Hvordan vil verdensøkonomien udvikle sig i den kommende tid? Vil statsgældsproblemerne i eurolandene løbe løbsk? Og hvad med det store amerikanske underskud? Vesten står igen på randen af recession, så kan vi i virkeligheden bare kaste en hvid pind efter et globalt økonomisk opsving i den nærmeste fremtid?
La Danesa har bedt en række danske bankfolk og andre eksperter på området om at tage et kig ind i krystalkuglen og komme med et bud på, hvor vi er på vej hen, og hvad den private investor bør være opmærksom på.
Det skal blive værre – før det igen kan blive godt
Af John Stihøj, Aktieinfo, www.aktieinfo.net
2011 har ikke været og bliver ikke et godt aktieår. Kursudviklingen har imidlertid været meget forskellig. I Danmark oplevede C20-indekset en periode med sidelæns handel mellem 450 og 470 frem til maj måned. Herfra tog de danske aktier et skridt ned ad stigen til intervallet 420-440 frem til august, hvorefter pessimismen for alvor fik medvind. Indekset droppede og befinder sig nu i et nyt interval mellem 330 og 360. På de udenlandske aktiebørser var kursstigninger lidt større i perioden frem til maj måned, idet eksempelvis Dow Jones steg fra årets start i 11.577 til en top i 12.800 i maj for siden i august at droppe ned i intervallet 10.500 til 11.400. Den samme tendens så man i DAX i Tyskland med en stigning fra årets start i 6.914 til en top i 7.600 i maj måned. Også her startede den nuværende nedtur i august, hvilket har sendt indekset ned i et nyt interval mellem 5.000 og 6.000.
Alt dette er imidlertid historie, og nu gælder det om at se på, hvad fremtiden kan byde på. Denne artikel er skrevet medio oktober, og meget kan nå at ændre sig inden de investormøder, som Aktieinfo deltager i midt i denne måned på Costa del Sol. I skrivende stund er værdierne: C20 350, DAX 5.800, Dow Jones 11.400 og S&P 500 1.195. Vi ser et meget lille Upside for aktierne, da udfordringerne for de globale økonomier er markante. Den vestlige verden står på tærskelen til en periode med stagnation, og med risiko for egentlig recession – muligvis en ny finanskrise. Europa og USA vil få meget vanskeligt ved at øge de offentlige udgifter for at sparke gang i væksten, da alt sker for lånte penge. Verden vil således blive opdelt i de tidligere stærke vestlige økonomier med stagnation og fortsat vækst i BRIK- og Next11-landene og hertil associerede lande.
Husk at formuer grundlægges i dårlige tider
Tiden vil dog løsne op for udfordringerne, og det vil komme aktierne til gavn på et senere tidspunkt. Vi ser derfor ingen grund til, at man som investor ”graver sig ned” og slet ikke vil deltage i det at investere i aktier. Husk på en gammel læresætning: ”Formuer grundlægges i dårlige tider”. Netop i disse dårlige tider er der masser af eksempler på selskaber, der er blevet så tilpas billige, at de næsten ikke kan undgå at blive til gode investeringer, hvis man har tid og råd til at vente på bedre tider. Danske eksempler herpå er A.P. Møller – Mærsk, Carlsberg, Coloplast, DSV, Danske Bank, Pandora, Vestas m.fl. Aktieinfos pointe er derfor, at man som investor ikke må smide alt over bord, uanset hvor dystert udsigterne for de globale økonomier er for tiden. Der kommer bedre tider igen. Alt dette vil jeg komme nærmere ind på i mit foredrag på investormøderne 15. og 16. november. Jeg kommer også med et opdateret bud på, hvor vi hos Aktieinfo ser bunden for aktierne – og muligvis er den allerede passeret på dette tidspunkt.
For nærværende gælder det om som investor at agere kortsigtet på markedet. Vi har set store kursmæssige udsving på op til 5% over dagen for selv det store tyske DAX-indeks. Det giver gode muligheder for hyppige køb og salg, hvor det gælder om at time købene bedst muligt og for alt i verden at undgå grådighed. Altså at sælge ”med bind for øjnene”, når det ønskede kursmål er opfyldt. Ellers forsvinder de opnåede gevinster alt for ofte, da udsvinget hurtigt kan skifte til nye kursfald. Dette har vi haft stort held og dygtighed med i Aktieinfos kortsigtede modelportefølje i de seneste måneder.
