Har du smerter i fødderne?

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Fodsmerter kan medføre, at du går dårligt og belaster knæ, hofter, ryg og nakke unødigt. Alt dette kan forårsage skader på disse kropsdele. Smerte er tegn på et problem, som man bør tage sig ordentligt af så hurtigt som muligt.

Bløde og hårde ligtorne, hård hud, revner i hælene, indgroede tånegle, hælsporer, smerter i mellemfoden osv. er alle sammen smertefulde sygdomme, der kun bliver værre, hvis de ikke behandles. De kan normalt kureres hurtigt og smertefrit, så hvorfor blive ved med at lide?

Jeg ser mange diabetikere og ældre mennesker, der har alvorlige problemer, som man kunne have forebygget med en smule pleje. Diabetikere kan udvikle ligtorne og hård hud hurtigere end andre, og det kan forårsage infektioner og kroniske sår i huden. Sår er meget alvorligt for alle, men diabetikere er især i stor risiko, da de kan lide af nerveskader, som nedsætter føddernes følsomhed, giver nedsat blodtilførsel eller dårlig blodcirkulation. Dette kan føre til kroniske sår i huden, som er meget svære at helbrede og kræver langtidsbehandling hos en specialist. Sår, vabler, rifter eller andre revner i huden heler ikke så hurtigt hos personer med denne sygdom. Der skal derfor forebygges ved at gå i gode sko med en bred tåkappe og god stødabsorbering. Det er meget vigtigt at undersøge fødderne dagligt, og hvis et problem opstår, skal man straks gå til en praktiserende læge eller fodterapeut. Meget af dette gør sig ikke kun gældende for diabetikere men også for ældre, raske mennesker.

Jeg ser også ofte folk med infektioner i fødderne, som er forårsaget af såkaldt ”badeværelseskirurgi”, altså af at folk selv har forsøgt at behandle ligtorne, hård hud eller problemer med neglene eller simpelthen pga. forsømmelse af fødderne. Lad være med at vente, til du ikke længere kan gå, før du besøger din fodterapeut, som kan løse problemet uden så meget besvær.

At holde dine fødder i god stand er meget vigtigt for dit helbred generelt, for hvis din evne til at gå er påvirket, så er resten af dit helbred det også. Dine fødders tilstand er en afspejling af, hvad der sker i din krop, så du bør behandle dem med den respekt og pleje, som de fortjener for alt det hårde arbejde, de gør for dig hver dag, for så vil de fortsat gøre deres for at holde dig aktiv og rask.

Jeg hedder Brenda Holman og har arbejdet i Centro Belleza, Centro Idea de sidste 14 år som fodterapeut og zoneterapeut.

Af Brenda Holman

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa