Bliv, siger forretningsledere til Zapatero
Lederne af nogle af Spaniens største selskaber har opfordret statsminister José Luis Zapatero til at blive på sin post. Det sker, efter at oppositionspartiet PP igen har opfordret den socialistisk ledede regering til at træde tilbage og udskrive valg i utide.
I lørdags mødtes statsministeren med ledere af de 41 største spanske selskaber, anført af Banco Santanders Emilio Botín, samt repræsentanter for fagforeningerne og arbejdsgiverforeningen. Her lovede statsministeren at indføre et nyt sæt økonomiske reformer for at møde EU’s strengere regler, som blev godkendt i fredags, efter den portugisiske regering trådte tilbage. Zapatero hævdede også, at de internationale markeder har fornyet tro på Spanien.
Forretningslederne mener, at Zapatero skal blive for at gennemføre stramningerne, i stedet for at skabe den yderligere uro, som et valg i utide vil medføre. Ligeledes ønsker de, at statsministeren ikke offentliggør, hvorvidt han genopstiller i 2012. Der har i regeringspartiet været diskussioner om, hvorvidt førerposten skal gives til nummer to, indenrigs- og vicestatsminister Alfredo Pérez Rubalcaba, ligesom forsvarsminister Carme Chacón har vist interesse.
Forretningslederne lovede at anspore oppositionspartiet til at samarbejde med regeringen i dets bestræbelser på at få den spanske økonomi tilbage på fode.
Mistænksomme mandtal
Myndighederne mistænker 22 kommuner i Málaga-provinsen og 395 i hele landet for at have fiktive personer skrevet i mandtal.
Kommunernes får udbetalt et fast beløb pr. indbygger fra statskassen, mens det nu er undersøgelser fra valgkomiteen, der hører under det nationale statistikbureau, som op til lokalvalgene den 22. maj holder øje med kommunerne, så der ikke kan snydes med antallet af stemmeberettigede.
Det er endnu ikke offentliggjort, hvilke kommuner, det drejer sig om.
Hjemmeslagtninger trods forbud
Spaniere ignorerer forbud mod traditionelle slagtninger af grise, der foregår med kniv og påfører dyret unødvendig stor smerte, skriver El País.
Den forgangne vinter blev 17.481 grise slagtet i baggårde i Extremadura, og lignende antal ses i de øvrige regioner.
Den traditionelle slagtning foregår ved, at grisen får skåret halsen over og kort efter dør af blodtabet. Slagtningen efterfølges af en stor familiefest, hvor man sammen tilbereder pølser m.v. Men denne form for slagtning har været forbudt i to årtier, men forbuddet bliver stadig ikke taget alvorligt. Siden 1993 har EU tilladt slagtninger uden for slagteriet, hvis dyret først er bedøvet, men det sker ikke.
For at komme de traditionelle slagtemetoder til livs og imødekomme reglerne, har de enkelte regioner tilbudt at dele stødpistoler ud til private. Men det er ikke sket endnu.
”Det er en privat handling, som vi ikke kan kontrollere. Vi råder folk til at få deres grise slagtet på et slagteri med bedøvelse, men hvis det sker på andre måder, kan vi ikke stoppe det,” siger en talsmand fra det lokale sundhedsvæsen.
På billedet her ses tre af byens indbyggere med efternavnet Japón.
Japans tsunami når Corria del Río
I den såkaldt ”japanske” by, Corria del Río, ved Sevilla, mærkes efterdønningerne af flodbølgen i Japan specielt. Corria del Río er venskabsby med Sendai, som er værst ramt af katastrofen.
Japanere kom i 1614 sejlende op ad floden Guadalquivir mod Sevilla, hvorefter flere af dem valgte at slå sig ned ved floden, nærmere betegnet i Corria del Río. I dag hedder mellem 650 og 700 af byens knapt 29.000 indbyggere Japón til efternavn. Mange har været i kontakt med venner i Sendai, sendt penge og byen planlægger nu en fodboldkamp med kendte spillere for at indsamle flere.
La Danesa har besøgt byen og talt med de japanske efterkommere. Læs historien: Japanere ved Guadalquivir.
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
UDGIVES AF:
D.L. MA-126-2001