Metro-terapi – det er mit nytårsforsæt i 2012

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Og hvad er så metro-terapi?

Det er en ny trend, der kombinerer transporttiden med dit behov for at slappe af. En rigtig effektiv måde til at få puttet et frikvarter ind i hverdagen, hvor du kommer ned i gear, og bruger transporttiden på at puste ud, meditere og visualisere i stedet for at stresse over kø og forsinkelser, du alligevel ikke kan ændre på. Hører du til en af dem, der kan finde på at sende en sms, mens du går eller kører bil, eller læser du kalenderen igennem, mens du samtidig forsøger at holde din plads i overhalingsbanen, aftaler drøftes over mobilen i bilen og mentale to-do-lister bliver løbet igennem, du kan hidse dig selv op over køen i supermarkedet mm, så vil metro-terapi være et godt bud på et nytårsforsæt, der kan redde dig fra at brænde helt sammen.

Du kan udnytte din transporttid til noget effektivt, hvis du bevidst slapper helt af. Selvfølgelig er lidt forskel på, hvad du har mulighed for at praktisere af teknikker, i et overfyldt tog, en bus, et fly, i køen i supermarkedet eller bag rattet i din bil. Det vigtigste er at træffe beslutningen om, at din transporttid er tid til dig selv, hvor du skal og kan puste ud og lade op. At blive stresset over at toget eller flyet er forsinket, køen på motorvejen og andre ventesituationen, som du ikke selv er herre over, er med til at puls og blodtryk siger unødvendigt, og det er vigtigt at få disse tilbage i et fornuftigt leje igen og helst meget hurtigt. Kan du køre dig selv op over disse ting, slider du på din mentale energi, dit velvære og humør. Prøv i stedet at lære at acceptere det uundgåelige og du vil mærke, at du får mere energi. Dette kaldes metro-terapi og de tre knapper, du trykker, er meditation, visualisering og åndedrætsøvelser.

 

Mediter i tog eller fly og træk vejret dybt i bilkøen

Overanstrengelser og stress kan lagre sig i kroppen og medvirke til alvorlige sygdomme. Motion er en effektiv og nærmest legendarisk modgift, men metro-terapiens cocktail af øvelser med meditation, åndedrætsøvelser og visualisering har en ekstrem positiv og forebyggende virkning på stress. Sidder du i toget eller på flyet, så sluk mobiltelefonen, og læg den bærbare computer væk. Beslut dig for, at du ikke må hidse dig op over småting eller når der indtræffer situationer, hvor du hverken kan gøre fra eller til. Det er negativ stress, hvor du belastes uden at føle, at du har styr på, hvad der sker. Sidder du bag rattet, skal du selvfølgelig koncentrere dig om kørslen, men holder du i kø, kan du så let som ingenting lave åndedrætsøvelser, der hjælper dig ustresset gennem ventetiden.

Disse enkle metoder bag metro-terapi kan bruges i alle belastende situationer; køen i super markedet, i venteværelset, før en eksamen, jobsamtale eller pressede situationer, som vi alle udsat for i dagligdagen

Sådan kommer du i gang

Åndedrætsøvelser virker forebyggende mod stress, og er du allerede stresset, kan de få dig til at falde helt ned. Du kan lave dem overalt uden at vække opsigt, da de udføres diskret, rimelig lydløst og kun tager få minutter. Du får styr på puls og blodtryk.

Sådan gør du: Sæt dig godt til rette med rank ryg. Fokusere på dit åndedræt. Brug 6-3-6 metoden: Træk vejret ind gennem næsen, mens du tæller til 6, hold vejret mens du tæller til 3 og pust langsomt ud igen, mens du tæller til seks. Træk vejret så dybt som muligt, og mærk at mave og brystkasse udvides. Gentag øvelsen mindst 10-15 gange.

Meditationsøvelse: Du kan nemt meditere siddende i et transportmiddel, klart nok ikke, hvis du sidder bag rattet. Det er simple teknikker, som dog kræver øvelse. Du afspænder din krop og hjerne, din vejrtrækning bliver rolig og regelmæssig, og din koncentrationsevne skærpes. Du tømmer hjernen for unødvendige bekymringer og stress og får meget mere energi til dagens øvrige gøremål. Du slapper af i krop, sind og sjæl.

Sådan gør du: Sid med rank ryg og hænderne i skødet. Se lige frem, så din nakke er lige. Forestil dig, at din hage hviler på et fad. Slap af i skuldre og arme. Find en god rytme, hvor du trækker vejret roligt og dybt ind gennem næsen og langsomt puster ud via næse eller mund. Luk øjnene, og vend tankerne indad. Tænk på noget smukt; se fx dig selv ved havet, hvis du holder af det. Saml tankerne omkring dig. Fortsæt, til du føler dig helt afslappet og rolig. Træk vejret dybt ind gennem næsen, og forestil dig, at du trækker bølgen imod dig med dit åndedræt, og at du skubber bølgen ud i havet igen, når du puster ud. Fortsæt til du er helt afslappet.

Visualiseringsøvelse: Er du nervøs for noget, du skal lave, et møde eller andet hvor du er og kommer i centrum, kan du passende bruge transporttiden med visualisering til at opnå det, du gerne vil. Du kan lave øvelsen alle steder, hvor du sidder behageligt og har fred til at lukke øjnene. Du øger din selvtillid, forbereder dig til det, du skal, får overblik og føler, at du har situationen under kontrol. Lav øvelsen til du føler dig afslappet og er ladet op med mere selvtillid. Gennem visualisering gennemgår du det, du skal, inden det virkelig sker, og på den måde er din krop, dit sind og hele dig parat til at yde det bedste og meget mere.

Sådan gør du: Sæt dig godt til rette. Luk øjnene. Tag tre dybe vejrtrækninger; en for følelserne, en for kroppen og en for tankerne. Fokusér på dit ”tredje øje”, punktet i panden mellem øjnene. Forestil dig, at du ser med dit tredje øje. Tænk på det du skal deltage i, og lad det udspille sig som en film foran dit tredje øje. Lad i tankerne det, der skal foregå, forløbe på den absolut bedst tænkelige måde for dig. Mærk hvor godt det føles i hele kroppen og gem denne følelse og billedet indeni dig, så du med lethed kan genkalde dig følelsen, når du er i situationen i virkeligheden.

klik ind på www.ladanesa.com for at se de fem bedste grunde til at snuppe en pause!

Jeg hører selv til en af dem, der ofte stormer gennem hverdagen, selvom jeg godt ved, at det skal og må jeg ikke. Jeg kan skam også finde på at sende en sms eller tale i mobil kørende i bilen. Nu har jeg ofte to små politibetjente til at sidde på bagsædet, og de skal nok hurtigt få sat en stopper for både at snakke i mobil eller sende sms, når jeg kører. Samtidig er de to små trolde også med på trenden, hvis jeg fx spørger dem, hvad de tænker på, når vi kører, så siger de ofte, ”ingenting – jeg sidder bare og slapper af, og kigger på bjergene”. Det SKAL simpelthen være mit nytårsforsæt, jeg vil til bruge disse små pauseknapper, som jeg egentlig hele tiden får foræret i min hverdag, meget mere effektivt, for det er jo så let og ligetil.

Rigtig godt og sundt nytår til alle La Dansea’s læsere – med mange flere pauseknapper end i de forgange år.

Af fysioterapeut og akupunktør Betiina Larsen

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa