Hej!
Mit navn er Maria, og jeg er 71 år gammel. Jeg har i det store hele et godt helbred, men tager medicin for depression, højt blodtryk samt blodfortyndende piller. Af og til føles det, som om jeg er meget tør i munden. Jeg fik for fem år siden indsat fire implantater med en bro, der blev skruet fast på implantaterne. Efter dette har jeg ikke været til tandlægen, da jeg har boet forskellige steder i to forskellige lande, efter min mand gik bort. For nogen tid siden begyndte det at bløde ved et af implantaterne, da jeg børstede tænder, og nu føles det, som om skruen, der holder implantatet fast, er løs. Jeg forstår det ikke, for min tandlæge forsikrede mig, at implantaterne ville holde hele mit liv?
Hej Maria
Tak for din henvendelse. De fleste medikamenter mindsker produktionen af spyt i munden, hvorfor det kan være nødvendigt at bruge et produkt mod tørhed i munden. Din tandlæge kan fortælle dig hvilket, der passer bedst til dig.
Hvad angår dine implantater, er det en helt fantastisk behandlingsmetode med en meget høj succesrate. Men implantaterne kan, ligesom dine egne tænder, løsne sig, hvis de ikke børstes ordentligt. Det er ikke nok bare at få indsat implantaterne, du skal selv sørge for at passe godt på dem, fra den dag du får dem indsat. Din tandlæge vil fortælle dig, hvor ofte du skal komme til eftersyn på klinikken, hvor tænderne og implantaterne også rengøres. Begge dele har stor indflydelse på, hvor smertefrit dit liv med implantaterne bliver. Desuden kan tandlægen ved disse eftersyn også undersøge, om der skulle være opstået komplikationer, og i så fald behandle dem i tide, så det ikke bliver nødvendigt at fjerne tanden/implantatet, samtidigt med at du undgår, at tanden/implantatet løsner sig.
Periimplantitis er en infektion, der kan sammenlignes med parodontose men på implantatet og ikke selve tanden. Den mest almindelige årsag til periimplantitis er, at mikrober angriber vævet rundt om implantatet, som efterfølgende skaber betændelse (blødninger), der kan udvikle sig til en kronisk lidelse, hvis den ikke behandles med det samme. Skaderne på implantatet viser sig som regel som kraterlignende skader på benet rundt om implantatet. Hvis infektionen ikke behandles med det samme, er der stor risiko for, at hele implantatet løsner sig og falder ud. Hvis det er tilfældet, er det nødvendigt, at kæbebenet heler, inden man kan indsætte et nyt implantat. Der er tale om en langvarig proces, der også er meget krævende og dyr for patienten. Men hvis periimplantitis ikke behandles, risikerer du, at tænderne og implantaterne ved siden af også påvirkes.
Jeg vil derfor råde dig til at besøge en tandlæge, du har tiltro til, da denne vil fortælle dig, hvor ofte du bør komme til eftersyn, så du kan få renset dine tænder og implantater. Der er ikke nogen forskel på eftersyn af tænder, implantater, kroner, broer eller fyldninger. Det er altid vigtigt, at de holdes rene og frie for plak og tandsten. Spørg din tandlæge, så du kan have dine tænder resten af dit liv.
Du er også velkommen til at kontakte os på vores klinik, hvis du har flere spørgsmål.
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
UDGIVES AF:
D.L. MA-126-2001