Det danske magasin i Spanien
Dagens Spanske nyheder 2012

Dagens Spanske nyheder 2012


Francisco García Lebrón under forhøret i går. Roca, som ses yderst til højre, lytter med.

Aifos kan ikke få regnestykket til at gå op

Den tidligere salgsdirektør i konstruktionsselskabet Aifos, Francisco García Lebrón, der er tiltalt for korruption i forbindelse med Malaya-sagen afhøres disse dage ved retten i Málaga.
I går kunne han dog ikke rigtigt få regnestykket omkring selskabets bestikkelse til at gå op, skriver Málaga Hoy. Francisco García Lebrón havde i 2006 erkendt, at han havde betalt flere millioner i bestikkelse til Juan Antonio Roca, den daværende rådmand med ansvar for byplanlægningen ved kommunen i Marbella og den hovedmistænkte i korruptionsskandalen.
Pengene, sagde han dengang, var betalt under bordet for at sikre opførelsen af hotel Gualdalpín Banús. I går ændrede han den forklaring til, at der aldrig var blevet betalt nogen form for bestikkelse. Han husker kun, at han havde givet Roca 100.000 euro i kontanter – uden dog at få en kvittering af den mand, som på vegne af Roca tog imod pengene ved en tankstation i Puerto Banús.
Også ejeren af Aifos, Jesús Ruíz Casado, er tiltalt og han har ligeledes opgivet modsigende forklaringer under afhøringerne ved provinsdomstolen.

 


Her er plads til flere.

Ferieindustrien lægger otte milliarder euro på Costa del Sol

Costa del Sol fik i 2011 besøg af 9,1 millioner ferierende, som sammenlagt efterlod omkring otte milliarder euro.
I går samledes ferieindustrien med myndigheder og presse så til et symposium under titlen Foro Málaga Hoy for at belyse det forgangne, gode år og overveje perspektiverne for de kommende.
”2011 har været et godt år, fordi turismen ikke er i krise og aldrig har været det,” sagde Elías Bendodo (PP), som er formand for turistforeningen Patronato de Turismo de la Costa del Sol, om antallet af besøgende og omsætningen, der er lig med en fremgang på 3,5 procent i forhold til året før.
Og deltagerne spåede en sikker fremtid for Costa del Sol, hvis ellers alleimplicerede parter imødeser turisters stigende krav til bl.a. hensyntagen til miljøet, renlighed og kommunikation.
”Er der noget, de ikke kan lide, tager de simpelthen et andet sted hen,” fastslog Bendodo, som også mener, at industrien skal blive bedre til at udnytte lavsæsonen.
På verdensplan rejste 675 millioner af os på ferie i 2000, dette tal var sidste år 940 millioner og spås at blive 1,6 millioner i 2020. Af de 1,6 millioner forventes 340 millioner at tage til et rejsemål ved Middelhavet.

 


Også vejen mellem Ronda og Kysten har været dækket med sne.

Sne i Málaga-provinsen

Efter et par måneder med flot solskinsvejr, men manglende nedbør, er tørkeperioden endelig brudt. Og det med sne.
Det kolde vejr satte ind den forgangne weekend og fortsatte i går, hvor det sneede i flere provinser i Spanien. Det drejer sig om bjergområderne i Almería, Granada, Jaén og selv i Málaga, hvor det bl.a. har sneet i naturparken El Torcal ved Antequera og i Serranía de Ronda, bjergene omkring Ronda, der har været næsten helt dækket af sne.
Meteorologerne mener dog, at temperaturerne vil stige igen allerede fra i dag, og at de fleste af skyerne vil forsvinde de nærmeste dage.

 


Her bor nu 46.196.278 mennesker.

Flere migranter end immigranter

I 2011 var der flere mennesker, som forlod flere mennesker Spanien end omvendt. Forskellen var ifølge det nationale statistiske institut INE 50.090 mennesker.
Det er første gang i de år, der er holdt regnskab med, hvem og hvor mange som kommer og går, at færre mennesker er kommet hertil.
Ifølge INE er indbyggertallet i Spanien nu på 46.196.278.

 


Løverne beundres af bl.a. José Antonio Griñán.

Løverne tilbage i Alhambra

De tolv løver fra Alhambra-paladset i Granada er nu tilbage efter snart et årtis fravær. Figurerne havde prydet fontænen gennem flere århundreder, men de var blevet kalket til og angrebet af vira, hvorfor kuratorerne besluttede at fjerne dem fra patioen for at restaurere dem og bringe dem tilbage til fordums pagt.
Under velkomstceremonien forleden, med deltagelse af bl.a. formanden for den andalusiske lokalregering, José Antonio Griñán (PSOE), samt en del heldige besøgende, afprøvedes også de hydrauliske system, hvormed løverne spyr vand, hvilket med tiden skal genindføres permanent.
Løverne stammer fra det 14. århundrede, hvor de blev fremstillet af marmor fra Almería. De anses for unikke, specielt fordi maurerne kun sjældent afbillede levende væsner.

 


Skatteminister Cristóbal Ricardo Montoro Romero.

En statsminister og 13 ministre

Spaniens nye ministerrække er den korteste i historien. 13 ministerier, mener Spaniens nye statsminister, Mariano Rajoy, er nok til at forvalte landet.
Og hvem er de så, de få udvalgte fra PP?
Vi giver her en kort profil af dem, én ad gangen, og i dag er turen kommet til skatteminister Cristóbal Montoro:
Cristóbal Ricardo Montoro Romero døbes drengen, der kommer til verden den 28. juli 1950 i Jaén, og som senere skal blive Spaniens skatteminister.
Han læser da også statsøkonomi ved universitetet i Madrid, hvor han senere opnår en doktorgrad og underviser frem til 1988.
I 1993 træder han for alvor ind på den politiske scene, hvor han bliver medlem af kongressen for Madrid, og fra 1999 er han med i Partido Populars top. Under José María Aznar er han først statssekretær for økonomi, og fra 2000 til 2004 er han skatteminister.
I oppositionsårene, fra PSOE vinder valget i 2004 og til PP genvinder magten i 2011, er han først medlem af Europaparlamentet, mens han i 2008 vender tilbage til kongressen, nu for Sevilla, en provins som han ved valget i 2011 skifter ud med Madrid.
Fra 2008 til 2011 er hans talsmand for økonomiske anliggender for PP.
I december udpeger den nyudnævnte statsminister, Mariano Rajoy, ham til igen at blive Ministro de Hacienda y Administraciones Públicas de España. Her overtager han skattehvervet efter PSOE’s Elena Salgado, mens han arver den offentlige administration fra en anden andalusier, nemlig Manuel Chaves.
Cristóbal Montoro er gift og har to børn.

 


Følg med i ministerføljetonen

Tidligere omtalte ministre.

3. januar: Statsminister Mariano Rajoy Brey.
4. januar: Vicestatsminister og talsmand Soraya Sáenz de Santamaría Antón.
5. januar: Udenrigsminister José Manuel García-Margallo y Marfil.
9. januar: Justitsminister Alberto Ruiz-Gallardón Jiménez.
10. januar: Finansminister Luis de Guindos.
11. januar: Sundheds-, social og ligestillingsminister Ana Mato Adrover.
12. januar: Indenrigsminister Jorge Fernández Díaz.
13. januar: Minister for offentlige arbejder (Fomento) Ana María Pastor Julián.
16. januar: Landbrugs-, fødevare- og miljøminister Miguel Arias Cañete.

Læs om ministrene og meget andet ved at klikke her

 

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.