Få hjælp fra Aktieinfo
Du er din egen lykkes smed, og pengene ligger bedst i din lomme. Det er udgangspunktet for Aktieinfos tilbud til investorer om at ”gøre-det-selv”. Aktieinfos produkter hjælper investorer til selv at kunne træffe en beslutning på et kvalificeret grundlag med egen kontrol over beslutningen og dermed også kontrol over det forløb som investeringen vil få. Aktieinfo har således ingen fordel af omsætning ved handel eller anden børsaktivitet i sig selv. Vi står på samme side af bordet som vores kunde, investorerne.
Aktieinfos services er billige, gennemskuelige og lette at anvende og al kommunikation foregår via e-mail og Internettet. Afkastet på vores portefølje har siden 2001 været væsentligt bedre end udviklingen i C20-indekset og EuroStoxx 50 som sammenligningsgrundlag.
Kom og hør om Aktieinfo på investormøderne medio november eller kontakt John Stihøj på tlf. (+45) 75 51 02 48 eller via e-mail info@aktieinfo.net, så skal vi nok finde en løsning, der passer til dine behov.
Finanshuset Demetra Fondsmæglerselskab
Forbered dig på næste alvorlige recession
Den globale økonomi er i den værste krise siden 30’erne, og der er lang vej, før der er ryddet op i de globale ubalancer. Finanshuset Demetra vil, ud fra 20-30 års arbejde med Business Cycle-modeller og trendanalyse, præsentere, hvordan virksomheder og private investorer bør forberede sig strategisk og taktisk på næste recession. En ny recession er allerede undervejs og kan blive mere alvorlig end 2007-2009, da regeringers og centralbankers mulighed for yderligere stimuli af økonomien er begrænset.
Private Investorer mangler den nødvendige indsigt i at forvalte deres kapital. Hvordan kan det gøres bedre med enkle midler?
Økonomen John M. Keynes skrev: ”Uvidenhed nægter os sikker viden om, hvad sandsynligheden er”. Dette citat er grundlæggende uanset, hvilket erhverv man beskæftiger sig med.
Viden og indsigt får man ved hårdt arbejde hver eneste dag. I investeringsbranchen er viden og indsigt afgørende for at få succes som enkeltperson. Som privatinvestor kan det være meget vanskeligt at tilegne sig den nødvendige viden. Derfor overlader man det tit til investeringsforeninger at investere for sig.
De personer, der administrerer disse investeringsforeninger, har en udmærket strategisk indsigt i aktiemarkederne, men det er ikke nok til at forhindre, at man taber penge, fordi de altid skal være investeret. Så hvis aktiemarkedet generelt falder 50%, mister du halvdelen af din kapital. Vær opmærksom på, at du så skal tjene 100% for at få din kapital intakt igen.
Vi har set voldsomme udsving i aktiemarkederne siden år 2000. Når man skal leve af sit afkast, er strategiske (porteføljesammensætning) tiltag ikke nok. Det kræver også, at man har et svar på følgende spørgsmål: Hvordan agerer jeg i forhold til markedet? Eller hvordan handler jeg taktisk i forhold til markedet? Private investorer skal være langsigtede, men hvordan handler jeg både langsigtet og undgår de større tab, som markedet i disse år giver mig som investor.
Ingen strategier og taktiske overvejelser virker perfekt altid, men korrekte Business Cycle (konjunkturanalyser) analyser, giver investorerne god mulighed for at handle korrekt. Den grundlæggende viden om konjunkturerne er etableret af konjunkturforskerne, men kun et fåtal af økonomerne anvender dette arbejde.
Pladsen tillader ikke, at jeg gennemgår de gamle konjunkturøkonomers arbejde her, men jeg vil på Investeringsseminaret på Hotel Tamisa Golf gennemgå og forklare deres arbejde i kombination med investeringer i aktier og obligationer.
