Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Hører du til dem, der må tage sig voldsomt sammen for at tvinge laks, sild og andre sunde fisk ned, er der håb forude. I bare et par skefulde med de små mexicanske Chiafrø er der endnu flere af de sunde omega-3-fedtsyrer end i en hel laksefilet. To skefulde rummer kalk svarende til flere glad mælk og 30% flere antioxidanter end blåbær. Kortforskerne er henrykte over dette lille frø, som engang holdt liv i Mexico aztekerindianere, men gik i glemmebogen.
Chia har intet mindre end planterigets verdensrekord i omega-3-indhold og er dermed en genial og meget kompakt kilde til de fiskeolier, der bl.a. beskytter mod hjerte-karsygdomme og hæmmer de betændelsestilstande i kroppen (inflammationer), der menes at være den dybereliggende årsag til alt fra kræft til diabetes.

Chiafrø er en komplet råvare på den måde, at de på én gang har et højt indhold af protein og rummer alle de livsvigtige aminosyrer.
Chiafrø har også et højt indhold af mineraler, fx kalk og grundstoffet bor, der både styrker knoglerne og øger indholdet af kønshormonerne og D-vitamin i kroppen. Desuden forøger bor mængden af kalk og magnesium, og netop dette gør bor så vigtig i forebyggelsen af knogleskørhed.

Gelé forebygger diabetes
På samme måde som hørfrø er Chia et slimdannende frø. Det indeholder stoffer, mucopolysakkarider, der danner en geléagtig masse, hvis man putter frøene i et glas vand.
Den mekanisme er smart, hvis man har tynd mave. Spiser man en gang Chiafrø, vil hvert af dem opsuge væske fra tarmen svarende til 12 gange deres egen vægt og dermed stoppe maveonder.
Desuden opbygger mucopolysakkariderne en slimhinde på tarmvæggen, der bremser de sygdomsfremkaldende bakterier. De danner i øvrigt også en slags fysisk barriere, der forsinker optagelsen af kulhydrater. Det giver en langsommere blodsukkerstigning, hvilket er vigtigt for at forebygge diabetes.
Frøenes evne til at svulme op og blive til gelé er også genial i en slankekost. På den måde giver de dig nemlig en god mæthedsfornemmelse, fordi geléen fylder en masse i maven uden at give dig ekstra kalorier.

Lav en gelé, der lindrer, mætter og slanker:
1. Mål 1 del frø til 9 dele vand.
2. Put vand i en god plasticpose.
3. Rør langsomt frøene i.
4. Pisk med en gaffel.
5. Vent 5 min. og pisk igen.
6. Lad det stå 10 min.
7. Rør igen og geléen er klar.

Sådan bruger du den:
Brug den i grød eller i et surmælksprodukt. Du kan også lade 50-70% af din smoothie bestå af denne gelé og dermed drikke en større portion uden at få mange flere kalorier. Til gengæld vinder du ekstra mange fibre og næringsstoffer. Opbevar geléen på køl i op til 2 uger.

Flet Chiafrø ind i kosten morgen, middag og aften
Spis Chiafrø rå, hele eller knust (det frigør de gunstige fedtsyrer). Lad dem spire på samme måde som karse, og put dem over din mad. Spiser du dem rå, er de gode at blande med tørrede frugter. Put dem også i dejen når du bager. Endelig kan du blande i spsk. i et glas saft eller juice.

Chiafrø kan købes i Vitamina i Centro Idea.

Af Vitamina, Centro Idea

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa