Millon, showet på Antena3, efterfulgt af Whatsapp og slankelinjen Dieta Dunkan samt Juego de Tronos – altså spillet Games of Thrones.
Først på en syvendeplads ligger iPhone5, der i andre lande, heriblandt Danmark, var den søgning, der havde den største vækst, men spanierne valgte altså ikke at søge efter en dims, der ikke findes endnu. Men måske var det alligevel 4S, som alle disse mennesker gerne ville have vidst noget om.
Reality-showet kaldet Supervivientes 2011 ligger nummer otte, Tv-serien El Barco nummer ni, mens Muammar Gaddafi, den afdøde libyske leder, faktisk er nummer 10 på denne liste.

Personer, iPod og symaskiner
Muammar Gaddafi brillerer også ved at være den mest søgte person i 2011, når man sammenligner med året før.
På andenpladsen på denne liste ligger Pablo Alboran, efterfulgt af Amy Winehouse, Jennifer López, Paula Echevarría, Malena Costa, Justin Bieber også kendt som fyren, der vil være næste Jacko, Selena Gómez, Andy y Lucas og til sidst Shakira.
På verdensplan var den allermest eftersøgte Rebecca Black, en amerikansk pige, der triumferede med en sang på YouTube, kaldet ’Friday’. Hendes videoklip blev alene sidste år set af 167 millioner brugere, og det gav travlhed hos chat-forumer og søgemaskiner.
I Spanien har den mest eftersøgte dims såmænd været iPod, digitale kameraer og fjernsyn ligger nummer to og tre, mens symaskiner faktisk sneg sig ind som nummer syv og støvsugere holdt pladsen som nummer ni.

Stadig Yahoo
Selvom Google med omkring en milliard besøg om måneden for længst har overhalet Yahoo, eksisterer denne søgemaskine skam stadig. Her kommer verdens mest søgte ord på denne søgemaskine anno 2011:

1) iPhone

2) Casey Anthony

3) Kim Kardashian

4) Katy Perry

5) Jennifer López

6) Lindsay Lohan

7) American Idol

8) Jennifer Aniston

9) Jordskælv i Japan

10) Osama bin Laden

Kendisser dominerer klart den internationale liste, mens det er første gang siden 2002, at en teknologisk dims er på førstepladsen, og iPhones succes tilskrives de mange rygter omkring den stadig ventede lancering af version 5.

Fire ud af ti spaniere køber på nettet
Fire ud af ti spaniere handler nu på internettet, viser en undersøgelse foretaget af revisions- og rådgivningsselskabet Deloitte. Niveauet er dog langt fra det i Nordeuropa og USA.
I Spanien købte ni procent af indbyggerne alle sidste års julegaver online, mens 31 procent af befolkningen købte både på internettet og på almindelig vis. Det er 26 procent mere end året før.
Eksperter som professor Marc Cortés ved handelshøjskolen i Barcelona mener, at der stadig er en del modstand mod e-handel blandt spanierne, og at den virtuelle handel ikke kan konkurrere med det sociale aspekt ved traditionelle indkøb, specielt i Spanien, hvor klimaet er på den konventionelle handels side.
79 procent af de adspurgte i undersøgelsen nævner, at manglende muligheder for at bytte varerne også er med til fastholde dem i traditionelle forretninger. Tøjkæden Zara nævnes som en undtagelse, da forretningen også bytter eller tilbagebetaler pengene for en vare købt på nettet, hvis man alligevel ikke skulle bryde sig om den, og kædens internetafdeling er derfor blevet en enorm succes.
Det kan andre også benytte sig af, mener bl.a. Cortés, eftersom fire ud af ti spaniere altså allerede nu handler på nettet.

Af Jette Christiansen

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.