Jo bedre man er til at analysere konjunkturerne, jo bedre afkast. Cyclusforskeren Edward Dewey skrev følgende i sin bog (fra slutningen af 1940erne): ”Cycles, The Science of Prediction”: ”Hvis jeg skulle vurdere de økonomiske forventninger, ville jeg holde mig langt væk fra bankanalytikere. Sådanne personer er ikke tæt på ”almindelige mennesker”. Bankanalytikere vil fortælle dig, hvad de tror, men det er ikke det, du ønsker at vide. Du ønsker at få kendskab til den brede befolknings holdning”. Årsagen er, at det er ”almindelige mennesker”, der bestemmer konjunkturudviklingen. Aktiemarkedet er en ledende økonomisk indikator. Derfor er studiet af aktiemarkedet i sig selv et vigtigt element. I figuren har vi vist aktiemarkedet i historisk sammenhæng tilbage til 1920erne. Når man kaster et blik på den, kan man se, at der er perioder, hvor den såkaldte ”køb og behold” strategi ikke virker. Indtil 2000 virkede den i 17 år. Men nu er vi igen i en periode, hvor den ikke virker. Investorer i aktiemarkedet har ikke fået afkast siden 2000, hvis man har brugt den strategi, som bankerne anbefaler. Derfor er det nødvendigt, at du tilpasser dine investeringer til den tidsperiode, vi er i. For at optimere dette er det nødvendigt med et strategisk niveau og et taktisk niveau. For at agere professionelt er det nødvendigt, at man nedfælder det på et stykke papir og holder disciplin. Omgivelserne vil forstyrre din tankegang og bringe dig i tvivl.
Mark Twain var foran udviklingen: ”Oktober. Det er en af de farligste måneder at spekulere i aktier. De andre er juli, januar, september, april, november, maj, marts, juni, december, august og februar.”
Nykredit i Spanien – bedre resultat end nogensinde før
Hvor de danske boligejere mildt sagt er noget tilbageholdende med at handle boliger for tiden, oplever Nykredit i Spanien en meget høj aktivitet. Nykredits kontorer i hhv. Alicante og Marbella har rigtigt travlt med at hjælpe skandinaver, som køber bolig i Spanien – og det er man naturligvis kun begejstrede for.
Christel Mark Hansen, repræsentationschef for Nykredit i Marbella fortæller: ”Hér i starten af oktober har vi allerede nu finansieret flere boliger end hele sidste år. Vi kan mærke, at der fortsat er stor interesse, så resten af året får vi nok også travlt. Det hænger naturligvis sammen med, at boligpriserne er faldet mange steder i Spanien, men det er også væsentligt, at kendskabet til Nykredit er steget hos både nordmænd og svenskere på de spanske kyster.”
Nykredit har haft fremgang i forretningen i Spanien siden etableringen af de to kontorer i Spanien i 2004. Udover indsatserne på Costa del Sol og Costa Blanca har Nykredit i stigende grad fået foden inden for på det mallorcinske boligmarked.
Eurokonto
Som én af de førende finansielle aktører i Danmark med både realkreditlån, bank, pension og investering på produktpaletten er det kun naturligt, at Nykredit også ønsker at imødekomme flere finansielle behov hos de danskere som er bosat i udlandet. Det har resulteret i et ny bankkonto, som blev introduceret her i sommers.
Christel Mark Hansen uddyber:
”I juni i år har vi introduceret Eurokontoen, som er en indlåns- og opsparingskonto i euro. Udover at du kan få en pæn rente på dit indlån, giver kontoen mulighed for at du kan betale dine faste udgifter i Euro. Det er via Nykredits netbank, at betalingerne kan administreres, og det er ikke mindst praktisk, når man, som mange af vores kunder, har en privatøkonomi i både danske kroner og euro.”
Mød os på Facebook
Som det første enkeltstående Nykredit-kontor, har Nykredit i Marbella for lidt over et år siden oprettet egen side på Facebook, hvor nyheder, arrangementer, anbefalinger osv. annonceres løbende. ”Vi opdaterer siden et par gange om ugen med nyt, som vores kunder her i Spanien kan have glæde af – det kan både være de seneste investeringsanbefalinger og nyt om boligpriserne på det spanske marked”, fortæller Christel. Siden har indtil videre mere end 200 personer, som besøger den ofte, og de ansatte hos Nykredit i Marbella håber, at der kommer mange flere til.
Kontakt Nykredit i Marbella og hør mere om boligfinansiering eller Eurokonto. Tel.: (+34) 952 905 150 – marbella@nykredit.dk
Besøg os på facebook klik her
En usikker tid – Hvor skal økonomien hen?
Verdensøkonomien går en usikker tid i møde. Væksten er bremset kraftigt op i de gamle økonomier, mens der stadig er pæn vækst i de nye markeder i Latinamerika, Østeuropa og Asien.
De dårlige vækstsignaler har fået os til at nedjustere forventningerne, og vi forudser nu, at den lave vækst i de gamle økonomier fortsætter et godt stykke ind i 2012. Europas gældskrise spiller her en afgørende rolle. Vi venter ikke, at verdensøkonomien står foran en ny dyb nedtur, men risikoen for en mild recession (negativ vækst) i de gamle økonomier er betydelig. Forskellen mellem netop en mild recession og vores hovedscenarie med lavvækst er imidlertid ikke stor.
Hvad sker der med Europas gældskrise?
Portugal, Irland og Grækenland har allerede fået hjælpepakker af EU, og især Grækenlands situation ser alvorlig ud. Men nu er Italien og Spanien også havnet i gældskrisens malstrøm, og hele euro-konstruktionen er under pres.
Vi vurderer stadig, at den politiske vilje er tilstrækkelig stor til at sikre eurosamarbejdets fortsatte eksistens. Men fraværet af en mere komplet løsning betyder, at ustabiliteten på finansmarkederne kan fortsætte. På den lange bane er der kun én vej for eurosamarbejdet; nemlig tættere integration. Men det bliver en langtrukken proces, som ikke vil løse den akutte krise.
Vores hovedscenarie er således, at euroen halter sig igennem og klarer skærene, også selv om vi stadig venter en større græsk gældsrestrukturering. Men risikoen for en mere dyster udvikling er steget betydeligt. Især Grækenland er på vippen, men også stigende italienske renter udgør en risiko.
Hvad er udsigten for finansmarkederne?
De kommende måneder vil være behæftet med stadigt lavere vækst- og indtjeningssignaler fra virksomhederne. Vi forventer i den henseende ikke, at investorerne bliver overraskede over trenden, om end hastigheden kan komme som en overraskelse. Primært relateret på nedsiden.
Hvor investorerne i et vist eller fuldt omfang allerede har indstillet sig på, hvad der kommer til at ske på indtjeningsrevisionerne, kan det være en udfordring, at vi næppe får det fulde billede af den nuværende økonomiske nedtur de kommende 1-2 kvartaler. Det kan gøre investorerne mere nervøse eller fastholde et højt stressniveau.
Jyske Bank forventer moderat stigende aktiekurser de kommende måneder. Hvis der findes en ”bagstopperløsning” i Europa, som både kan adressere en græsk fremtid (restrukturering m.m.) og give et troværdigt ”rids” af, hvordan fremtiden vækstmæssigt kan se ud, kan der meget vel forekomme et positivt vakuum efter de meget markante kursfald. Hvis pinen derimod trækkes ud, og det kniber med at få fundet bagstopperen, vil det bidrage til at fastholde den høje nervøsitet og usikkerhed i en længere periode.
Som man kan se, befinder vi os i en meget uforudsigelig tid og derfor er det endnu vigtigere at have et klart overblik samt plan for såvel investeringer som for den samlede formue. Jyske Bank tilbyder et formuemøde hvor vi giver et overblik over hele formuen og finder en individuel plan set i forhold til både arv, investering, pension og bolig, som passer til din individuelle situation. Derfor: Kom ind til Jyske Bank i Gibraltar eller giv os et kald på 00350 200 59208 og sæt op et møde.
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
UDGIVES AF:
D.L. MA-126-2001